Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Svět je placatý a Donald Trump bude vždy hovořit jen pravdu

Víkendář - Svět je placatý a Donald Trump bude vždy hovořit jen pravdu

10.09.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Objevila se u mě znepokojivá závislost. Jde o závislost na výrocích amerických republikánů. Každé ráno si prostě musím přečíst, co zase pronesl Donald Trump a jeho parta. Držitel rekordního nesmyslu je pro mě zatím Rudy Giuliani, který nedávno tvrdil, že před Barackem Obamou nedošlo v USA k žádnému většímu teroristickému útoku. Možná to chce chvíli počkat, abychom si plně uvědomili, co ten člověk tvrdí. Všichni víme, že útoky z jedenáctého září 2011 byly největším teroristickým útokem v historii. Tehdy byl prezidentem USA George W. Bush. A mimochodem, víte, kdo byl starostou New Yorku? Rudy Giuliani.

Pokud Giuliani nyní tvrdí, že ke zmíněné tragédii nedošlo, je to téměř fascinující. Na takové lži je něco, co hraničí s násilím. Jakákoliv reakce na ni je v podstatě marná a vlastně nemá ani smysl říkat, že jde o lež, protože to všichni vědí. Včetně těch, kteří mu za jeho projev tleskali, jenže ty to nezajímá. Američtí republikáni a řada dalších totiž chápou, že fakta ztrácejí na významu. Rozhodující jsou pocity. Voliči republikánů cítí, že během Obamovy vlády se vše zhoršilo a tudíž přijmou i Giulianiho lži o teroru. 

Nejde o jev, který by byl patrný pouze v USA. Ve Velké Británii tvrdili zastánci Brexitu, že po odchodu země z EU bude každý týden o 350 milionů liber více na zdravotní služby. Je to lež, ale to tito lidé nikdy nepřiznají. V Německu v říjnu minulého roku zase ministr vnitra Thomas de Maiziere tvrdil, že 30 % Syřanů v zemi nejsou Syřané. Tvrdil to i přesto, že jeho ministerstvo nebylo schopno podpořit toto číslo žádným relevantním faktem a jiné zdroje tvrdí, že jde jen asi o 1 % Syřanů. Ke komu tento ministr hlavně hovořil? Ke všem, kteří v jeho tvrzení „cítili pravdu“.

Možná bychom čekali, že pokud klesne důvěra veřejnosti v politiku, bude pro politiky těžší lhát. Jenže situace je opačná. Pokud se lidé domnívají, že politici lžou, vybírají podle něčeho jiného než podle pravdy. Ve světě rozšířené nedůvěry jde už jen o to, kdo se komu líbí. Už nejde o kredibilitu té či oné strany, ale o to, která dovede lépe hovořit o světě, ve který voliči věří. A to bez ohledu na skutečnou realitu. Dnešní politici to dobře chápou a politická debata se odvíjí od pravidel „like - dislike“. Hodnota jejich tvrzení není dána pravdivostí, ale tím, jak zvýší popularitu. 

Zdravá demokratická debata začíná s pravdivými fakty, na kterých se všichni shodnou. Diskuse nastává na téma důsledků a řešení. Shodneme se například, že došlo k jaderné havárii v japonské Fukušimě, ale debatovat budeme o tom, zda máme opustit jadernou energii nebo se snažit o zvýšení její bezpečnosti. Shodneme se na tom, že Řecku hrozí bankrot, bavit se můžeme o jeho setrvání v eurozóně či dalším záchranném balíčku. Taková debata bude ovlivněna ideologií a různými názory. 

Co se ale stane ve chvíli, kdy budou rozporována i samotná fakta? Co se stane, když někdo prostě tvrdí, že na Ukrajině nejsou žádné ruské jednotky i přesto, že je naprosto zřejmý pravý opak? Poté už se nedohadujeme o různých možnostech řešení, ale o různých verzích reality. Takové lži pak celý politický proces úplně paralyzují. Nietzsche hovořil o tom, že hlad naší duše volá po pravdě a ne nadarmo se říká, že pravda je trpká. Lež je oproti tomu sladká, nic po nás nepožaduje a my ji chceme slyšet. Dnešní politika z této mentální glukózy žije a těží z toho, že prostá fakta ohrožují náš pohled na svět. 

