Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett před současným zlomem varoval už v roce 1999

Buffett před současným zlomem varoval už v roce 1999

16.10.2015 14:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Možná, že jsme svědky dosažení vrcholu v ziskovosti amerických korporací. To, co by přišlo po něm, moc dobré není. V pokrizových letech se firmám dařilo zvyšovat své zisky tím, že zvyšovaly ziskové marže. Tím eliminovaly dopad slabých tržeb. Nyní ale dochází k utahování podmínek na trhu práce, to znamená vyšší náklady a nakonec i tlak na marže. A to je pro zisky špatná zpráva. Ještě horší je, že podobný vývoj může signalizovat recesi, jak poukazuje Jonathan Glionna z banky Barclays.

Analytik dokonce tvrdí, že vazba mezi ziskovými maržemi a recesemi je „velmi silná“. Data od roku 1973 totiž ukazují, že vyjma jednoho jediného případu pokles marží o 0,6 % znamenal do 12 měsíců recesi. Historický vývoj shrnuje graf, ve kterém jsou šedě vyznačena období recese a modře vývoj čistých ziskových marží obchodovaných firem. Jediným obdobím, kdy pokles marží neznamenal předzvěst recese, byl rok 1985. Z grafu je také patrný pokles marží, který nastal v posledních měsících:

Buffet1.png

Warren Buffett už v roce 1999 varoval předtím, že „musíme být velkými optimisty na to, abychom věřili, že marže se v podílu k HDP mohou držet delší dobu nad 6 %“. Tento poměr totiž snižuje konkurence, které se v současné době daří velmi dobře. K tomu se přidávají politické tlaky, které vznikají ve chvíli, kdy ostatní části příjmu v podílu na HDP klesají. Podle investora tak není pravděpodobné, že by mohlo docházet k dlouhodobým změnám podílu zisků na produktu.

Ještě větším skeptikem ohledně dlouhodobě vysokých marží je investor Jeremy Grantham. Ten tvrdí, že marže mají silný sklon vracet se k průměru. A dodává: „Pokud by vysoké zisky nepřilákaly konkurenci, bylo by s kapitalismem něco hodně špatně.“ Tento návrat k průměru je tedy v případě ziskových marží považován za zdravý jev. Jestliže by nyní pokračoval, nadělal by pravděpodobně více škod na akciovém trhu než v samotné ekonomice.

Ohledně možné recese Glionna poukazuje na to, že současný pokles ziskovosti je primárně dán vývojem v energetice. K podobnému vývoji došlo ve zmiňovaném roce 1985, kdy se ceny ropy propadly a s nimi i ziskové marže energetických firem. Zbytek korporátního sektoru si ale vedl dobře. Nízké náklady na energie jsou dokonce pro sektory mimo energetiku pozitivní. Analytik tak tvrdí, že pokud marže klesají v důsledku vývoje v energetice, nejde pravděpodobně o spolehlivý signál recese.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

General Electric: Zisk na akcii průmyslové divize překonal očekávání
16.10.2015 12:52
Americká společnost General Electric dnes před trhem zveřejnila hospod...
Ropné kolosy slíbily více úsilí v boji proti změně klimatu
16.10.2015 13:59
Desítka předních světových ropných a plynárenských společností dnes sl...

Váš názor
  • Kalka mizík.....
    17.10.2015 14:32

    už zase pracuje - začínají se ztrácet příspěvky.
    ..
  • to je právě ten důkaz - jak se durdíš..
    17.10.2015 11:42

    trefená husa a husákovec se vždycky ozvou. Proč ti tady tedy říkaji bolševík. Když něco kváká jako kachna, čvachtá se v bahně jako kachna a vypadá jako kachna tak to určitě skřivánek není. Jsi tady známý svojí podporou Putina a Zemana. Už jen tvoje výkřiky jako " vem si prášek inteligente" potvrzuje tvůj postoj zamrzlý v letech 50tých. To nezapřeš, to jsou nadávky z dob komíků.
    .
    • Re: to je právě ten důkaz - jak se durdíš..
      19.10.2015 6:34

      Fráze "vem si prášek" je jakou známkou, že jsem zamrzl v 50-tých letech ? No, myslím, že to je bez komentáře. To opravdu nevypotíš nic rozumnějšího ? Na to, že jsi lhář prolhaný, je oslovení "inteligente" ještě velmi mírné a smířlivé. A nic jsem vykřikl, napsal jsem to naopak zcela v klidu a v tichu. :DD Proč zde někteří používají oslovování typu "bolševik", to je spíše otázka na ně. Zeman ani Putin bolševici nejsou, ani nejsou (a nebyli) přívrženci bolševického hnutí a bolševické ideologie - pokud je mi známo. A toto oslovování je právě spíše zamrznutím v oněch 50-tých letech, kdy tehdy každý, kdo nesouhlasil s komančema, tak byl označován zrádcovská kapitalistická svině. Já dnes vidím bolševismus spíše v Bruselu. Sbohem.
      Peté13
  • Kdo je Warren Buffett ?
    17.10.2015 5:41

    To zdejší vyználkové se jako Peté. cetv a ostatní odborníci na světové trhy a ekonomiky už varují před kolapsem USA alespon' 20 let a dokonce někdy i několikrát za den.
    ..
    • Re: Kdo je Warren Buffett ?
      17.10.2015 11:08

      No, nevím jestli je ještě jiný Peté než já, ale pokud myslíš mne, tak si vem prášek inteligente. Kolikrát jsem měl jako varovat před krachem USA ? A hoď sem rovnou tu hromadu odkazů, ať je vidět, jak lžeš, až se Ti od huby práší.
      Peté13
      • Peté
        17.10.2015 11:32

        Já za ty léta snad nikdy nečetl žádné Tvé vyjádření k akciím, to musím potvrdit. I když je to možná škoda, že se projevuješ jen na poli ideologie.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data