Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB by měla kupovat podhodnocené evropské akcie, ne dluhopisy

ECB by měla kupovat podhodnocené evropské akcie, ne dluhopisy

08.09.2016 11:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Monetární politika ECB, včetně kvantitativního uvolňování a negativních sazeb, má nežádoucí důsledky a možná působí i kontraproduktivně. U domácností v eurozóně totiž funguje silný efekt příjmů, což znamená, že kvůli nízkým sazbám nespoří méně, ale naopak více. Snaží se totiž o udržení konstantní výše svých příjmů a bohatství v budoucnu. Takové chování pak vede k tomu, že nízké sazby poptávku tlumí namísto toho, aby ji stimulovaly. Nízké sazby navíc oslabují rozvahy evropského bankovního sektoru, protože dochází ke zplošťování výnosové křivky.

Pokud by ECB namísto vládních dluhopisů nakupovala akcie, dostavil by se pozitivní efekt bohatství. Následně by klesla míra úspor domácností a zároveň by se zvýšily investice korporátního sektoru. Nákupy akcií ze strany ECB by navíc byly ospravedlnitelné z fundamentálního hlediska, protože evropské akcie jsou podhodnocené. Na dluhopisových trzích se naopak kvůli intervencím ze strany ECB nafukuje bublina.

Podle našich výpočtů by 10% růst cen evropských akcií snížil hrubou míru zadlužení domácností v eurozóně o 0,3 procentního bodu. Zároveň by došlo ke zvýšení produktivních investic o 0,12 % HDP. Historický vztah mezi mírou úspor a kapitalizací akciového trhu ukazuje první graf a vztah mezi kapitalizací a investicemi graf druhý:

ecb

Zdroj: Natixis


Čtěte více:

Béžová kniha Fedu: Ekonomika rostla v létě jen mírně, inflační tlak byl slabý
08.09.2016 11:00
Americká ekonomika v červenci a srpnu 2016 rostla jenom mírně, objevil...
Na Apple keynote reagovaly především akcie Nintenda
08.09.2016 10:15
Společnost Apple včera představila svůj nový mobilní telefon iPhone 7 ...
Euro ráno mírně posiluje. Posune se ECB dál?
08.09.2016 10:19
Japonská ekonomika na tom byla v druhém čtvrtletí lépe, než ukazovala...

Váš názor
  • presne cesta Made in Japan
    08.09.2016 12:30

    nejdriv statni dluhopisy, pak dluhopisy vybranych firem (tam uz EU je)... stale malo, tak co dal? ... jasne akcie, az bude CB vlastnit XY % trhu... a co pak dal soudruzi? pak uz jedine opravdu hazet ty "penize ze vzduchu" hazet lidem rovnou na ucet... :-)
    neo029
    • Re: presne cesta Made in Japan
      08.09.2016 13:22

      Dokud není inflace nad cílem ani není vysoké očekávání inflace, na nákupu aktiv a rozšíření portfolia národní banky – ani na případném jiném homogenním šíření peněz včetně toho helikoptérového – není nic špatného. Přesněji řečeno, nikomu a ničemu to neškodí. V tomto smyslu tiskání peněz opravdu vytváří bohatství – umožňuje lidem více spotřebovávat a vyrábět. Zvýšená inflace je *jediným* možným negativem takových opatření.
      Lumídek
      • Blbost tuplovaná
        08.09.2016 13:46

        Vám snad ještě nebylo 18náct jinak to není možné, inflace je stejně škodlivá jako jakékoliv jiné znehodnocení měny, třeba jednorázová měna, prostě dojde k znehodnocení uspor v současnosti už to vypadá spíše na totální likvidaci peněz a pokus se nepletu tak tomu se říká komunismus, každému podle jeho potřeb :o( jinak inflace by musela být přes 10-15% za rok aby to obyvatele donutilo úspory bezhlavě utratit za krav..iny které nepotřebují, a pak budou už jen čekat až se stát postará a dalších xlet bude recese jako prase.
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Blbost tuplovaná
          08.09.2016 13:52

          vypada to tak, protoze vytvareni tzv. "bohatstvi" na zaklade penez ze vzduchu nebo libovolne bubliny vzdy skonci spatne... a je uplne jedno zda to jsou akcie Západoindické společnosti, tulipany, samotne papirove penize nebo .com spolecnosti apod. dnesni situace je mnohem horsi, protoze to jede globalne a jak zminujete, jedna se o vubec o osud a duveryhodnost fiat money ... stado je prozatim klidne a CB nejsou hvezdami vecernich zprav, to se ale velice, velice rychle zmenit, pokud to CB neukociruji... :-)
          neo029
          • jo jo mimomi to jsou
            08.09.2016 14:02

            neustálé mletí o nulové inflaci mne vždy pobaví, za posledních cca 5 let je sice cena +/- stejná, ale živostnost resp. kvalita 90% statků je poloviční, takže defacto inflace 100% a pořád se jim to zdá málo .o)
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: jo jo mimomi to jsou
              08.09.2016 14:15

              to je samozrejme klasika upravy jakekoliv statistiky... vypocet inflace je toho zarnym prikladem aneb co se nam nehodi musi pryc :-)... jinak je pekne presvedceni diskutujiciho vyse, ze zvysena inflace je jedine takove mensi negativum, jinak nic moc nehrozi aneb inflace bude poslouchat bankere CB naslovo i kdyz se odrazi a pujde nahoru :-) me by totiz zajimalo, co by mohly CB delat, kdyz by se inflace na tech vymodlenych 2% nezastavila? zvysovat uroky? pri globalnim dluhu 230 bilionu USD? pri animoznim rustu HDP? aby se z te inflace, ktera nam konecne roste, nestal takovy globalni "Velky Ivan" :-)
              neo029
      • tak podobny nazor
        08.09.2016 13:26

        melo uz v historii par tzv. ekonomu a bez vyjimky pokazde to skoncilo kolosalnim pr...m :-)
        neo029
  •  
    08.09.2016 12:07

