Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský speciál: Cameronovo vášnivé spoření - díl 3.

Britský speciál: Cameronovo vášnivé spoření - díl 3.

13.05.2015 13:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Výsledky britských parlamentních voleb z konce minulého týdnu položily na pomyslný hospodářskopolitický stůl řadu otázek k rozřešení. Rozdělení křesel, Cameronově faktické síle a skotskému vzedmutí jsme se věnovali v první části našeho „Britského speciálu“ (více ZDE). Ve druhé části dostalo prostor zamyšlení nad hrozbou možného Brexitu (více ZDE). V dnešní části se podíváme na hospodářské záměry konzervativců. Společně se tak pokusíme rozklíčovat, proč trhy úspěch Davida Camerona a jeho souputníků vítají…

i) Konzervativci, jakožto dominantní strana poslední vládnoucí koalice, v minulých pěti letech dokázali i přes utlumený hospodářský růst snížit deficit vládních financí vůči velikosti britské ekonomiky (loni činil -5,7 % HDP proti -10 % v roce 2010). Od nastoleného trendu pak nehodlají ustoupit ani nyní. Nadále tak plánují přijetí nezbytných kroků k narovnání schodku veřejných financí. Samozřejmě vystává otázka - jakým způsobem hodlají konzervativci k narovnání schodku veřejných financí dospět? Právě v odpovědi pak můžeme hledat jednu z příčin všeobecného nadšení trhů, které vítězství Cameronovy strany vyvolalo. V první fázi (následující dva roky) má dojít k redukci vládních výdajů o procento, což má v kombinaci s dalšími úsporami pomoci naplnění cíle v podobě vyrovnaného rozpočtu pro roky 2017-2018. Navíc, konzervativci (na rozdíl od labouristů) nehodlají k boji s nehospodárností státu šahat do peněženek občanů skrze vyšší daňovou zátěž. Naopak - od daně mají být osvobozeny veškeré mzdy <12,5 tis. GBP/ročně, směrem vzhůru mají být posunuty hranice pro vyšší dan z příjmu (sazba 40 % má zůstat zachována, hranice se však posune na 50 tis. GBP ze stávajících 42,385 tis. GBP) či platbu dědické daně. Klíčové formy zdanění (spotřební daň, daň z příjmu či sociální pojištění) se pak strana zavázala nezvyšovat. Jinými slovy tak řízení státní kasy bude probíhat skrze redukci výdajové složky a nepovede k vyšším nákladům (daňovým) pro podniky a jednotlivce, což trhy pozitivně kvitují.

ii) Součástí volebního programu konzervativců je i koncept určený na efektivnější regulaci bankovního systému. Jedním z hlavních cílů má být dokončení procesu oddělení investičních odnoží od retailových operací bank, a to do konce roku 2019. Cílem má být zvýšit transparentnost sektoru a ochránit daňové poplatníky před případnými náklady budoucích krizí v podobě finanční podpory ze státní kasy „too big to fail“ finančním institucím. Součástí konceptu je i strukturalizace bankovních bonusů s cílem roztáhnout horizont pro hodnocení do delšího časového úseku. Krok má přispět k odstranění krátkodobého uvažování bankéřů, které může být v rozporu se zájmy klientů. Celkově pak konzervativci hodlají zpřísnit regulatorní dohled řízený Bank of England. Ačkoliv zpřísnění podmínek v bankovním sektoru může trh vnímat lehce negativně, vítězství konzervativců v relativním srovnání s plány labouristů působí přívětivě. Labouristická strana totiž ve svém akčním plánu cíleném na bankovní sektor byla výrazně ostřejší a konkrétnější v krocích na regulaci sektoru. I proto je volební úspěch konzervativců, při zvážení otázky regulace bankovního sektoru, vnímám trhem přívětivěji.

iii) Dalším hospodářským tématem je podoba úvěrových programů. Strana hodlá nadále pokračovat ve schématu „Funding for Lending“, který skrze dodatečné prostředky podněcuje banky k aktivnějšímu úvěrování reálné ekonomiky. Doplnit jej má i program „Help to Grow“ cílící na podporu malých podniků při jejich transformaci ve středně velké entity. Prozatím stále uvolněná měnová politika pak obrázek dostatečného objemu likvidity na mezibankovním trhu dokresluje. Výsledkem by tak měl být (alespoň ve střednědobém horizontu) nadále usnadněný přístup k úvěrovým prostředkům ze strany domácností či firem.

Z reakce posledních dnů je více než patrné, že trhy vítězství konzervativců přijaly vskutku vřele. Dnešní ohlédnutí za vybranými (ekonomickými) body volebního programu pak pomáhají pochopit, proč tomu tak je. Posledním krokem je tak odpovědět na otázku – co čekat od investic do „britských“ aktiv? Na základě prvních tří dílů se nad nimi společně zamyslíme v poslední části Britského speciálu, který na stránkách uveřejníme v průběhu probíhajícího týdne.

 


Čtěte více:

Britský průmysl zvedá hlavu, roste nejrychleji za posledního půl roku
12.05.2015 11:25
Průmyslová výroba ve Velké Británii se v březnu meziměsíčně zvýšila o ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university