Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie nebo zlato?

Akcie nebo zlato?

02.07.2014 18:00

Už delší dobu jsme se spolu nepodívali na to, jak se vyvíjí zlatá cena akcií. Tedy množství uncí zlata, za které si je v daný čas (teoreticky) možno koupit americký index Dow. Pokud tato zlatá cena akcií roste, znamená to, že na nákup indexu potřebujeme víc a víc zlatazlato je relativně k akciím ceněno méně a méně. A naopak, pokud zlatá cena akcií klesá, akcie v kurzu nejsou a investoři si více cení aktiv reálných. Celou věc tedy můžeme vnímat jako posuny preferencí mezi aktivy reálnými a aktivy finančními.

Jak je z obrázku jasně patrné, tyto posuny prošly od roku 1915 třemi cykly. Zlatá cena si postupně šáhla na 16,5, poté na 27 a nakonec dokonce na více než 40 uncích zlata. Poté ale vždy náklonnost k akciím značně ochladla a index se dal koupit za 2, 1,3 a 6,3 uncí. Poslední hodnota odpovídá srpnu 2011 a zatím to nevypadá, že bychom měli otestovat nová akciová minima. Naopak se zdá, že relativní averze k finančním aktivům již dosáhla svého dna (náklonnost k aktivům reálným svého lokálního vrcholu):

sou1 

Zdroj: Macrotrend

V posledních měsících sice tempo růstu zlaté ceny akcií zvolnilo z předchozího prudkého výstupu. Zatím se ale nezdá, že by měl přijít obrat. I když v historii bychom podobnou změnu našli - nabízí se zejména období od roku 1974 do roku 1976. Tehdy se také mohlo zdát, že cyklus se vrací do růstové fáze (akcie zdražují), pak ale přišel další pokles a ještě mohutná vlna náklonnosti ke zlatu. Není ale na škodu si připomenout, že tento obrat nastal v době, kdy se inflace začala šplhat z úrovně kolem 5 % k téměř 15 %. Šlo tedy o prostředí, které je typicky hojnou půdou pro růst cen reálných aktiv a naopak ranou pod pás pro akcie. Dnes jsme v prostředí opačném.

Jak tedy bude vypadat další vývoj? Předně je třeba zdůraznit, že graf nehovoří o tom, zda cena (dolarová) jednoho či druhého aktiva klesá, nebo roste – hovoří o relativním pohybu. Z investičního hlediska tedy o tom, zda je lepší investovat do jednoho, či druhého (ale bez toho, že by brala do úvahy rozdílný rizikový profil). Můžeme samozřejmě diskutovat o řadě geopolitických rizik (růst averze k riziku a opětovný příklon k reálným aktivům). Nebo možnosti, že centrální bankéři a vlády vyspělých ekonomik propadnou šílenství a přijde vysoká inflace (jinak se k hypersupermegainflaci skutečně dostaneme jen těžko). Ale za základní scénář si podle mého můžeme s klidným srdcem vzít nový normál, o kterém jsem zde nedávno několikrát hovořil.

Je celkem jasné, že nový normál je pro zlato téměř z definice (jde o „normál“) pohromou. Tento kov potřebuje k růstu své ceny inflaci rostoucí na vyšší než běžné hodnoty a/nebo rizika geopolitická, rizika revolucí, nepokojů, systémových kolapsů apod. Nový normál je téměř opakem takovéto situace – sice relativně pomalý, ale stabilní růst, nízká inflace. A chtělo by se říci, že pro akcie je nový normál naopak živnou půdou. Ďábel v detailu je v tom, že ty jako pravý předstihový indikátor z jeho vidiny už vytěžily maximum možného. Pokud se tedy rozhodujeme, zda zlato, či akcie, není možná správně ani jedno. Zbývají ale naštěstí ony investice do podílů ve firmách, o kterých jsem hovořil v jednom z předchozích sloupků.

Na závěr se podívejme na ještě jeden obrázek. Zatímco ten první popisoval vlny náklonnosti a averze mezi reálnými a finančními aktivy, ten druhý můžeme vnímat jako boj mezi dvěma aktivy reálnými. Konkrétně jde o ropu a zlato. Zde bychom spíše mohli hovořit o boji mezi reálným aktivem, které má reálný užitek, a aktivem, na které si také můžeme šáhnout, jeho užitek je mu ale z valné části přisouzen konsenzem. Zde jasný trend ani cyklus patrný není. Můžeme ale konstatovat, že někdy do poloviny 80. let bylo zlato poměrně levné – unce se dala v odhadnutém průměru koupit za nějakých 12 barelů ropy. Od roku 1985 do roku 1998 bylo zlato relativně k ropě zase poměrně drahé. Pak jeho cena vyjádřená v počtu barelů ropy opět klesla na znatelně nižší úrovně (cca 9 barelů za unci). Trhy si tak začaly mnohem více cenit ropy, než žlutého kovu a posun k větší relativní náklonnosti ke zlatu nastal až během poslední krize. Ale i zde se poslední dobou zdá, že zlato má tu nejlepší část současného cyklu (relativní valuace) za sebou.

sou2 

Zdroj: Macrotrend

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Krugman o škodlivém bohatství dynastií a „inflační hysterii“ na Wall Street
02.07.2014 6:30
Greg Mankiw ve svém článku pro NYTimes obhajuje bohatství, které je zí...
NWR může prodat OKD, pokud se nedohodne s věřiteli
02.07.2014 8:18
Těžař New World Resources (NWR) dnes ráno před otevřením trhu oznámil,...
T. Tomčány: Informace zveřejněné k restrukturalizačnímu plánu NWR hodnotíme negativně (video)
02.07.2014 14:48
Těžař New World Resources (NWR) ráno před otevřením trhu oznámil, že p...
Výprodej na NWR, za dva dny titul odepsal 56 %! (komentář analytika + cílová cena)
03.07.2014 9:46
Včera odpoledne jsme zveřejnili text analytika Patria Direct Tomáše To...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.