Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak oživit ukrajinskou ekonomiku

Jak oživit ukrajinskou ekonomiku

25.02.2014 18:28

Ukrajina se náhle ocitla v bodě demokratického přelomu. Poté, co bývalý prezident Viktor Janukovyč vyvolal velké krveprolití, řada jeho poslanců přeběhla k opozici, která tak získala výraznou většinu. Ať už z tohoto vývoje vzejde jakákoliv vláda, bude muset jednat rychle a rozhodně – a získat značnou mezinárodní podporu –, aby upevnila svou moc a přebudovala ekonomiku země, jež prochází krizí.

Ukrajina trpí třemi velkými hospodářskými problémy. Za prvé jsou její zahraniční platby neudržitelné. Deficit běžného účtu země dosáhl v loňském roce odhadovaných 8,3% HDP, přičemž rezervy v zahraniční měně se rychle vyčerpávají a vystačily by na něco málo přes dvouměsíční dovoz. Za druhé jsou neudržitelné také veřejné finance, neboť rozpočtový schodek dosahuje téměř 8% HDP a výnosy z vládních dluhopisů strmě stoupají. A za třetí zaznamenala ekonomika od poloviny roku 2012 pět čtvrtletí recese.

Tyto problémy odrážejí Janukovyčovu hospodářskou politiku, která měla jediný cíl: obohatit jeho samotného, jeho rodinu a hrstku jeho kamarádů. V uplynulých čtyřech letech zažila Ukrajina bezpříkladné zpronevěry páchané jejími vládci – majetek Janukovyčovy rodiny dosáhl podle odhadů hodnoty 12 miliard dolarů. Také zde bude nová vláda potřebovat mezinárodní pomoc, má-li získat zpět alespoň část této kořisti.

Po Janukovyčově odstavení z cesty by mělo vydírání ukrajinských firem oficiálními činiteli skončit, což umožní zotavení ekonomiky. V posledním čtvrtletí roku 2013 se HDP Ukrajiny skutečně zvýšilo o 3,3%, poněvadž protesty dusily Janukovyčův „jánabráchismus“. Přesto se může a musí podniknout velmi rychle řada kroků, poněvadž Ukrajině docházejí peníze.

Především je zapotřebí, aby nová parlamentní většina jmenovala novou vládu, což umožní odstartovat čerstvou ekonomickou agendu. Kromě toho by měl být jmenován nový guvernér centrální banky, jehož prvním úkolem bude zavedení plovoucího směnného kurzu. To povede k výrazné devalvaci, možná o 10%, čímž skončí současný útok na hřivnu, eliminuje se deficit běžného účtu a umožní se snížení extrémně vysokých úrokových sazeb na Ukrajině. Výsledkem bude stimulace investic.

Po jmenování vlády by měl Mezinárodní měnový fond vyslat na Ukrajinu misi. Ta by mohla do dvou týdnů uzavřít s novou administrativou dohodu o novém programu finanční stabilizace. MMF pracuje rychle a koncem března by mohl zaslat první velkou úhradu.

MMF by mohl půjčit Ukrajině 10-12 miliard dolarů na jednoletý stabilizační program, přičemž Evropská unie by mohla spolufinancovat pohotovostní program MMF částkou 3-5 miliard dolarů ze svého fondu platebních bilancí. Pouze z těchto dvou zdrojů by se dala pokrýt velká část z 35 miliard dolarů vnějšího financování, které by země podle úřadujícího ministra financí Jurije Kolobova mohla v příštích dvou letech potřebovat. Půjčky MMF mají navíc nižší úrokovou sazbu a delší splatnost než ruské půjčky, na které spoléhala Janukovyčova vláda (a jež pravděpodobně nebudou pokračovat).

Podmínky, na jejichž splnění váže MMF své půjčky, mohou Ukrajině pomoci zvrátit Janukovyčovu zkorumpovanou politiku. Za prvé a především bude Ukrajina muset výrazně snížit svůj rozpočtový schodek, čehož by se vzhledem k vysokým daňovým příjmům mělo dosáhnout prostřednictvím výdajových škrtů a zmrazení. Velké dotace průmyslu – například uhelného – nejsou ničím jiným než dárky rozdávanými Janukovyčovým stoupencům a měly by se okamžitě zrušit. Také ceny plynu by se měly liberalizovat, aby se zastavilo korupční obohacování se v důsledku regulační svévole. Pomoc by měli dostávat chudí spotřebitelé, nikoliv bohatí výrobci.

