Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Šance na prosincový růst sazeb v USA po silných payrolls prudce rostou…

Rozbřesk - Šance na prosincový růst sazeb v USA po silných payrolls prudce rostou…

09.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jasnější číslo si snad ani trhy nemohly přát. Jestli něco mělo pomoci váhavému Fedu rozhodnout, co v prosinci udělat, byla to právě říjnová čísla z amerického trhu práce. I ten největší pesimista v nich těžko hledal něco špatného. Důkazem toho byl i rozhovor jedné z největších holubic v americkém Fedu Charlese Evanse z Chicaga - ten byl v rozhovoru pro CNBC silnými čísly zjevně překvapen a připustil možnost růstu sazeb v prosinci (což je v jeho případě skutečně velký obrat). Nejenže přírůstek pracovníků mimo zemědělství byl v říjnu nejrychlejší v tomto roce (271 tisíc), ale nezaměstnanost současně spadla na nejnižší úrovně od jara 2008 (5,1 %) a především konečně znatelněji zrychlila dynamika mezd. Ty v říjnu vzrostly o 2,5 % meziročně - nejrychleji za posledních 5 let.

Vcelku pochopitelně šly prudce vzhůru krátké výnosy v USA - dvouletý swap vyskočil k pětiletým maximům, a jak je jeho dobrým zvykem strhnul s sebou i americký dolar. Sázky na růst amerických sazeb v prosinci vyskočily prudce vzhůru na 70 %. Otázkou je tedy v tuto chvíli, co v prosinci udělá Evropská centrální banka (ECB).

Ta trhy připravila v dobách, kdy Fed vypadal dost nerozhodně, na další uvolnění měnových kohoutů. Jedním z důvodů byl bezesporu strach z toho, že Fed bude odkládat první růst sazeb na neurčito a euro v důsledku toho začne na frontě s dolarem posilovat. Od té doby se ale hodně změnilo a dolar v tuto chvíli naopak začíná nabírat na síle. To navíc v tomto týdnu čísla za HDP v eurozóně pravděpodobně ukáží zrychlení ekonomik platících eurem na nejrychlejší tempo za poslední čtyři roky. I tak ale bude složité pro ECB v prosinci po masivní holubičí komunikaci jednoduše nic neudělat. Věříme, že dojde alespoň ke kosmetickému rozšíření měnové expanze (například skrze urychlení nebo navýšení objemu tisku peněz).

Kromě makročísel mohou investoři v Evropě v tomto týdnu opět začít sledovat politické kolbiště. Ve Španělsku se dnes chystá katalánský parlament hlasovat nad rezolucí o vyhlášení nezávislosti. To může vyostřit napětí mezi Madridem a Barcelonou před klíčovými podzimními parlamentními volbami.

Region - forex
Výborná čísla z amerického trhu práce se v pátek projevila pouze na forintu a zlotém, které vůči euru oslabily cca o půl procenta. Koruna žila vlastním životem a v návaznosti na zasedání ČNB se posunula blíže k hranici kurzového závazku ČNB.

Opětovné budování sázek na růst oficiálních sazeb v USA patrně nebude v následujících dnech samo o sobě zlotému a forintu prospívat. Kromě toho jsou však tento týden v centru pozornosti první odhady růstu ekonomik za třetí čtvrtletí. V případě ČR i Polska očekáváme nepatrně lepší výsledky než trh. Dopady na trh by však neměly být výrazné.

Co se týče koruny, tak ve světle dobrých čísel z USA se jeví prosincové natažení QE ze strany ECB jako o něco méně nutné, což může alespoň trochu snížit chuť trhů testovat intervenční hranici (EUR/CZK 27,0).

Dluhopisy
Výnosy šly po celé délce americké křivky po dobrých číslech z trhu práce vzhůru. Na krátkém konci dokonce vyskočily na pětiletá maxima. Delší konec americké křivky ztrácel především v důsledku vyššího růstu mezd, který mohl vést k nárůstu inflačních očekávání, a současně kvůli odolnosti akciových trhů. V eurozóně krátký konec vzhůru nešel prakticky vůbec - trhy berou vážně rétoriku ECB, která stále zůstává připravena měnovou politiku spíše uvolňovat. Naopak delší výnosy šly podobně jako v USA rychle vzhůru - skoro o 10 bps na 10 letech.

Komodity
Velmi silná čísla z trhu práce USA a s nimi související prudké posílení amerického dolaru se v pátek projevily i na cenách ropy. Ropa Brent ztrácela asi 1,2 % a cena americké ropy WTI klesla dokonce o 2 %. Vliv posilujícího dolaru vcelku snadno přebil případnou podporu cen ropy z titulu klesající aktivity amerických těžařů, ke které došlo v desátém týdnu v řadě.

Silnější dolar je sice z pohledu dolarových cen komodit sám o sobě negativním faktorem, dobrá čísla z USA s sebou ale na druhou stranu nesou příslib vyšší spotřeby ropy. A jsou to právě Spojené státy, které se v letošním roce díky levnější ropě výrazně podílejí na růstu její globální spotřeby. Silný dolar by proto měl mít na cenu ropy pouze omezený vliv.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.