Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec politiky jednoho dítěte

Konec politiky jednoho dítěte

11.11.2015 15:44

Jeden návštěvník Číny na stránkách FT před několika dny popisoval, jak cestoval na lodi se skupinou lidí: Čtyři ve starším věku, dva v mladším a jedno dítě. Šlo prý evidentně o rodiče a prarodiče a všichni „tancovali“ kolem jejich nejmladšího potomka. Tato rodinná struktura je důsledkem politiky jednoho dítěte, která se v posledních dnech dostala opět do popředí zájmu médií. Protože skončila.

Téma bylo mimo jiné zmíněno i na FTAlhaville a to v ryze tržním kontextu: Japonská společnost Okamoto Industries má ve svém výrobkovém portfoliu i kondomy. Při pohledu na vývoj ceny jejích akcií za poslední tři roky je patrné, že z hlediska návratnosti jde o hodně zajímavý titul, v roce 2015 se pak dějí skutečně velké věci. Propad, který nastal v posledních týdnech, někteří dávají do přímé souvislosti právě s vývojem v Číně.

Jinak řečeno, změna politiky znamená „kondomy nakrátko, dlouhé pozice na plenách a dudlících“. I když jako laikovi se mi zdá, že technologie výroby dudlíků a kondomů by se nemusela zase tak lišit a kondomárny by tak nakonec mohly být zajištěním proti všem scénářům dalšího vývoje. Prostě se změní na dudlíkárny.


pol-2

Ani čínská porodní revoluce nezpůsobí revoluci demografickou

Morgan Stanley v souvislosti s posledním vývojem přináší následující graf, který dává do souvislosti bohatství (HDP na hlavu na ose x) a počtem dětí na jednu ženu. Body je proložena křivka a přestože vztah má daleko do dokonalosti je jasně patrné, že je negativní. Nechci fušovat do řemesla sociologům a specialistům na toto téma, kteří mají jistě řadu teorií vysvětlující, proč s bohatstvím klesá velikost rodin (nebo s velikostí rodin klesá bohatství). Přesto si dovolím tvrdit, že vztah je intuitivní a odpovídá tomu, co vidíme kolem sebe. Pokud zůstaneme u Číny, je z grafu patrné, že při současných úrovních příjmů by tamní rodiny měly mít mnohem více dětí, než je tomu nyní. Trend by měl být tedy jasný jak podle „peněz“, tak podle situací, kdy šest dospělých vkládá svou radost a sny do jednoho potomka.

-1

Credit Suisse očekává, že čínské změny budou znamenat dalších 3 – 6 milionů dětí ročně. To zní jako populační revoluce, ale tento „tanker“ bude ve skutečnosti měnit směr jen velmi pomalu. V roce 1990 tvořili lidé starší šedesátí let asi 8 % čínské populace – viz poslední graf. Nyní je to zhruba dvojnásobek (tedy 15 – 16 %). I kdyby se začali Číňané chovat v souladu s výše uvedeným grafem, projeví se to jen postupně. Podle současných projekcí by tak mělo i nadále docházet k dramatickému stárnutí populace a v roce 2040 by mohl podíl starších lidí dosáhnout více než 30 %:

pol-1

Poměr zhruba jednoho potenciálního penzisty na dva nepenzisty znamená velké ekonomické tlaky (což budeme testovat my sami). Natixis v souvislosti s uvedeným zmiňuje několik základních dopadů na čínskou ekonomiku: Prudký pokles potenciálního růstu, který se projeví v celé ekonomice (včetně inflace) a také v cenách komodit. Dále posun čínské ekonomiky od vnějších přebytků k deficitům a postupný pokles jejích zahraničních investičních aktiv. To znamená, že na globálních dluhopisových trzích by měly sílit prodejní tlaky. Hovoříme přitom o době, kdy bude Čína v globální ekonomice ještě větší silou, než dnes.

Každodenní hektický vývoj na trzích nám často vytěsňuje podobné dlouhodobé trendy mimo naší pozornost. A je pravda, že jejich efekty je v kratším období poměrně těžké vysledovat (mimo extrémnějších jevů, jako je propad cen akcií kondomáren). V delším období jsou ale rozhodující a čínský demografický vývoj aspiruje z hlediska globálních megatrendů na přední pozice důležitosti.


