Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Nový rok ve znamení čínského strachu

Rozbřesk - Nový rok ve znamení čínského strachu

04.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čínské akciové trhy vstupují do nového roku masivním výprodejem - po pádu o 7 % došlo k přerušení obchodování. To není pro rozvíjející se trhy a obecně riziková aktiva zrovna dobrý signál. Ranní čísla ukázala, že náladu v čínském průmyslu se nedaří stabilizovat - index PMI se propadl hlouběji pod klíčovou hodnotu 50ti bodů. To je v souladu s naším skeptickým pohledem na čínské hospodářství - v tomto roce čekáme další zpomalení dynamiky růstu.

Vedle toho sázkám na riziko rozhodně neprospívá roztržka mezi Saudskou Arábií a Iránem. Poté, co Saudská Arábie popravila šíitského duchovního, dav rozhořčených Iránců vypálil v Teheránu v neděli saudskou ambasádu. Rostoucí napětí na blízkém východě pomohlo cenám ropy zastavit výprodeje a najít pevnější půdu pod nohama. I když trochu pochybujeme o tom, že to ropě pomůže na dlouho, výprodeje akcií na rozvíjejících se trzích díky stabilnější ropě zatím nemusí nastartovat nijak výrazné zisky dluhopisů.

Kromě ropy a nálady na rozvíjejících se trzích bude v tomto týdnu důležité sledovat sérii klíčových makro-čísel z USA. Nijak dobře především kvůli levné ropě nedopadne pravděpodobně podnikatelská nálada v americkém průmyslu - očekáváme další výsledek hluboko pod 50. Štěstím americké ekonomiky je, že se průmysl na HDP podílí jen relativně malou měrou. Zatímco v Číně je to necelých 40 % HDP, v USA se podíl zpracovatelského průmyslu na HDP pohybuje okolo 10 %. I proto nehledě na špatnou náladu v průmyslu mohou opět dopadnout dobře čísla z amerického trhu práce. To vše bude zajímavé sledovat ve světle zápisu z prosincového zasedání Fedu. Ten může pomoci odhalit, jak moc při zvyšování sazeb američtí centrální bankéři táhnou za jeden provaz.

Region - forex
Poslední obchodní den roku nakonec přinesl přece jen nějaké vzrušení, zejména díky zlotému, který vůči euru oslabil asi o půl procenta. Podobně se dařilo i forintu, který navzdory přání ministra pro ekonomiku oslabil nad EUR/HUF 316. Kurz koruny se vůči euru měnil pouze nepatrně.

Dnes se trhy soustředí zejména na zveřejnění indexů podnikatelských nálad a na předběžný odhad polské inflace za prosinec. Ve druhém případě očekáváme stejně jako trh výsledek -0,4 % meziročně. V případě zápornějšího výsledku však může být zlotý dále pod tlakem, neboť by zvyšoval šance na další uvolnění měnové politiky poté, co dojde k výrazné obměně polského Výboru pro měnovou politiku (RPP). Kvůli změnám v RPP (respektive kvůli s nimi spojené nejistotě) očekáváme, že minimálně první čtvrtletí nebude z hlediska zlotého příznivé.

Dluhopisy

Dluhopisy se do nového roku pravděpodobně probudí v pozitivním světle. V tomto týdnu je přivítá prudký propad asijských akcií (viz úvodník). Na druhé straně dobrou náladu na dluhopisových trzích může mírnit stabilizace cen ropy, která jim naopak v uplynulých týdnech hrála do karet. Zajímavý bude také prosincový nárůst evropské inflace, ta by měla vyskočit na 0,4 % y/y.

Komodity
Ropa Brent začala obchodování v novém roce poměrně zhurta a cena měsíčního kontraktu se vyhoupla nad 48 USD/barel. Hlavním důvodem růstu je výrazné zhoršení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem, dvěma ze tří největších producentů ropy v rámci sdružení OPEC. Docela tak naopak zapadly zprávy o pokračujícím růstu vývozu ropy z Iráku (v prosinci 2015 meziročně o pětinu) a výraznější vliv tak má snad jen ranní prudký propad čínských akcií. Rozepře mezi Saúdy a Íránem však znamenají, že dohoda OPECu na případném kolektivním omezení produkce ropy v roce 2016 (která by se bez souhlasu Saúdů a Íránu) je ještě méně pravděpodobná.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

TOP 10 grafů 2015 – aneb co si zapsat za uši z uplynulého roku
31.12.2015 11:30
Řecko – které zabrnkalo na nervy investorů Řeckou ságu je těžké shrnou...
Čína a Blízký východ srážejí asijské akcie na počátku nového roku dolů
04.01.2016 8:16
Hledání bezpečného investičního přístavu může podle hodnocení agentur...
Začátak roku v červeném
04.01.2016 8:32
Pražská burza v rámci vůbec poslední obchodní seance již minulého roku...

Váš názor
  •  
    04.01.2016 10:19

    Trhům se nelíbí, že čínský dělník už není ochoten pracovat 12 hod denně za hrst rýže. Tento vývoj je však ve skutečnosti velmi pozitivní a zdravý.
    FZ
    • FZ
      04.01.2016 11:02

      pokud by to tak bylo, souhlas. Bojím se však, že to bude momentálně spíš varianta, že čínský dělník obtížně shání práci byť jen za hrst rýže, protože Číně dochází dech a omezuje investice do infrastruktury (třeba i proto, že není co dýchat).
      lime
      • Re: FZ
        04.01.2016 15:19

        Čína dál masívně investuje do infrastruktury ,jen namátkou : 24.12. zahájení stavby obří vodní elektrárny Wudongde o 10 200 MW = 5 Temelínů , 25.12. a 1.1. - do provozu uvedeny dvě nové atomové elektrárny, 31.12. čínská armády oznámila stavbu druhé leadlové lodi o výtlaku kolem 50 000 tun v přístavu Dalian,...atd. A pokud jde o onen špinavý vzuduch, je to z větší části opět politická záležitost s cílem pošpinit Čínu. Mezi prvními 20 nejšpinavějšími městy světa není žádné čínské, Peking je dvacátý. Vedou města Indie, ale tam je demokracie a tedy není nutné pomlouvat režim. Je třeba rozlišit co je celoroční humus a krátkodbý humus, kdy žse spočte vzduch za celý rok, tak není Čína nejhorší. Jinak, průměrná mzda čínského dělníka u běžícího pásu je dnes 15 000 až 18 000 Kč , vzhledem k nižší cenové hladině vČíně už mají naši životní úroveň. Třeba učitelé na VŠ tam jsou zaplaceni lépe jak v ČR.
        xiluodu
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university