Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vážné je zpomalení americké ekonomiky?

Jak vážné je zpomalení americké ekonomiky?

14.10.2015 14:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Poté, co z amerického trhu práce přišla nečekaně slabá data, začalo několik investičních bank zastávat názor, že sazby v USA nebudou zvednuty ani v prosinci. Trhy navíc nyní počítají s tím, že během roku 2016 dojde pouze ke dvojímu zvedání sazeb. Jinak řečeno, investoři se stále více domnívají, že americká ekonomika zpomalila natolik, že to bude mít znatelný dopad na politiku Fedu. Tento posun v tržní náladě je ale překvapivý, protože tvorba pracovních míst nebyla v září zase tak špatná. Klíčovou otázkou ale zůstává, k jakému celkovému zpomalení americké ekonomiky skutečně došlo.

Následující graf ukazuje odhady aktuálního vývoje hrubého domácího produktu Fedu v Atlantě. Tyto odhady jsou na trhu stále populárnější a v grafu vidíme spolu s nimi i naše vlastní odhady (červeně) a konsenzus (modře):

souss

Poslední čísla tedy naznačují, že americká ekonomika si nyní prochází zpomalením, to by ale mělo být jen mírné. Trvat by mělo od srpna, kdy v Číně propukla krize. Podle konsenzu i podle našich odhadů roste americká ekonomika tempem, které se stále pohybuje nad trendem. Odhady z Atlanty ale hovoří o mnohem silnějším zpomalení. V předchozích čtvrtletích přitom tento model odhadl růst hodně přesně a jeho současné predikce by tak měly být brány velmi vážně. Hovoří o tom, že ve třetím čtvrtletí dosáhne růst pouze 1,1 % a to už je znatelně pod trendem. Ekonomika by pak znatelně zpomalila a Fed by musel přehodnotit svou monetární politiku. Proč jsou odhady Fedu tak pesimistické? Jejich velkou předností je, že jsou rozděleny na hlavní komponenty HDP a proto je lehké zjistit, co by mělo být tahounem dalšího vývoje.

Očekávané zpomalení tempa růstu ve třetím čtvrtletí bude podle Atlanta Fedu taženo zejména pohybem zásob. Ty by měly růst snížit o celé dva procentní body. Celkově jde o důsledek poklesu čistých exportů, který zanechal vývozce s vyššími zásobami. Ti se tak nyní snaží o jejich snížení. Podle konsenzu sníží pokles zásob růst HDP asi o 1,2 – 1,5 procentního bodu. A i to se jeví s ohledem na předchozí stabilní vývoj zásob jako pesimistický odhad.

Jsou podobné úvahy vůbec důležité? Pohyb zásob se obvykle vrací k průměru. Výjimku představují jen velmi vážné ekonomické krize. Riziko pádu americké ekonomiky do recese je podle našich modelů v současné době stále velmi nízké. Bylo by tedy překvapivé, kdyby se korekce na straně zásob změnila v něco vážnějšího. Namísto toho je pravděpodobné, že sice dojde ke znatelnému snížení tempa růstu HDP, půjde ale pouze o přechodný jev.

K podobnému závěru pravděpodobně dospěje i Fed. Nižší ceny ropy a paliv mají pozitivní dopad na spotřebitelskou poptávku a to zřejmě eliminuje negativní dopad poklesu čistých exportů. Ty trpí kvůli silnějšímu dolaru a šoku z rozvíjejících se trhů. Fed by se mohl přiklonit k názoru, že tato nová struktura poptávky v americké ekonomice nebude změnami zásob narušena. Jinak řečeno, ke zpomalení v americké ekonomice nyní skutečně dochází. Pokud se ale problém nezhorší, Fed se bude pravděpodobně držet směru, který nastavil už dříve.

Autorem je Gavyn Davies.

Zdroj: FT, Fulcrum AM




Čtěte více:

Výsledky Bank of America v 3Q15, akcie rostou o 2 %
14.10.2015 13:17
Americký bankovní gigant, Bank of America Corp, dnes před otevřením tr...
Výsledky Wells Fargo ve 3Q - banka splnila očekávání Wall Street, přesto v pre-marketu ztrácí
14.10.2015 14:12
Banka Wells Fargo právě před pár minutami zveřejnila svoje výsledky za...
Výsledky JP Morgan (DIP) v 3Q15 (komentář analytika + investiční doporučení)
14.10.2015 14:27
Americká banka JP Morgan (DIP) hospodařila ve 3Q se ziskem 6,8 mld. U...

Váš názor
  • tak jak toje aby se v tom prase vyznalo
    15.10.2015 10:52

    "....Béžová kniha (Fed): Ekonomika dál roste, průmysl ale tíží silný dolar.... 15.10.2015 8:09 - Autor: Redakce, Patria Online..."
    ..
    • Re: tak jak toje aby se v tom prase vyznalo
      15.10.2015 11:27

      To jsou ta analytické plky... Dolar je úkazkou silné ekonomiky a trhu, přesto musí analytici ze sebe vyžvejkat taková moudra. Jim asi ještě nedocvaklo, že bez domácí měny by ekonomika nefungovala:-)))
      Jesse
  • jak vážné je tedy to zpomalení....?
    15.10.2015 9:53

    joo to záleží na tom kdo o tom píše. Podle místních odborníků to vypadá, že žádná americká ekonomika už neexistuje několik let a podle Fedu jen mírně zpomaluje. Tak si budeme muset počkat jak se to vyvrbí. Na druhé straně ale jednoznačně ruská ekonomika se stále propadá a to podle dnešního interviu s Olegem Deripaskou na CNBC, který se přiznává že to bude trvat ještě rok než se odrazí ode dna. Říká že sankce sice Rusko nepoloží, což vypadá na správný odhad situace, ale zároven' říká, že teprve ve 4. čtvrtletí 2016 se začnou věci v Rusku vylepšovat. Ovšem kdo je Oleg Deripaska z Rusalu oproti zdejším odborníkům jako Peté, cetv, Xioulodu a dalším, kteří mají odlišný názor, protože oni mají daleko důvěryhodnější informace ze svých zdrojů pro svá povídání, které jim stále dodávají zprávy o 98% podpory Putina zatímco jiní uvádějí propad dnes již pod 55%. Babo rad'.
    Sekyra
    • Re: jak vážné je tedy to zpomalení....?
      15.10.2015 10:03

      Dost střízlivý odhad a nestranný názor, který se na těchto stránkách každý den nevidí. A podle situace na světových burzách to na nějaké zpomalení navypadá. Ale jak říkáš, budeme si muset počkat co na to naši zdejší experti. Už se nemůžu dočkat na to jejich prskání a rozumy.
      .
  • Vážné zpomaleni americké ekonomiky
    14.10.2015 19:49

    Je jako vždycky jen v hlavách zdejších Putinovců. Ti jak přijde májový deštík tak hned běží na nejbližší kopec a začnou stvět velkou archu. A kdyby to nebylo proti jejich ideologii strávili by celý den v kostele na modlitbách Navíc, podle jejich výpočtů už měla celá USA být pod drnem a světu vládnout rubl. Zase jim to nějak nevychází, stejně jako ten jejich komunistický ráj na zemi. ......chudí duchem.
    .
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data