Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Co Západ dluží Ukrajině

Project Syndicate: Co Západ dluží Ukrajině

20.04.2015 13:00

Ukrajina dnes možná nefiguruje v tolika novinových titulcích jako před rokem, avšak tamní krize zdaleka neskončila. Poslední dohoda o příměří, uzavřená v únoru v Minsku, ruskou vojenskou agresi omezila, ale nezastavila. A přestože má stabilizační program, na němž se Ukrajina minulý měsíc dohodla s Mezinárodním měnovým fondem, vyšší sílu než loňská dohoda – zahrnuje totiž jak další finance od MMF, tak i důvěryhodnější plán hospodářských reforem na straně vlády –, k nápravě ekonomiky země nebude stačit. Ukrajina se ve skutečnosti potřebuje vymanit ze starého sovětského uspořádání – a k tomu potřebuje pomoc Západu.

Ukrajině se nikdy nepodařilo obnovit po pádu Sovětského svazu svou státnost. Místo toho držely moc – a většinu bohatství – staré sovětské elity prostřednictvím korupčních praktik, které zakořenily v ekonomice a politickém systému země. Reformovat obojí bude těžký úkol – úkol, k jehož splnění se ukrajinští představitelé nedávno zavázali.

Od února loňského roku, kdy parlament schválil více než dvoutřetinovou většinou hlasů odstavení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče od moci, se na Ukrajině konaly volby do obou institucí. Stovky nejvyšších představitelů nahradili mladí, na Západě vzdělaní profesionálové a vláda dnes horečně pracuje na zavedení hlubokých a obsáhlých reforem včetně nového zákona o veřejných zakázkách a balíku protikorupční legislativy. Desítky nadbytečných inspekčních agentur byly zrušeny, což podstatně snížilo regulační zátěž. Právě minulý měsíc propustil prezident Petro Porošenko guvernéra dněpropetrovského regionu, magnáta a miliardáře Igora Kolomojského.

V poslední době pracují úřady na reformě energetického sektoru – což je semeniště korupce. Prvního dubna se ceny plynu pro domácnosti čtyřnásobně zvýšily, takže se dostaly na polovinu tržní ceny, přičemž chudým lidem byla poskytnuta kompenzace. A parlament schválil zákon, jenž harmonizuje energetické standardy se standardy Evropské unie, čímž jasně vymezuje roli státu a otevření trhu s plynem investorům.

Ukrajina však stále musí urazit dlouhou cestu. Dobrou zprávou je, že veřejnost reformní úsilí vlády do značné míry chápe a podporuje. Špatné naopak je, že Ukrajina stále čelí značným hrozbám destabilizace – počínaje obnovenou ruskou vojenskou ofenzívou.

Například ruský útok na Mariupol, druhý největší přístav na východě Ukrajiny (přes který proudí zhruba třetina exportu země), by zničil ekonomiku, která se již tak potápí. Ačkoliv existuje několik faktorů, které by Kreml měly od takového kroku odradit – například západní sankce, nedostatek veřejné podpory pro válku na Ukrajině a rychlý úpadek ruské ekonomiky –, tyto faktory nemusí být dostatečné. Vedoucí představitelé Ruska už koneckonců ukázali, že jsou nevyzpytatelní.

I při absenci pokračující ruské agrese by však ekonomická strázeň Ukrajiny mohla zabránit dalšímu pokroku v oblasti reforem. V roce 2014 ekonomika meziročně poklesla o 6,8% a hospodářský výkon se v každém ze dvou posledních čtvrtletí propadl o 15%. Na konci února navíc ukrajinská hřivna ztratila polovinu hodnoty, neboť zemi docházejí rezervy; v důsledku toho vyskočila v březnu anualizovaná inflace na 45%. Úplný finanční krach byl odvrácen teprve ve chvíli, kdy MMF poskytl předčasnou úhradu, která zdvojnásobila ukrajinské rezervy na 9,9 miliardy dolarů; devizový kurz se do konce měsíce víceméně zotavil.

Mezinárodní financování, které Ukrajina získala, je sice neocenitelné, ale pro podporu skutečného zotavení a reforem zůstává nedostatečné. Nejnovější sanační program počítá se zhruba 40 miliardami dolarů během příštích čtyř let, z nichž téměř polovinu poskytne MMF. To znamená, že letos Ukrajina obdrží jen 10 miliard dolarů – což zemi neumožní doplnit rezervy a obsloužit svůj dluh.

Vzhledem k vysokému ukrajinskému dluhu v dluhopisech, z nichž mnohé budou splatné v příštích dvou letech, zeje v záchranném balíku díra o objemu 15,3 miliardy dolarů – MMF a ukrajinská vláda přitom doufají, že ji zacelí restrukturalizací dluhu. I kdyby se jim to však podařilo, bude Ukrajina potřebovat víc financí, než kolik dostává.