    Problém je s tou férovosti, s dluhopisy se manipuluje snáz a je to sofistikovanější přehrávání likidity , ne transparentnější.Když si uvědomím slošení rydy ČNB a to co provádí skorunou , tedy s celou ekonomikou tak bych je možná nechal tak , te´d mě nic slušného nenapadá. Ale není to problém jenom našich Sígru.
    Homo
    • Důvěra v lidi a dobrý algoritmus jsou dvě věci
      08.09.2016 12:30

      Fajn, já také nemám nejlepší pocit z těch kouzel. Ale udělat by to šlo. Kupříkladu jednoduchý algoritmus pro začátek: každá akcie A prodá v průměru X_A kusů za den na BCPP. ČNB by v průběhu každého dne koupila X_A/5 kusů této akcie. Průměrně se na BCPP prodá za 500 milionů denně, takže ČNB by každý den dala do akcií 100 milionů, čili přes 2 miliardy za měsíc. Pro srovnání, za 8 mld Kč nakoupili eura jako intervence v srpnu. Ten zlomek 1/5 by se mohl zvýšit. Ten rovný zlomek 1/5 pro všechny je jistou formou "rovnosti", pomocí níž by ČNB nedeformovala relativní ceny akcií, které jsou důležité a má je regulovat trh. Možná by se ten algoritmus dal ještě zpřesnit, prostě najít nějaký lepší vzorec na nejlepší odhad toho, kolik akcií A je třeba koupit, aby cena vzrostla řekněme o 0,1 procenta za den. A pak by ČNB mechanicky aplikovala tyto metody. Růst indexu PX by se mohla zavázet držet mezi –5 a +25 procent pro každý den, vůči stejnému dnu před rokem. Ta čísla by se dala měnit. Ale výsledkem by nakonec bylo jisté fuzzy napegování hodnoty koruny na hodnotu indexu PX, čili koruna by v tomto smyslu byla "pokryta" veřejně prodávanými společnostmi, stejně jako byla pokrytá zlatem.
      Lumídek
      • Re: Důvěra v lidi a dobrý algoritmus jsou dvě věci
        08.09.2016 13:24

        Držím Vám palce, Na takové metody není naš establišment schopen přijít. Vám taky asi nedošlo jak funguje Česká burza. Tedy něco málo z historie. Při velkém rozkrádání v období vln privatizace, neměli novodobí zbohatlíci kam dávat zasoužené úplatky a zisky z různých nefondů, fondů. Bylo tedy nutné vybrat podniky, které ponesou trvalý efekt.Telefonika, Zentiva, ČEZ, Unipetrol. Momochodem v té době se angažoval hodně Bakala. Původní zámět aby všichni měli akcie byl rychle pohřben Koženým, Kocábem a j, pod patronaci Klauze, Třísky, Dyby a j..Ale už se začínali vytvářet konglomeráty, typu PPF a dalších. Ty pak se snažili privatizovat výnosy. Takže třeba takový Klaus, nedal amnestii jen vězňům, ale především sám sobě. Vývoj pokračuje, bezdůvodné zvyšování autorských poplatků, ceny energií, vody, ale třeba i absolutní kontrolou jakékoli koruny, která je v tomto státě obrácena. EET, hlášení, zákony a j. Netvrdím, že všechno je špatné. Myslel jsem, že když Vídeň vstoupí na českou burzu bude líp. Byl jem rád, že to nebyli Polácí, ale duch Bakaly se touto instituci nese dál.Ránu do rakve dala fiksace koruny, kromě dalšího, akcie nemají důvod reagovat na kurzovní rozdíly, vláda ma EU fondy v přesně definovaných cenách a lidi ztrácí hodnotu mzdy, důchoci a nejen ti úspry. Takže vycházím li z těchto skutečností, které jsem uvedl jen v nástinu bez zabíhání do podrobnosti, je jakákoli snaha a chuť něco měnit iluzorní.
        Homo
      • blbost
        08.09.2016 12:56

        se Vám ztratil nějak základ trhu tzn.vlastní trh a zákon poptávky a nabídky ne, sedíte v lid.domě nebo u třešničkářů :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: blbost
          08.09.2016 13:19

          Vůbec jsem nic neztratil. Poptávka a nabídka má vždycky smysl jen pro relativní ceny. Absolutní hodnota všech cen je monetární otázka a správná hodnota vyžaduje nestrannou třetí stranu, která o absolutní hodnotě peněz rozhoduje.
          Lumídek
          • snad nemyslite
            08.09.2016 13:54

            tou nestrannou stranou CB?! :-) :-) :-) ty CB, ktere uz dneska kvici, ze jim dochazi munice a chteji se do toho pustit pekne pospolu s vladami .. :-) opet viz. Japonsko - bezec s cervenym praporkem daleko pred zbytkem sveta... :-)
            neo029
  • Přesně tak
    08.09.2016 11:30

    Tohle říkám už několik let. Je to nejpřímočařejší způsob férové stimulace a napumpování peněz a omezení strachu. Jde jen o to, jak to udělat férově. Každopádně papírové peníze by pak mohly být částečně "pokryty" akciemi, což je modernější a lepší příbuzná zlatého standardu. Banky by mohly ustanovit pravidlo, že chrání akciové indexy proti poklesu o XY procent za rok apod. Totéž platí pro ČNB. Jde jen o to kupovat férově a snažit se zvýšit ceny všech akcií o stejně procent.
    Lumídek
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m