Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S Fedem se nebojuje? To už dávno neplatí

S Fedem se nebojuje? To už dávno neplatí

25.07.2016 17:45

Ve středu bude Fed, respektive FOMC rozhodovat o tom, zda už náhodou není čas zase trochu znormalizovat americkou monetární politiku. Touto normalizací se myslí zvedání sazeb (rychle jsme zapomněli na to, že by jí také bylo možno provádět prodejem aktiv, která Fed nakoupil během QE). První z grafů, které bych dnes čtenářovi představil, ukazuje pravděpodobnost kterou trh s futures připisuje jednotlivým scénářům zvedání sazeb. Žlutě vyznačené pole představuje scénář „žádné zvyšování do konce roku 2016“, světle šedé pole představuje scénář jednoho zvýšení a tmavě šedé dvou:

fed boj 1.png

V druhé polovině června začala prudce růst pravděpodobnost toho, že k žádnému zvyšování letos nedojde a po hlasování o Brexitu si tímto scénářem byli na čas trhy 100 % jisty. Když se ale ukázalo, že Brexit ani zdaleka nepáchá takové okamžité škody, jak se předpokládalo, začala zase rychle růst pravděpodobnost jednoho zvýšení sazeb. Nyní jsou tyto dva scénáře zhruba 50/50 (konsenzus nyní tvrdí, že tento týden ke zvednutí určitě nedojde).

Jak (ne)bojovat s Fedem

Jedno z pevných pravidel trhů zní, že s „Fedem se nebojuje“. Na základní úrovni to znamená, že pokud Fed chce, aby se věci hnuly nějakým směrem, je nesmyslné sázet na vývoj opačný. Je to prosté, ale pokud se začneme v relevanci a aplikaci tohoto pravidla trochu vrtat, přece jen se objeví řada nejasností. V pokrizových letech se například potvrzuje, že Fed dokáže velmi dobře „zatáhnout za provázek“ (ekonomiku utlumit), ale „tlačit na provaz“ (ekonomiku stimulovat) už je mnohem složitější. Sázky na to, že přání Fedu budou rychle splněna tak nevycházely nejlépe.

Druhý graf pak ukazuje, že situace na některých trzích je skutečně hodně vzdálená radě „s Fedem nebojovat“ a naopak tam zuří slušná bitva. Černými tečkami je vyznačena výše sazeb, která by podle jednotlivých členů FOMC měla být dosažena na konci každého roku (a v dlouhodobém období). Žlutě pak jsou vyznačena očekávání trhu. Rozdíly jsou bez přehánění obrovské a kulminují v onom delším období: Podle jednotlivých členů FOMC by se v něm měly sazby pohybovat někde kolem 3 %, ovšem trh tvrdí, že to bude kolem 1 %!

fed boj 2.png

Od března se medián černých bodů trochu snížil (členové FOMC revidovali své projekce směrem k trhu), ale jak bylo řečeno, rozdíl je stále velký. Co to znamená v praxi? V současném ekonomickém prostředí platí, že nízké aktuální a očekávané sazby a výnosy vládních dluhopisů znamenají ekonomický útlum, vyšší sazby naopak silnější oživení. Z toho je zřejmé, že dluhopisové trhy jsou ohledně dalšího vývoje v americké ekonomice mnohem skeptičtější než Fed.

Pokud by se nakonec realita začala přece jen blížit optimismu FOMC, na dluhopisových trzích by to vyvolalo nepříjemný zemětřas. Jak ale bylo uvedeno, zatím spíše korigují členové FOMC svá očekávání směrem k trhu. Akcie jsou pak ve stavu, nerozhodnosti. Nejlepší by pro ně samozřejmě byla možnost rychlého oživení a nadále nízkých sazeb, která je ale nesplnitelná (i když se občas zdá, že někdo v ní stále věří). Nejhorší je naopak scénář „normalizace za každou cenu“ – zvyšování sazeb i přes utlumené oživení (tuto možnost nelze z řady důvodů bohužel úplně vyloučit). A zdá se, že ve zbylých kombinacích by pozitivní dopad silnějšího oživení zhruba vyvažoval negativní dopad zvyšování sazeb (a s ním rostoucí nejistoty). Na medvěda to snad stále nevypadá, více než zvolna kráčejícího býka ze současné situace ale asi také nedostaneme.


Čtěte více:

Češi krotí svůj přehnaný optimismus
25.07.2016 9:40
Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu zůstává nálada v čes...
Odhad výsledků CETV za 2Q16 - Viditelný růst reklamních trhů a zaúčtování ztráty z prodloužení splatnosti dluhopisů
25.07.2016 16:00
CETV zveřejní své výsledky za 2Q16 zítra ráno (před otevřením trhů). ...
Ifo: Brexit německé firmy nevyděsil
25.07.2016 10:33
Lehce horší než minule, ale stále lepší než se čekalo. Tak by se daly ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data