Země potřebuje také strategickou podporu. Drtivý odpor evropských politiků vůči vyzbrojení Ukrajiny obrannými zbraněmi lze těžko pochopit. Evropští představitelé tvrdí, že nechtějí dát Rusku důvod k eskalaci války na Ukrajině. Ta už ovšem probíhá a ukrajinský boj proti Rusku je koneckonců obranou klíčových evropských hodnot – a potažmo i Evropy samotné. Rakve Ukrajinců zabitých v tomto boji jsou zahalené vlajkou EU.

Evropští lídři tvrdí, že hlavním těžištěm jejich politiky vůči Ukrajině musí být podpora jejího hospodářského zotavení. I v této oblasti však Evropa dělá příliš málo, když pro letošek nabízí skrovné úvěry ve výši 1,8 miliardy eur, zatímco přiměřenější by byla částka kolem 10 miliard. Kdyby pak Spojené státy přispěly (alespoň) stejnou částkou jako Evropa, ukrajinská finanční krize by se konečně dala zvládnout.

Osmadvacátého dubna pořádá ukrajinská vláda v Kyjevě dárcovskou konferenci. V době, kdy jsou vedoucí představitelé země i veřejnost odhodlanější než kdykoliv dříve bojovat s korupcí, vybudovat ekonomiku vytvářející blahobyt a stát se normální liberální demokracií, by je Evropa měla dychtivě podporovat. Je načase, aby se západní politici rozpomněli na své ideály – a postavili se za ně.

Anders Aslund je vysoce postaveným členem Petersenova institutu a autorem knihy Ukraine: What Went Wrong and How to Fix It (Ukrajina: Co se nepovedlo a jak to napravit).

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Německý ZEW a Ifo, Řecko, O2 CR ... týdenní výhled
20.04.2015 11:00
Tento týden dorazí dubnová sada důležitých měkkých indikátorů z eurozó...
IPO Watch - krotiči Big Data z Apigee jdou na burzu
20.04.2015 12:12
V sedmnáctém týdnu se chystají tři IPO. Jsou to Viking Therapeutics In...

Váš názor
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:11

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM SVINEM POJEBANÝM
    bandera
    • Re: putin je chujlo agresor a okupant
      20.04.2015 23:38

      Píšeš z východní fronty nebo z gauče někde v ČR?
      kadanfm
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:10

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM SVINEM POJEBANYM
    bandera
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:09

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM SVINEM POJEBANÝM
    bandera
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:09

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM POJEBANÝM SVINEM
    bandera
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:08

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM POJEBANÝM
    bandera
  • putin je chujlo agresor a okupant
    20.04.2015 23:07

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM POJEBANÝM
    bandera
  • dovolím
    20.04.2015 19:48

    ..si něco proruského /?/ ...vopíchal bych Marii Šarapovovou ! :-))
    db
    • Re: dovolím
      20.04.2015 22:47

      Tak to nejsi sám. :)
      Vasek218
  • Ruská agrese ?
    20.04.2015 18:47

    Tož henkaj ten AA je řádný pako, rusofob nebo prodejná děvka, co miluje doláče. Nebo že by všechno do kopy ?
    Peté13
  • Hloupější
    20.04.2015 15:55

    kraviny jsem již dlouho nečetl. Autor evidentně popsal co se mu právě minulé noci zdálo. Zajímalo by mne kdo jej za takovéto kydy platí a komu slouží. Nepovažuji za možné, aby něco takového napsal rozhleděný, objektivní člověk, který si umí spočítat kolik je dvě a dvě a který dokáže rozlišit mezi skutečností a propagandou.
    €-&-€
    • Re: Hloupější
      20.04.2015 15:59

      Ten objektivní, to seš ty co.
      VM
      • Tady
        20.04.2015 17:37

        na to nerní prostor, proto jen tak namátkou. Autor píše: "Od února loňského roku, kdy parlament schválil více než dvoutřetinovou většinou hlasů odstavení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče od moci, se na Ukrajině konaly volby do obou institucí. Stovky nejvyšších představitelů nahradili mladí, na Západě vzdělaní profesionálové a vláda dnes horečně pracuje na zavedení hlubokých a obsáhlých reforem...." Každý přece ví, že Janukovič byl odstaven v parlametu až potom, co velkou část poslanců ti "správní" protiústavně fyzicky vyhodili z parlamentu, pak se hlasovalo za přítomnosti ozbrojenců se samopalama přímo v jednacím sále a pak jak se hlasovalo - je více videí - to už bylo kocourkovo. Poslanci hlasovali i za nepřítomnné a nikdo si toho jakože nevšímal. Takže autor evidentně lže. A dalo by se pokračovat ve vyvracení pomalu každé věty.
        €-&-€
        • Re: Tady
          20.04.2015 22:01

