Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Syriza, Pasok, Potami ? ... aneb kdo je kdo v řeckých volbách

Syriza, Pasok, Potami ? ... aneb kdo je kdo v řeckých volbách

25.08.2015 17:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Premiér Tsipras rezignoval 21. srpna a uvedl, že bude chtít pořádat nové volby 20. září 2015. Volební kampaň se rozjede pravděpodobně již v příštím týdnu. Řekové si zavolí již podruhé v posledních osmi měsících a popáté v posledních třech letech.

Tsipras, předseda strany, která se ještě v lednu prezentovala jako tvrdě proti opatřením nastoleným minulou vládou nakonec musela prohlasovat nepopulární reformy se stranou, kterou vystřídala ve vedení země. Jinak by Řecko muselo čelit rozkladu finančního systému a kolapsu bank.

Z koho si budou ovšem voliči vybírat? Ze Syrizy se oddělila část nejtvrdšího levého jádra, která tak vytvořila svou vlastní stranu čítající 25 členů. Ti tak formují další alternativu, která bude nadále vystupovat proti opatřením a úsporám a penězům poskytnutým od Evropy. Její název je “Lidová jednota” (Popular Unity). Uskupení se soustředí kolem vůdce, bývalého ministra pro energetiku Panagiotise Lafazanise. Jsou ochotni podstoupit moratorium spojené s výstupem země z eurozóny a návratem k vlastní měně. Tato strana je doslova “blackbox”, nikdo si přesně není jistý jak si ve volbách povede, kvůli tak krátkému času na přípravu kampaně. Pokud získají kolem 10 % ve volbách, bude se Tsiprasovi sestavovat vláda o dost složitěji než kdyby propadli.

Volební vítězství přisuzuje aktuální volební průzkum prováděný agenturou Metron Analysis právě straně Syriza, pro jistotu ji můžeme nazývat Syriza 2.0 předsedy Tspirase po oddělení 25 členého táboru rebelů. Volební zisk vítěze se odhaduje na 34 %. Alexis Tsipras chce znovuzvolením potvrdit svojí oprávněnost vést Řecko i nadále a implementovat dohodnuté reformy. Po odchodu rebelů se snaží relativně hodně levicově orientovanou stranu transformovat spíše do středo-levé síly. Samozřejmě tento krok přichází po tvrdém nárazu o evropský val podmínek a požadavků, kdy byl ještě tehdy premiér přinucen akceptovat implementaci reforem, aby zachránil zemi před bankrotem.

Nová demokracie (New Democracy) patří mezi nejstarší strany v Řecku, byla založena po pádu diktatury v roce 1974. Strana se rychle stala pravicově orientovanou a stala se jednou z tradičních stran v Řecku v posledních několika dekádách. Současný provizorní šéf Evangelos Meimarakis převzal vedení strany po bývalém premiérovi a předsedovi strany Antonisovi Samarasovi, který odstoupil minulý měsíc. Vedení strany vezme pevně do otěží až nově zvolený lídr, ale až na podzim.

Strana Potami by měla v hlasování získat 6,1 %. Současně má v parlamentu 17 křesel. Jedná se o stranu euroskeptických liberálů, která prosazuje otevřený trh. Strana je mladá, byla založena teprve v roce 2014 Stavrosem Theodorakisem. V minulých volbách si strana dělala velké naděje, ale kompletně ji zastínila Syriza, která získala podporu Nezávislých Řeků. A tak strana čeká dál na svou příležitost stát se v něčí vládě pověstným jazýčkem na vahách. Strana podporovala 3. záchranný program a šéf strany již vyjádřil zájem podílet se na další vládě.

Strana Zlatý úsvit (Golden Dawn) je na politickém spektru extrémně vpravo, proto si také v posledním průzkumu došla jen pro 5,3 % hlasů. Strana používá svastiku, volá po vyhoštění nelegálních imigrantů a chce osadit hranice Řecka minovými poli. Strana byla založena Nikolaosem Michaloliakosem, který čelí obvinění z vedení kriminální organizace.

Komunistická strana Řecka (Communist Party of Greece), se ziskem 4,2 % ve výsledku dotazování, je nejstarší stranou v zemi vůbec. Založena byla roku 1918. Stranu vede šedesátiletý Dimitris Koutsoumpas, který zůstává věrný tvrdě levicovému přístupu antikapitalistické síly v politickém spektru země. Strana získala v závislosti na období 4 až 14 % a proto se může stát u této strany cokoliv. Strana má aktuálně 15 zástupců v parlamentu a během hlasování hlasovala jako rebelové ze Syrizy proti usporným opatřením a proti balíku pomoci. Přesto odmítá jakoukoliv spolupráci s jakoukouliv jinou protievropskou stranou nebo formací.

Strana Pasok (3,6 % v průzkumu) zastává funkci tradičních socialistů, kteří zemi vedli 21 let od roku 1981, tedy do roku 2002, odkdy měli problém s přežitím do doby než si je jako koaliční spojence vybral George Papandreou, který vedl Řecko do prvního záchranného balíku.

Nezávislí Řekové (Independent Greeks) získali v posledním zveřejněném výzkumu 2,8 % podíl na hlasech. Nezávislí Řekové sdílejí skepsi se Syrizou 2.0 k programu pomoci, který ušilo Německo. Šéfem strany je Panos Kammenos, který sloužil jako ministr obrany ve vládě Tsiprase. Strana byla založena v roce 2012 členy Nové demokracie, kteří byli rozčarovaní z prvních dvou balíků pomoci Řecku.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, FT


Čtěte více:

Politico: Janeček se s pomocí D21 snaží o eliminaci korupce
25.08.2015 13:15
Karel Janeček zbohatl na finančních derivátech, nyní se ale o peníze u...
Rusko zhoršilo prognózu vývoje HDP na roky 2015 a 2016
25.08.2015 11:39
Ruské ministerstvo hospodářství zhoršilo odhad vývoje hrubého domácího...
Čínská centrální banka snižuje úrokové sazby a PMR (+komentář analytika)
25.08.2015 12:23
Právě před pár chvílemi byla zveřejněna zpráva, že čínská centrální ba...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data