Váš názor
  • Tak
    12.11.2015 18:26

    oni ty vyděrače a překupníky s lidskými životy ještě podporují...http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/386256-evropska-unie-da-turecku-tri-miliardy-eur-na-uprchliky.html...a jejich šéf člen Muslimského bratrstva z toho ještě vytříská prachy..styďte se šmejdi
    el mrcoch
    • Re: Tak
      12.11.2015 18:36

      Kemal Ataturk, bez dvojtečky nad u, se musí obracet v hrobě...
      el mrcoch
      •  
        12.11.2015 18:57

        Je třeba za každou cenu preventivně předejít jakýmkoliv úvahám o tom, že by snad Turecko mohlo zapochybovat o své loajalitě k západním strukturám. Něco podobného tu bylo nedávno s Řeckem.
        kadanfm
        • Nevidím
          12.11.2015 19:07

          žádnou loajalitu, Ty ano??? Vidím pouze sobecký zájem...na všech liniích...přeber si to podle sebe..
          el mrcoch
          • Re: Nevidím
            12.11.2015 19:38

            Koupená loajalita. Tak jsem si to přebral.
            kadanfm
            • Myslím
              12.11.2015 19:46

              že je to horší...falešná
              el mrcoch
  • To je Tvůj a tvého zaměstnavatele velký omyl !
    12.11.2015 14:54

    Tento web je soukromým majetkem, a pokud jde o soukromý majetek, žádná demokracie neplatí, majitel má veškerá práva k čemukoli.
    AMN
    • Re: upřesnění
      12.11.2015 16:58

      citovala jsem Rup hejovo - Tento web je soukromým majetkem, a pokud jde o soukromý majetek, žádná demokracie neplatí, majitel má veškerá práva k čemukoli. - a doplnuji. Pravá každého končí tam, kde začínají práva druhého . Jsou to velmi zajímavé proklamace někoho, kdo tu veškerá práva mnoha diskutujících ZDE na tomto webu porušoval.
      AMN
    • Re: To je Tvůj a tvého zaměstnavatele velký omyl !
      12.11.2015 15:01

      ... protestuješ proti mazání Kalčiných stalkerských příspěvků?
      ☺lolek☺
  • dotaz
    12.11.2015 12:05

    proč se tady furt nové a nové příspěvky mažou, když nenesou absolutně žádné znaky urážení a vulgarizmy? nechápu.
    Jesse
    • Re: dotaz
      12.11.2015 13:01

      ... tady se mažou jen příspěvky Kalky, a to proto, že sem kopíruje pořád to samý.
      ☺lolek☺
      •  
        12.11.2015 13:06

        Tady se mažou i slušné neopakující se příspěvky podle toho, do jaké party se autor řadí. Naopak záplava prázdných jedovatých poznámek se ponechává často bez povšimnutí.
        kadanfm
        •  
          12.11.2015 13:21

          ... někdy se smažou i příspěvky celého vlákna. Ale každý vidí, že se hlavně mažou stalkerské příspěvky Kalky. S tím já bez výhrad souhlasím.
          ☺lolek☺
        •  
          12.11.2015 13:16

          Pravil moudrý a nestranný Kadanfm. Chtěl bych být tak nestraný jako Ty. Ovšem vzhledem k tomu, že Ty ani Jesse dph nechápe, nemůžezte pochopit, že bláboly jsou bláboly. Jen magor může tleskat tomu, když někdo opakovaně na všech vláknech vnucuje 3 roky svoje názory.
          Velkamedvědice
          •  
            12.11.2015 13:32

            Tak mi tedy zvopakuj, jestli se mají mazat "bláboly" (pravda, která se nehodí do krámu) a nebo vulgarizmy. My, kteří víme kdo platí DPH, umíme i rozlišovat mezi blábolem a sprostým slovem :-)) Pokud mě paměť neklame, admin presentoval, že mazány budou jen sprosté a urážející příspěvky. O blábolech nepadlo ani slovo.
            Jesse
            • ... neumíš číst?
              12.11.2015 13:40