Stejně tak bude MMF trvat na opětovném zavedení soutěžních tendrů. Od roku 2010 se přehledný systém veřejných zakázek zastavil, neboť Janukovyč jednoduše přiděloval státní zakázky přátelům a přívržencům za dvojnásobek tržní ceny. Rovněž prodej státních podniků věrným stoupencům – obvykle za minimální cenu – musí samozřejmě skončit.

Dalším zdrojem korupce je zpětné proplácení daně z přidané hodnoty exportérům, za což si vysocí berní úředníci účtují provizi. Ukončení této praxe by stimulovalo export.

Kromě toho by měla Ukrajina znovu zavést zjednodušený daňový zákon pro malé podniky, který Janukovyč zrušil. Tato změna vedla k ukončení činnosti dvou milionů drobných firem; mnohé z nich by se daly znovu oživit, kdyby daňové procedury nebyly nadále tak restriktivní.

Ukrajina také potřebuje spolupracovat s EU. Nová vláda může do týdne splnit podmínky EU pro podpis dávno uzavřené asociační dohody a tato otázka by měla být na pořadu jednání březnového summitu EU-Ukrajina. Parlament již vypsal termín nových voleb a bývalá premiérka Julija Tymošenková byla propuštěna z vězení. Jedinou zbývající podmínku EU – přijetí legislativy reformující prokuraturu – lze rychle splnit.

Asociační dohoda EU-Ukrajina přinese Ukrajině obrovský užitek. Představuje rozsáhlý reformní program pro ukrajinský státní aparát včetně policejních složek. Šedesát státních agentur z různých států EU již uzavřelo se svými ukrajinskými protějšky dohody o nezbytných reformách.

Asociační dohoda obsahuje také projekt Hluboká a všeobecná oblast volného obchodu, jenž otevře obrovský evropský trh ukrajinským exportérům – a tím přiláká na Ukrajinu více přímých zahraničních investic. Zároveň pomůže zabezpečit zemi proti možným obchodním sankcím Ruska.

Zde bude hrát významnou roli také diplomacie. Spojené státy a EU musí přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby s novými ukrajinskými představiteli dospěl k dohodě, místo aby realizoval svou hrozbu uvalení sankcí. V nejlepším zájmu obou zemí není rostoucí bilaterální napětí, nýbrž mírové soužití. 

Anders Aslund je vysoce postaveným členem Petersonova institutu mezinárodní ekonomie a bývalým ekonomickým poradcem ukrajinské vlády.

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Váš názor
  • zadlužit
    26.02.2014 7:06

    V zájmu posílení produktivity pomohou Ukrajině tak, že je doslova zasypou finančními injekcemi... samozřejmě za úroky:-) Má to dva efekty. Ten 1), že první dekádu nastartují výrobu (export, zisky...) a ten 2), po spadnutí do dluhové pasti začnou ukrajinci makat zadarmo jak mourovatí pod hrozbou bankrotu. Mezi těmito dvěma cykly navíc nějaký místní ekvivalent idiota Kalouska bude pár let vykládat nesmysly o tom, že mohou prodávat své dluhopisy ještě levně :-))))
    Jesse
  • Vyvolal krveprolití ?
    25.02.2014 20:18

    Kdopak je asi ten Aslund, co vypotil takový tendenční článek ? Aha, globalizační internacionalista vykrmovaný ve Washingtonu. Tak jsme asi doma.
    Peté13
    • Re: Vyvolal krveprolití ?
      25.02.2014 20:21

      ty zkurvená rusofilská mrdko chceš tečku?
      db
      • máš zvláštní
        27.02.2014 12:09

        schopnost vyjadřování. Nakombinuješ hodně slov a neřekneš vůbec nic. Kdysi se podobní týpci označovali termínem "obecní blb" nebo "obecní blázen".
      •  
        25.02.2014 20:27

        Co takhle se jít léčit ty kýble plný sraček a hnisu ?
        Peté13
        •  
          25.02.2014 20:29

          odejdi blít ty svoje komoušsko náckovský sračky ty trosko…na novinky, lidovky, idnes…tam se scházíte ty mamrde tady nemáš místo.
          db
          •  
            25.02.2014 22:00

            No to je úroveň od db (zkratka pro debil?) Asi by měla redakce aktivně tyhle ubohý příspěvky mazat.
            Ricochet
            • ricochet
              25.02.2014 22:02

              …tak určitě /Pété/ . Odpověz: Líbí se ti Janukovyč, schvaluješ jeho vraždy a gigakrádeže?
              db
              • akévraždy? akékrádeže?
                25.02.2014 22:15

                ...tepich. mne sa páčil ten jeho tepich, ten bol boží.
                paranoid android
                • Re: akévraždy? akékrádeže?
                  25.02.2014 22:16

                  …tak to je úchylnost…mně se líbí to géčko v brabusu synka…))
                  db
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data