Vrcholným pohádkářem dneška je Donald Trump. Tleskají mu davy lidí, které sní lživé sny o zdi na hranici s Mexikem a Spojených státech bez teroru, které bombardují Islámský stát a jsou opět nezpochybnitelnou světovou supervelmocí. Trump pochopil, že jeho voliči nechtějí být za žádných okolností obtěžováni fakty. A svou nejkrásnější lež pronesl před několika dny na shromáždění voličů ve městě Charlotte: „Vždy vám budu říkat jen pravdu.“ 

Autorem je Alard von Kittlitz.

Zdroj: Zeit Online


Čtěte více:

Fischer o zotavení americké ekonomiky a jejím dlouhodobém výhledu
07.09.2016 12:32
Cílem duálního mandátu Fedu je maximální udržitelná zaměstnanost a in...
Nejlepší investice na sto let: Auta, internet nebo pivo a cigarety?
08.09.2016 17:40
V minulém příspěvku jsem slíbil tři tipy na akcii století, hovořili js...
ECB a jaderný test KLDR poslal asijské akcie v závěru týdne do ztrát
09.09.2016 8:19
Dozvuky rétoriky prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho se...

Váš názor
  • Kalko, nemáš ty snad
    19.09.2016 21:02

    za osobu blízkou nějakého toho Amíka? Co se šušká v USA?
    kadanfm
  • Josefe, sleduješ
    19.09.2016 20:59

    nadále zdejší diskuzi o WTC? Je to ještě horší, než jsme doufali. Kalka totiž píše, že kauza kolem škodlivosti cukru čekala na vyvrcholení celých 60 let... Jestli se chceš dozvědět pravdu o WTC, nejez cukr.
    kadanfm
    • kadanfm
      19.09.2016 22:29

      Koukl jsem na to až teď a nestačím zírat.
      Josef
      • Re: kadanfm
        19.09.2016 23:00

        ... nerad si povídáš? Nebo toho nejsi schopen?
        Donald
  • VM
    19.09.2016 16:11

    ... i Tvoje kamarádka prohlašuje, že konspirativní důvodnění je dobré. Vyhledej si chytřejší kamarádky.
    Donald
  • Kalka
    19.09.2016 14:48

    5 dní žvatlá a konspiruje aniž by cokoliv sdělila...
    Velkamedvědice
  • ... kdyby
    16.09.2016 20:04

    ... kdyby uměla vláda USA organizovat takové monstrózní pikle, našly by se chemické zbraně v Iráku nejpozději dva dny po invazi v hektarových hromadách.
    Donald
  • Kalka a E. Best
    16.09.2016 18:02

    Poslechl jsem si tu debatu z rádia. E.B. měl dost prostoru svůj názor sdělit a to dokonce dvakrát, pokud se nepletu. Jak pravil RH, neřekl k tomu vůbec nic konkrétního, tak nebylo třeba, aby mluvil dalších 5 min o tom samém. O nějakém názorovém útisku nemohlo být ani řeči.
    kadanfm
    • Re: Kalka a E. Best
      16.09.2016 19:58

      Taky jsem to poslechl. Jisté je, že moderátor se nezeptal ostatních, co si o té třetí budově myslí oni, a Bestovi už slovo nedal. Taky je mi to podezřelý.
      Jože
      •  
        17.09.2016 0:16

        ... samozřejmě, že Bestovi slovo dal i následně. Best se mohl vyjádřit k WTC7 dvakrát, a taky to udělal (a neřekl vůbec nic konkrétního). Ostatní se jasně vyjádřili, že konspirace jsou nesmysl. Co ti je na tom tedy podezřelý? Že každý dostal slovo 3-4x, včetně té trubky Besta?
        Donald
      • Takže Best
        16.09.2016 20:08

        nebyl utlačován, ale měl privilegium k tomu něco říci...
        kadanfm
        • Re: Takže Best
          16.09.2016 20:38

