Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny

22.07.2015 11:15
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Pokud vás více zajímají makroekonomické informace včera jsme publikovali aktualizaci investičního výhledu pro rok 2015 - sekce Ekonomika (více ZDE) a dnes pokračujeme aktualizovaným výhledem pro vývoj měnových párů v příštích měsících. Zítra se zaměříme na akcie a akciové investiční tipy.

Česká koruna se přiblížila hranici 27,00, která je stále hájena ČNB. Banka dosud nebyla nucena intervenovat, ale k takovému kroku výhledově dojít může. Kurz by odrazila o pár desítek halířů vzhůru. Vzhledem k velmi dobrým výkonům ekonomiky i zahraničního obchodu a pominutí rizika deflace má posilování koruny fundamentální oporu. Minimálně do druhé poloviny příštího roku by však centrální banka neměla připustit další posílení a i potom bude korunu v jejím postupu brzdit.

Eurodolar ve 2Q střídal směry a celkově stoupl. Pohybu vzhůru nahrávalo několik faktorů. Byl to slabý výkon americké ekonomiky a posun v očekáváních budoucí politiky Fedu, byla to také solidní čísla z eurozóny. Euru značně pomohla strmá korekce dluhopisů, zejména německých, jejichž výnosy zlomily předchozí sestupný trend. Euro krom toho má v řadě případů navrch nad dolarem při rostoucí averzi k riziku. Právě ve druhém čtvrtletí se přitom přes trhy pár takových vln přehnalo. Pravděpodobně i díky tomu euro hodně dobře odolávalo problémům s Řeckem. Pro druhou polovinu roku dáváme stále přednost americké měně, ale zůstáváme u názoru, že její případné zisky budou už značně omezené. Kurz pro konec roku odhadujeme stále na 1,05. Fed by měl v prosinci zahájit zvyšování sazeb a toto potvrzení bude pro dolar pozitivní. Nůžky mezi politikou Fedu a ECB se sice pomaleji, ale budou rozevírat. Také pokud se podíváme na výhled ekonomik, šanci pozitivně překvapovat vidíme malou, ale spíše na straně USA. Co naopak hovoří pro euro, je platební bilance.

Britská libra si za druhé čtvrtletí značně polepšila. S kurzem hodně hýbala nejistota kolem voleb, ale překvapivě přesvědčivé vítězství konzervativců bylo nakonec přijato pozitivně. Toto téma je za námi a pro libru je nyní klíčový výhled úrokových sazeb. Termín předpokládaného růstu sazeb se posouval dál jak v případě USA, tak Británie. Britské sazby by měly začít růst později než ty americké, ale důležitý je odstup. Ten se o něco zkrátil, což je pro libru příznivé. Ve prospěch libry hovoří vyšší růst britských mezd a silnější přesvědčení centrální banky o návratu inflace k cíli. Odstup růstu sazeb od Fedu by se však už dál snižovat neměl a to i kvůli předpokládanému zrychlení americké ekonomiky. Libra se tedy může držet na relativně silných hodnotách, ale příliš nečekáme, že by se vrátila a překonávala letošní maxima.

Japonskému jenu svědčí jednak krátkodobé korekce na trzích, neboť tato měna stále využívá situací, kdy averze k riziku roste. Krom toho se o něco zlepšil také fundament. Kleslo riziko, že BoJ bude dál navyšovat měnový stimul. Banka věří růstu inflace a nepředpokládá už nové oslabování měny, k čemuž se přidáváme.

Na švýcarský frank máme negativní názor pro delší horizont, ale ztráty by mohly přijít i v kratším výhledu. Kurz EURCHF se v druhém čtvrtletí dál konsolidoval v prostoru kolem 1,05 a mezitím se nahromadily možné spouštěče růstu. Řada ukazatelů ze švýcarské ekonomiky se citelně zhoršila - HDP klesl při pádu vývozu, průmyslová výroba se snižuje, maloobchod taktéž, inflace (včetně jádrové) zamířila do záporu. Švýcarské úrokové sazby zůstávají hluboce v záporu. Centrální banka za aktuální situace postrádá důvod uvažovat o zpřísňování politiky. Ačkoli žádný oficiální cíl pro kurz už nemá, velmi pravděpodobně by bránila jeho dalšímu poklesu. Že si ho nepřeje, několikrát řekla a nedávno během řecké krize dokonce přímo intervenovala. Trhy mají ještě v živé paměti lednový šok se změnou kurzového režimu, ale postupně by se měl plovoucí frank stát měnou atraktivnější pro spekulace. Na současné hladině ho aktuálně drží problémy v Řecku a Číně, ale odstranění těchto rizik (aspoň Řecka) by poptávku po franku mělo omezit. Na druhou stranu může frank dlouhodobě čerpat podporu ze strany přebytkového běžného účtu, na čemž by se nemělo nic zásadního měnit.

Ačkoli jeho potenciál k posilování už není velký, ze sledovaných měn na nadcházející období preferujeme dolar na páru s eurem a frankem. Pár s frankem přitom považujeme za atraktivnější, neboť je tu možnost využít případného oslabení švýcarské měny k euru (zatímco riziko posílení k euru je hodně omezené). Libra by proti euru měla rovněž spíše sílit, na páru s dolarem ale čekáme spíše střídání směrů bez jasného delšího trendu. To samé platí pro japonský jen.

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!
11.06.2015 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 2Q15
20.07.2015 13:45
Druhé čtvrtletí uteklo jako voda a je proto na čase zhodnotit investič...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika
21.07.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování druhého kvartálu zaměřili na úspešno...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení