Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB říká, že fin. stabilita v ČR se zlepšila, hlavně v hledisku odolávat šokům

ČNB říká, že fin. stabilita v ČR se zlepšila, hlavně v hledisku odolávat šokům

16.06.2015 10:28
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Česká národní banka dnes zveřejnila svojí pravidelnou zprávu o finanční stabilitě. Finanční sektor se od jara 2014 podle ČNB vyvíjel pozitivně hlavně v hledisku schopnosti odolat nepříznivým šokům. Toho bylo dosaženo hlavně růstem kapitálové přiměřenosti bank, příznivým vývojem likvidity a pozitivními změnami v risk managementu jednotlivých finančních institucí.
ČNB také identifikovala potenciální zdroje rizik, která by v budoucnu mohla stabilitu ohrožovat.

Jako největší problém byla identifikována rizika cyklická jako další pokles úrokových sazeb a úrokových marží, oživení poptávky po úvěrech a uvolňování úvěrových standardů nebo snížení výnosů kvalitních aktiv na velmi nízké úrovně. Na druhé straně strukturální rizika nyní podle ČNB ustoupila před těmi cyklickými více do pozadí. To odráží fakt, že banky zavedly kapitálové rezervy ke krytí systémových rizik, snížila se propojenost institucí a nová legislativa upravila činnost v segmentu družstevních záložen.

Hlavním rizikem pro finanční sektor zůstává podle ČNB obnovení recese vedoucí k propadu ziskovosti.

"Robustní kapitálová přiměřenost a míra likvidity jsou klíčem k udržení vysoké důvěry veřejnosti a investorů ve stabilitu domácího finančního sektoru. Současné ekonomické prostředí vyžaduje z hlediska obezřetnosti aktivní přístup ČNB," uvedl guvernér centrální banky Miroslav Singer.

ČNB ve své zprávě nadále popisuje uvolněný vývoj měnové politiky v Evropě, který nepolevuje, jak sílí obavy z deflačních tlaků. Také ČNB se obává deflačních tlaků a proto opakuje, že je připravena nadále používat měnový kurz jako nástroj měnové politiky a také posunout kurzový závazek pokud uvidí, že by docházelo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných mimo jiné způsobit propad poptávky nebo poklesu inflačního očekávání.

Česká národní banka vidí finanční situaci v podnikovém sektoru lepší než byla v minulosti. Avšak je diferencovaná. Malé firmy si nevedou stejně dobře jako ty velké a nedá se očekávat, že by se to dalo rychle změnit, kvůli zvyšující se závislosti na vnějších faktorech s tím jak se posiluje proexportní orientace podnikového sektoru a tak závislost i na geopolitickém klimatu daných zemí, kam export směřuje.

Tisková konference Miroslava Singera, guvernéra ČNB, k zprávě o finanční stabilitě (konference začíná v čase 7:22):

 

Hospodářské oživení přispělo ke zlepšení situace na trhu práce, což se pozitivně odrazilo ve finanční kondici sektoru domácností. Růst příjmů společně s poklesem úrokových sazeb z hypotečních i spotřebitelských úvěrů vedl ke snížení podílu čistých úrokových plateb domácností na jejich hrubém disponibilním důchodu.

Ekonomické oživení v Evropě nemá pevné základy, a proto podle ČNB zůstává hlavním rizikovým scénářem pro domácí finanční sektor obnovení ekonomické recese vedoucí k prudkému zhoršení jeho ziskovosti. Na ziskovost bank, jejichž výnosy jsou ve významné míře závislé na vývoji úrokových marží, může mít nepříznivé dopady také pokračující pokles hladiny úrokových sazeb. Nízké úrokové sazby mohou negativně ovlivňovat rovněž hospodaření pojišťoven, uvádí zpráva.

Podle ní se zdrojem systémového rizika mohou stát očekávání ohledně dalšího růstu cen nemovitostí v kombinaci s příznivými podmínkami na trhu úvěrů na bydlení. Tyto úvěry se stávají dostupnější i pro skupinu dlužníků s nižší úrovní a stabilitou příjmů. ČNB hodnotí nastavení standardů u úvěrů na bydlení jako převážně konzervativní. U nově poskytnutých úvěrů ale indikuje nárůst jejich rizikového profilu. "Vzhledem k tomu, že představují největší část úvěrového portfolia bank, považuje ČNB za nezbytné použít sadu doporučení jako preventivní nástroj, jehož smyslem je snížení rizik spojených s poskytováním úvěrů na bydlení v dalších letech," píše se v materiálu.

Vzhledem k setrvalému nárůstu klientských vkladů a utlumené úvěrové poptávce podniků umisťují úvěrové instituce významnou část získaných zdrojů do státních dluhopisů, a to v převážné míře českých. ČNB proto připravila novou metodiku určenou k přezkumu a vyhodnocování tohoto rizika. Pokud ČNB dojde k závěru, že toto riziko není danou institucí dostatečně pokryto, rozhodne o uplatnění dodatečného kapitálového požadavku.

Finanční sektor byl podroben dalším zátěžovým testům. Nejnáročnější, takzvaný nepříznivý scénář, představuje riziko výrazného a dlouhotrvajícího poklesu v ekonomice a jeho pravděpodobnost je velmi nízká. Banky však zůstaly i v tomto případě vysoce odolné a udržely celkovou kapitálovou přiměřenost dostatečně nad osmiprocentní regulatorní hranicí. Dostatečnou odolnost vůči nepříznivému vývoji prokázaly díky svému vysokému kapitálovému polštáři také pojišťovny, uzavřela zpráva ČNB.

Mezi klíčová doporučení patří zejména zavedení dalších opatření pro provozování obezřetného podnikání. ČNB tak chce preventivně předcházet spirále rostoucí diverzity mezi přístupy bank poskytovat úvěry ve větší míře na bydlení s rizikovějším profilem. Pokud ČNB uvidí, že se v největší části portfolia českých úvěrů (tedy úvěrů na bydlení) budou projevovat negativní známky přehřívání českého trhu nemovitostí živeného právě zrychleným růstem úvěrů, je ČNB připravena přijmout další opatření nebo legislativní úpravy na korekci takového stavu.

Zdroj: Zpráva o finanční stabilitě, ČTK


Čtěte více:

ČR - Čekání na výrobní inflaci se stále protahuje
16.06.2015 9:24
Ačkoliv se ekonomice vede nad očekávání dobře, chuť a prostor výrobců ...
Pražská burza klesá třetím dnem v řadě; index PX je nejníže od února; ČEZ naposledy s dividendou
16.06.2015 10:22
Pražská burza pokračuje v poklesu a klesá již třetím dnem v řadě, když...

Váš názor
  •  
    16.06.2015 15:51

    Jak to říká, stabilita Česka odolává akcím ČNB
    Homo
  • Mr.Singer má pravdu
    16.06.2015 12:54

    nejsme v tunelu ale v pr...li jsem zvědav co bude blejkat na konci roku resp. na začátku příštího
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m