Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed na trhy vnesl závan klidu

Fed na trhy vnesl závan klidu

29.04.2015 20:59
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Smršť kurzotvorných informací z amerického hospodářství před pár desítkami minut zakončila zpráva z dvoudenního jednání americké centrální banky. K samotné a zcela nejzásadnější otázce normalizace měnové politiky Fed zopakoval svůj postoj – na trhu práce vyhlíží další zlepšení, u inflace pak dostatečné přesvědčení o postupném posunu k vytyčenému cíli (2 %).

Dnešní série dat však zavdává důvod k pochybnostem ohledně tempa dosažení Fedem požadovaného zlepšení. Největší světové hospodářství vzrostlo v prvním čtvrtletí o pouhého 0,2 % (vs kons. 1 %), a to si ještě muselo vypomoci nárůstem v zásobách, bez nějž by HDP dokonce propadl. Dynamika expanze ekonomiky pak, jakkoliv není součástí mandátu centrální banky, neodmyslitelně vstupuje do řízení měnové politiky. Bez hospodářského rozmachu totiž míra nezaměstnanosti postrádá oporu v tvorbě nových pracovních míst a nemá tak potřebný příspěvek k posunu pod přirozenou úroveň. Ostatně decelerace tvorby nových pracovních míst (v březnu 126 tis. proti 264 tis. v únoru) vztah jenom potvrzuje. Samotný Fed však z obtíží nedělá velkou vědu. Kvartální ochlazení dynamiky růstu hospodářství dle dnešního vyjádření považuje za přechodné. Stejnou optikou nahlíží také na pomalejší růstu zaměstnanosti. Jinými slovy tak sice reflektuje slabší přicházející data, budoucí trajektorii vývoje kvůli tomu nicméně nepřepisuje a nadále počítá s oživením hospodářství (reálné HDP má letost dle projekce Fedu růst o 2,3 - 2,7 %).

Útlum inflace Fed nadále přičítá zejména tranzitivnímu vlivu nižších cen ropy (patrný například s propadu investic do struktur v prvním kvartále) a nižším importním cenám. Přesto i nadále vyhlíží možnou oporu ve vývoji spotřeby domácností. Rostoucí disponibilní důchod spjatý s nižšími náklady na pohonné hmoty se totiž v prvním čtvrtletí plně neprojevil ve výdajích domácností. Rozpouštění „nadbytečných“ peněz skrze spotřební aktivitu by však mělo postupně vylepšit celkový obrázek inflačního trendu. Nahrává tomu také stále silný sentiment spotřebitelů, který Fed v dnešní zprávě zmínil.

Eurodolar na zveřejněná data reagoval pohybem zpět k úrovni okolo 1,11. Vyjádření Fedu totiž uklidnilo průvodní napětí spojené s výrazným ochlazením růstového dynamiky hospodářství. Měnový výbor navíc ve svém (nutno podotknout velice krátkém) komentáři nezmínil dolar jako protiinflační hrozbu. Výnosy na amerických dluhopisech, stejně tak jako akcie na zprávu výrazněji nereagovaly.

Celkově tak dnešní slova Fedu nepřináší převratné novinky. A přesně to je to, co trh potřeboval. Obavy o sílu americké ekonomiky po datech za první čtvrtletí narostly, i proto prohlášení centrální banky slouží jako ujištění, že k panice není důvod, neboť klíčovou roli hraje budoucí vývoj. Jeho projekce se pak prozatím nemění. Oživění hospodářství může rychle přinést zlepšení na trhu práce a posloužit zároveň jako podpůrný lék pro inflaci. Na druhou stranu se sluší dodat, že se bez jasných signálů v podobě přicházejících dat pravděpodobnost průtahů a především pomalejší trajektorie zvyšování sazeb stupňuje.

 


Čtěte více:

Slabá ekonomika dál sráží dolar. Co na čísla řekne Fed?
29.04.2015 17:14
Hlavním číslem dnešního dne byl růst americké ekonomiky za první čtvrt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data