Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začal velký medvědí trh na komoditách

Začal velký medvědí trh na komoditách

27.07.2015 11:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Kdyby akciový trh oslabil ze svých maxim o 40 %, média by byla plná úvah o kolapsech a pohromách. O komoditách se ale téměř vůbec nemluví i přesto, že vešla do jednoho z největších medvědích trhů a běžných lidí se ceny komodit dotýkají velice úzce. Arabské jaro začalo kvůli vysokým cenám potravin v Severní Africe. Rostoucí ceny komodit působí na spotřebitele z vyspělých ekonomik jako zvýšení daní a naopak. V zemích, které naopak komodity vyvážejí, vede pokles cen k nižším příjmům, ztrátám pracovních míst a někdy i k měnovým krizím.

Klíčovou otázkou nyní je, zda pokles cen komodit zařadit do kategorie dobrých či špatných zpráv. Nevyhnutelně se tím dostaneme k čínské ekonomice. Její poptávka byla hlavním tahounem býčího trhu, tamní trh se ale mění. Investice do infrastruktury už nejsou tak vysoko a tudíž se zmenšuje i spotřeba oceli, mědi a dalších komodit. Čína se také více posouvá k modelu, v jehož rámci vyrábí zboží od samého počátku výrobní vertikály. To znamená, že už tolik nedováží z ostatních asijských zemí, a to vysvětluje jejich ekonomický útlum.

Pokles cen komodit můžeme vnímat jako důkaz funkčnosti globální ekonomiky. Rostoucí ceny prostě zvýšily nabídku, protože i dříve neziskové provozy se najednou dostaly do zisku. Stejně tak vedou k vyšší efektivity na straně spotřeby. Oba tyto faktory se nakonec projeví opětovným poklesem cen, poklesem produkčních kapacit a opakováním celého cyklu. Otevřít nové doly či prozkoumat nové vrty trvá dlouho a celý proces může zabrat více než deset let.

K uvedenému se ale přidávají i známky problémů v globální ekonomice a ceny komodit pravděpodobně odrážejí i je. PMI ve výrobním sektoru rozvíjejících se ekonomik se dostal pod hodnotu 50, a to naznačuje pokles produktu. Nezaměstnanost v rozvíjejících se ekonomikách vzrostla od počátku roku z 5,2 % na 5,7 %. MMF snížil letošní očekávaný růst globální ekonomiky z 3,5 % na 3,3 %. Jen částečně se naplnily naděje, že pokles cen ropy, ke kterému došlo v roce 2014, podpoří poptávku ve vyspělých zemích. Prodeje aut sice dosahují nejvyššího tempa za posledních deset let, ale maloobchodní tržby v červnu rostly jen o 1,4 %. Současné oživení začalo v roce 2009 a trvá tedy už hodně dlouho. Hlavní příčinou je agresivní monetární stimulace. Zatím však není jasné, zda se Fedu a Bank of England skutečně podaří začít se zvýšením sazeb, protože globální ekonomika vykazuje známky slabosti.

Příliš mnoho pozornosti je pak při diskusích o cenách komodit věnováno zlatu. Jde z hlediska průmyslu o jednu z nejméně důležitých komodit a každý, kdo se věnuje vývoji jeho ceny, ví, že racionální argumenty tu nehrají velkou roli. Milovníkům zlata nemá smysl vysvětlovat vývoj reálných sazeb či rovnováhu poptávky a nabídky na trhu. Podle nich musí zlato prostě růst, protože centrální banky ničí papírové peníze. Pokud neroste, je to jen kvůli tomu, že tyto centrální banky manipulují i s trhem zlata proto, aby maskovaly skutečnou výši inflace. Ve skutečnosti by centrální banky mohly vytvořit vysokou inflaci, kdyby se o to skutečně pokoušely. Určitá investice do zlata tudíž dává smysl, protože je pojištěním proti takové možnosti. Je ovšem jasné, že centrálním bankám se zvýšení inflace doposud absolutně nedaří. Právě ceny komodit jsou toho nejlepším důkazem. Pokud tedy nevěříme tomu, že i tyto trhy jsou zmanipulované.

Zdroj: Buttonwood, The Economist


Čtěte více:

Pád cen komodit a Fed poslaly asijské akcie do červených čísel;Shanghai Composite -7 %
27.07.2015 8:50
Asijské trhy dnes postihl výprodej, který odrážel pokles na zámořských...
Nálada německých podnikatelů v červenci po dvou měsících opět roste
27.07.2015 10:07
Index podnikatelského klimatu německého institutu Ifo v červenci zasta...
Teva (+9,94 %) kupuje Allergan Generics za 40,5 mld. USD; vzdává nákup Mylan (-9,31 %)
27.07.2015 10:47
Obří veletoč jsme měli možnost sledovat téměř v přímém přenose, kdy iz...

Váš názor
  •  
    27.07.2015 15:03

    Pokles cien komodit svedci o nastupujucej vyraznej recesii. Statistiky, ktoe su nam prezentovane hodnotim s velkym nadhladom. Napriklad miera nezamestnanosti v USA je v sucasnosti dokonale sfalsovany udaj. Realita je taka, ze az 93 milionov obyvatelov USA je vyradenych z evidencie. Cize nefiguruju ani v zozname ziadatelov o zamestnanie. (zdroj: rottmeyer.de, querschusse.de). Ku zlatu mam tiez niekolko poznamok: Zlato je mena, nie komodita. Mozte ju vymenit za peniaze v ktorejkolvek banke na svete podla hodnoty aktualneho kurzu. Je to fakt, ktory nemozete popriet. Vyskusal som to viackrat v roznych krajinach a funguje to. Sucasne ceny zlata nezodpovedaju aktualnemu dopytu. Celosvetovo stupol predaj zllatych minci napr iba v mesiaci jun oproti predchadzajucemu mesiacu zhruba o 60%. (zdroj www.goldreporter.de, 27.07.2015) Cena zlata poklesla po predaji derivatov, t.j. papierikov, ktore su prezentovane ako zlato, pricom vobec nie su kryte realnym zlatom. Predpokladam obrat vo vyvoji ceny koli nastupujucej recesii. Prvymi znamkami tohto obratu su US banky. Takmer vsetky presli na long pozicie. Short su väcsinou hedgove fondy.  s pozdravom eurofisher
    eurofisher
    • začal velký medvěd
      27.07.2015 21:54

      -to je zase od soudruhů z patrie blábol, medvěd na kovech tu je už 5 let! -medvěd končí letos a nastupuje 3- 5letý býk  -v současnosti jde o závěrečnou čtvrtou finální fázi, tzv. rezignace a vyvražďování nemluvňátek -dno 940-50-----1040 -nutné je ovšem nakupovat fyzický kov - k tomu ovšem patrii nepotřebujete -vzhůru k dalším blábolům ať se pobavíme
      mira s
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.