Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jestli se Italové rozzlobí, budou zlí. Ale neodejdou.

Jestli se Italové rozzlobí, budou zlí. Ale neodejdou.

18.07.2016 17:45

Zdá se mi, že hlavní rizika ve světě a na trzích jsou stále více spojena s konkrétními jmény. Tedy se jmény lidí, kteří jsou nositeli určitých názorů a emocí. Bylo tomu tak u Brexitu (dnes již důvěrně známý Boris a na druhé straně Jean-Claude). Je tomu tak samozřejmě v případě Ruska, nyní můžeme bez váhání přidat jméno Erdogan. Japonská ekonomická politika není bez důvodu nazývána Abenomií a tak dále. Pokud bych ale měl nyní vybrat jméno s velkým „J“, volba by jednoznačná: Donald Trump.

Je Trump takovou hrozbou, jak mnozí tvrdí? Podle mne ano a nevede mě k tomu ani tak to, co říká, jako to, jak to říká. Existují názory, že politici před svým zvolením mají plná ústa „kreativních“ nápadů, poté se ale srazí s realitou. Pochopí, co je proveditelné, smysluplné a co ne. A své záměry pod tímto tlakem značně přehodnotí (což v případě dobrých ideálů určitě není dobře, ale tom zde nehovořím). Obávám se, že v případě pana Trumpa by tento korigující efekt byl slabší, než bychom si přáli. Na aroganci, sprostotu, pýchu a podobné vlastnosti totiž moc nepůsobí.

Mimo dávky PMI z Evropy nás tento týden ohledně pravidelně zveřejňovaných dat nic důležitějšího nečeká. Těmi nejvýznamnějšími daty tohoto týdne tak možná budou výsledky posledního průzkumu mezi americkou veřejností, které ukazují, že paní Clintonová má v preferencích náskok před panem Trumpem dosahující asi 5 procentních bodů:


italove

Evropská Jména

Jaké je nyní nejdůležitější jméno Evropy? Kandidátů na tuto pozici je hodně, já bych asi navrhoval paní Merkelovou, či pana Draghiho. Do čela pelotonu Tour de Europe se ale postupně dere jeden doposud celkem neznámý závodník a jeho jméno zní Beppe Grillo. Jeho Hnutí pěti hvězd (M5S) totiž získává v bankovní krizí sužované Itálii na popularitě. Commerzbank dokonce tvrdí, že politická nestabilita v Itálii může skončit předčasnými volbami a v nich by měly hvězdy z M5S slušnou naději na vítězství.

Co pan Grillo a jeho věrní prosazují? Mezi hlavní body patří boj proti „profesionálním politikům“, korupci, utlumení reforem, podpora agregátní poptávky, zavedení základního příjmu ve výši 780 eur na měsíc. Hnutí se také profiluje jako euroskeptické, i když o Italexitu zatím nehovoří. V neposlední řadě pak chce utužit přátelství s Ruskem (není známo, zda na věčné časy), kritické je naopak vůči Spojeným státům.

Odchod malých zemí a ekonomik eurozónu (a/nebo EU) nepotopí. Španělsko si ekonomicky vede relativně dobře, Francie je stále politicky jedním ze základních kamenů obou unií. Chleba se tedy láme a bude lámat pravděpodobně hlavně na Itálii. Tedy na možná na M5S. Nejsem samozřejmě odborníkem na italskou politiku ani společnost, ale v případě všech zemí na periferii mi přijde zřejmé následující: Hodně jim vadí ekonomická politika, kterou sebou nese členství v eurozóně (často právem), ale děsí se toho, že by se navrátili k vlastní měně. A to ani ne tak kvůli krátkodobému negativnímu šoku, ale kvůli nevíře ve vlastní schopnost spravovat vlastní měnu. Jinak řečeno, Italy přímo vyvolaný Italexit z eurozóny, či dokonce EU je také hodně nepravděpodobný i za vlády M5S.

Proč je tedy Beppe Grillo významný? Protože existuje ještě jedna možnost: Některé země budou z eurozóny vykázány, či jí budou snažně rozkládat ještě více, než nyní. Zatím i to zní jako finance fiction. Ale současný stav, kdy jsou obě unie plné pravidel, z nichž nemalá část nedává moc smysl a velká část ani není dodržována, nikam nevede. A je neudržitelný. Popsané hlavní body politiky M5S určitě nejsou receptem na fiskální konsolidaci, kterou zbytek Evropy od této země vyžaduje. O provádění nějakých razantních reforem nemluvě. Nedávám nyní hodnocení tomu, nakolik je současná politika prosazovaná Německem v celé Evropě optimální. Poukazuji na to, že Itálie by se jí pod vládou M5S pravděpodobně držela stále méně. Jestli se Italové rozzlobí, budou zlí. Ale neodejdou.


Čtěte více:

Turecký puč sestřelil akcie, lira už posiluje
18.07.2016 11:00
Makrokalendář na dnešní den je bez důležitých událostí. Mezi nejzajíma...
Bundesbank očekává nyní jenom omezený dopad Brexitu na ekonomiku
18.07.2016 13:51
Německá ekonomika po slabším druhém čtvrtletí v následujících měsících...
Výsledky Bank of America v 2Q16 (komentář analytika)
18.07.2016 15:21
Výsledková sezóna je v plném proudu. Hlavní slovo mají v jejím úvodu b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data