          ... revoluci nelze dělat v rukavičkách ... leda ocelových. Ukrajinci nemají k sametu důvěru. Mockrát byli zrazeni, genocidně vyhladověni, utloukáni všemi možnými národy.
          ☺lolek☺
  •  
    20.04.2015 14:07

    místo Řecka podpořit Ukrajinu neboť brání EU.před Ruskými hordami a šíleným Putlerem,lepší když za naší svobodu umíraj ukr.než my !tak aspoň podpořit !
    dh.
    • Poláci už obrací?
      20.04.2015 15:03

      Skrzypczak patřil mezi zásadní podporovatele vyzbrojování Ukrajiny a prosazoval i výcvik ukrajinské armády. Své postoje naráz přehodnotil poté, co Verkhovna Rada prohlásila členy OUN-UPA za hrdiny. Stejná UPA totiž zavraždila Skrzypczakova strýce tak, že ho propíchli a přišpendlili vidlemi ke vratům stodoly. Říká, že za této situace bude další spolupráce těžká až nemožná. http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/865911,skrzypczak-wycofuje-sie-ze-wszystkiego-co-powiedzialem-na-temat-ukrainy.html
      Vasek218
      • Re: Poláci už obrací?
        20.04.2015 21:57

        ... tak-tak Skrzypczak v tomtéž rozhovoru píše, že Rusové budou provokovat, že motorkáři jsou Putinovou provokací, že Polsko proti Rusku vydrží tak tři dny, s NATO že je to lepší, že je nutné se spojit se Skandinávií, Finy, Švédy, aby dokázali Poláci čelit Rusům, že očekává ruské pomlouvání Polska, že ruská propaganda je velmi silná, že věří, že americké satelity jsou ostražité, ale invazi na Krym neodhalily.
        ☺lolek☺
        •  
          20.04.2015 23:41

          A jak chceš odhalovat invazi na Krym, když je tam ruská základna a stačilo vyjít ven? Nikdo nekladl odpor, většina dezertovala, s tím se počítalo. Krym měl již dávno snahu se trhnout.
          kadanfm
    •  
      20.04.2015 14:10

      Ruské hordy se chystají napadnout EU? Tak ty máš slušně vymeteno.
      Vasek218
  • Co to je?
    20.04.2015 13:24

    Proboha, co to je za článek? Cituji: "V době, kdy jsou vedoucí představitelé země i veřejnost odhodlanější než kdykoliv dříve bojovat s korupcí, vybudovat ekonomiku vytvářející blahobyt a stát se normální liberální demokracií, by je Evropa měla dychtivě podporovat." K liberální demokracii patří vraždy tzv. proruských novinářů a politiků? Kdo porušuje příměří? Kdo pálí z těžkých zbraní a příměří chce jen využít k získání zbraní ze Západu? Kdo se snaží vyhnat ze země obyvatelstvo z východu země? Kdo vraždí vlastní obyvatelstvo za to, že jsou "rusofilové"?
    Vasek218
    • Re: Co to je?
      20.04.2015 14:08

      "Na konci února navíc ukrajinská hřivna ztratila polovinu hodnoty, neboť zemi docházejí rezervy; v důsledku toho vyskočila v březnu anualizovaná inflace na 45%. Úplný finanční krach byl odvrácen teprve ve chvíli, kdy MMF poskytl předčasnou úhradu, která zdvojnásobila ukrajinské rezervy na 9,9 miliardy dolarů..." Zajímavé. A zajímavé je také to, že autor je bývalý ekonomický poradce ruského prezidenta Jelcina a Rusko zažilo krach v roce 1998, což vyneslo do sedla V. Putina.
      Vasek218
      • Tak vidis, Vasku,
        20.04.2015 14:21

        autor vi, o cem mluvi. Na rozdil od tebe.
        hm
        • Re: Tak vidis, Vasku,
          20.04.2015 14:27

          No tam se moc neosvědčil jako ekonomický expert. Ledaže ty cíle byly jiné než prosperita Ruska.
          Vasek218
          • V Rusku
            20.04.2015 14:32

            nejsou ekonomove potreba. Maj preci Putina, ne? To nevis, ze uz vyvedl Rusko z nejhorsiho?
            hm
    • Re: Co to je?
      20.04.2015 14:01

      Nikdo. Máš smůlu bolševiku.
      VM
      • výpotky
        20.04.2015 20:09

        Jak čtu takovéto výpotky, jak ten Tvůj anonymní tečko, tak doufám v pravdivost rčení, že na každou svini se někde vaří voda.
        Peté13
        • Re: výpotky
          20.04.2015 20:38

          Dočkáš se. Pudeš první rusofile.
          VM
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.