              Upozornění: Vulgární příspěvky a příspěvky, které nemají nic společného s tématem, budou vymazány. Rovněž příspěvky, které neodůvodněně napadají autora nebo společnost Patria, budou vymazány. Pro kvalitní diskusi prosíme o věcné a korektní příspěvky k tématu. Děkujeme.
              ☺lolek☺
              • Re: ... neumíš číst?
                12.11.2015 13:42

                Tys ovšem takovou výzvu neakceptoval dost často, i když se mi tvé nevěcné, nesouvisející a nekonkrétní plky líbí :-))
                Jesse
                •  
                  12.11.2015 13:47

                  ... samozřejmě, že to dělám. Taky jsem pak občas mazán, a dokonce mám jako jediný zde ban. Ale nestěžuji si, beru to úkorně, v tom bych viděl ten rozdíl. Tento web je soukromým majetkem, a pokud jde o soukromý majetek, žádná demokracie neplatí, majitel má veškerá práva k čemukoli. Také bys měl soukromý majetek respektovat.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    12.11.2015 13:53

                    Soukromí ve všech ohledech dokonce hájím. Pouze polemizuji na soukromém webu. Žádná jiná práva si neuzurpuji:-)
                    Jesse
                    •  
                      12.11.2015 13:58

                      ... ano, s tím nelze jinak, než souhlasit. A všichni by si měli vzít z naší příkladně korektní a přínosné diskuze příklad, především pak kadanfm, ze kterého se stává další stalker webu.
                      ☺lolek☺
                      •  
                        12.11.2015 14:12

                        Stalker webu - zasmál jsem se. Zrovna dnes to tak nevypadá, Rupheji!
                        kadanfm
                        •  
                          12.11.2015 14:24

                          ... to je v pořádku, i stalker může být zlobně veselý. Ty pronásleduješ VM, až z Tebe chlupy lítaj´, to je zjevné. VM nikdy nikoho nepronásledoval a nepronásleduje, vždy je obranář, ač někdy kontrapoduktivně. Ono ale nechat si $rát na hlavu je těžká disciplína.
                          ☺lolek☺
                          •  
                            12.11.2015 14:29

                            Jo, tak když si to myslíš, co s tebou nadělám? Nechám tě při tom!
                            kadanfm
                            •  
                              12.11.2015 14:31

                              ... nic jiného taky dělat nemůžeš, že.
                              ☺lolek☺
            •  
              12.11.2015 13:39

              Jasně, ty cos nebyl nikdy podnikatelem ani plátcem to víš nejlíp. Kadanfm jakby smet. teoretici jsou nejlepší.A Kalka, která jako neplátce ani nepochopila, že nemohla nikdy vystavovat dańové dokldy je velký náčelník. Svůj názor si nechte, podstatná je praxe a názor finanční správy, který jsme mockrát doložil,ale neporonásledujte ty, co ho nemají. Problém je, že mě nezajímá Váš názor, na blbost máte právo, ale to lhaní a překrucování toho co jiný řekl, to je slušná špína.
              Velkamedvědice
              •  
                12.11.2015 13:40

                Takže lež je důvod ke smazání příspěvku? I ty demokrate :-))
                Jesse
          •  
            12.11.2015 13:19

            A tři roky na ně dokáží někteří reagovat a pomáhat zahltit diskuzi urážlivými poznámkami. Taky velice na úrovni.
            kadanfm
            •  
              12.11.2015 13:26

              Pořád lepší než nestraní srá.i, co si dovolí hodnotit jen napadané. Agresor, který debatu nesmyslně prodlužuje a zneužívá k osobním útokům, je pro nestranné sr.če hrdina.
              Velkamedvědice
              •  
                12.11.2015 13:32

                Tak ty jsi napadený chudáček? Hm, nejde to dohromady s tvým nickem.
                kadanfm
                •  
                  12.11.2015 13:40

                  Užij se pane nestranný a spravedlivý.
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m