Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deriváty a eurokrize

Deriváty a eurokrize

23.04.2014 14:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Práce analytika dluhopisových trhů je od počátku krize v eurozóně složitá. Musí klientům vysvětlovat každý pohyb rizikových spreadů, možnými příčinami mohou být například obavy z vývoje veřejných financí zemí na periferii, zhoršující se ekonomický fundament, riziko finančního systému, či špatná koordinace kroků jednotlivých evropských institucí. Při zpětném pohledu je přitom zarážející, jak těžké je dát dohromady pohyb spreadů a vývoj fundamentu. K prudkému růstu spreadů došlo totiž na pozadí jen postupně se zhoršující ekonomické situace. Například ve Španělsku dosahoval ještě v roce 2009 poměr veřejného dluhu k HDP méně než 60 %. Italský primární přebytek implikoval, že kdyby sazby zůstaly nízko, na stabilizaci služby dluhu by stačil jen mírný rozpočtový posun. Jen postupné bylo zhorošování situace v bankovním sektoru, či nezaměstnanosti.

Uvedené naznačuje, že svou roli hrály i nefundamentální faktory, které celkový šok zhoršily. Analýzy zaměřující se na toto téma obvykle předpokládají, že citlivost rizikových spreadů se prudce zvýšila po roce 2008. Není ale úplně jasné, zda k růstu spreadů přispěly pouze vnější proměnné a zejména zhoršující se fiskální situace. Existují teorie, které hovoří o amlifikační dynamice cen aktiv, včetně cen na trzích vládních dluhopisů. Příkladem je pokles cen aktiv, který je násoben likvidiačními prodeji vyvolanými změnami hodnot portfolií. I malé šoky pak mohou vyvolávat velké pohyby cen aktiv.

Naše analýza potvrzuje, že existuje zpětná vazba mezi bankami a trhem vládních dluhopisů. Pokud se zhoršuje riziko bve finančním sektoru, roste averze k riziku u dluhopisových investorů a celkový šok se zvětšuje a má dopad na rizikové spready. Data ukazují, že tento efekt začal fungovat na podzim roku 2010. Tento vývoj je patrný z vývoje na trhu CDS kontraktů finančních institucí. Jejich spready klesaly z vrcholu roku 2009 do první poloviny roku 2010, opětovný růst nastal na podzim roku 2010. Druhého vrcholu bylo dosaženo v roce 2012, když riziko spojené s vládními dluhopisy v rozvahách bank ohrozilo celou eurozónu.

Mezinárodní měnový fond s tvrzením o destabilizujícím vlivu trhu CDS nesouhlasí. Říká například, že „empirické analýzy nepodporují negativní vnímání vlivu CDS“. Podle nás se ale MMF dívá na špatné místo a používá neadekvátní nástroje. Existuje i názor, že zavedení standardizovaných CDS kontraktů na hypotéční trh v roce 2005 vyvolalo jeho propad. Tyto deriváty totiž umožnily zapáčené sázky na pokles trhu. Podobně zafungoval trh s CDS evropských korporací v roce 2004, kdy byl sestaven index Europe i-Traxx. I zde měli mědvědi novou příležitost k zapáčeným sázkám poté, co trh dosáhl vrcholu. To znásobilo propad cen finančních titulů a posílilo zpětnou vazbu mezi bankami a vládními dluhopisy.

Uvedené je výtahem z „Watch the indices! Derivatives and the Eurozone sovereign debt crisis“, autory jsou Anne-Laure Delatte, Julien Fouquau, Richard Portes.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m