          Utlačování? To v rádiu je možný? A co o tý sedmičce víš ty? Koukám, že se vyznáš. Proč spadla?
          Jože
          • Jo, abych nezapomněl
            16.09.2016 21:31

            odpovědět ti, proč WTC 7 spadla: zeptej se těch, kteří událost vyšetřovali nebo těch, co to způsobili. Já tam nebyl, trosky neohledával, nedělal odposlechy a možná tě to překvapí úplně nejvíc - ani jsem neinstaloval nálože s vanilkovým termixem. Tedy jedním slovem: nevím. Na rozdíl od jiných si svou argumentační bídu umím přiznat.
            kadanfm
          • Jože
            16.09.2016 21:19

            Udělal jsem si názor a ty s tím máš očividně problém. Přesně takový probém, jaký ty vnímáš, ale jen z opačné strany.
            kadanfm
      •  
        16.09.2016 20:04

        ... protože sis nevzal prášek.
        Donald
  • tvl
    16.09.2016 16:08

    celý mi rachotí nad hlavou ti šašci co budou sobota neděle v Mošnově....je to dost otravné
    el mrcoch
  • Když jsme u toho lhaní...
    16.09.2016 15:35

    Doslova na tom autobusu bylo uvedeno, že Británie posílá do EU týdně 350 mil. liber. A pod tím "Zafinancujme raději naše zdravotnictví". Zastánci brexitu poté řekli, že byla chyba na jednom autobusu tyto dvě věci spojovat. Nicméně nikdo nikdy neříkal, že 350 milionů bude možné přesměrovat do zdravotnictví, jak euronovináři neustále opakují. Jelikož odkaz na ten proslov sem nedali, tak předpokládám, že původní slova Giulianiho byla pro účely tohoto článku podobně překroucena, aby mohl lživý novinář obviňovat ze lží ostatní...
    MrBurnes
  • Josef
    16.09.2016 11:08

    Všechny informace, které máme, jsou z druhé, třetí a x-té ruky a záběrů. Našim závěrům učiněným za pomocí takto omezených zdrojů bychom měli přiložit odpovídající váhu = omezenou, což, jinými slovy, znamená připustit značnou nejistotu. Diskutovat o fyzikální podstatě nechceš - tento směr diskuze jsi opakovaně uzavřel. Bohužel, toto je jediný způsob, jak si alespoň ČÁSTEČNĚ a důvěryhodně osvětlit příčiny či lépe předpoklady pro zhroucení budov tak, jak je to vidět na záběrech. Ostatní směry diskuze, jako vyslýchání svědků a prohrabování se v archivech organizací, odposleších, záznamech, není v našich možnostech a jsou stejně zatíženy značným emočním, neznalostním či úmyslným zkreslením. Jakákoliv diskuze mimo popis konstrukce budov a jejich trosek je čistě konspirační. Nad těmi konstrukcemi a troskami se dá míra konspirací o nějaké procento snížit. Diskuzi jsem pročetl a ty fyzikální spory typu síla vs energie potvrzují, že fyzika se mezi žáky nikdy netěšila oblibě.
    kadanfm
    • kadanfm
      16.09.2016 17:06

      Naprosto s Tebou souhlasím. S jedinou výjimkou a to, že nechci diskutovat o fyzikální podstatě. S Tebou ji rád proberu. Odmítám diskutovat s těmi, kteří nemají o fyzice ponětí. Na Tvůj dotaz jsem se snažil reagovat, ale byl jsem smazán. Zřejmě proto, že jsem uvedl odkazy na další weby. Jiní tady také uvádějí odkazy a mazání nejsou. Ale to není podstatné. Jak byly provedeny spoje sloupů jádra se asi nedozvíme. Když zadáš do Googlu "konstrukce budov wtc sloupy jádra" tak asi šestý odkaz je "Konstrukce World Trade Center", když na to klikneš objeví se tři odkazy, z nichž jeden zní: "Obrázky nosníků, podlaží, napojení skeletu WTC apod." Tento odkaz odkazuje na neexistující doménu. Z toho usuzuju, že není zájem ukázat jak byly spoje provedeny. Podle mne je však jedno, zda svařením nebo sešroubováním. V první třetině budovy měly sloupy profil 558x1371 mm, ve střední třetině 482x1117 mm a v nahoře 406x914 mm. Takže vždy v celé třetině měly sloupy stejný profil. Při působení vertikálních i horizontálních sil by došlo k vyhnutí sloupů do strany. Nedovedu si představit, že by tyto síly rozporcovaly všech 47 sloupů na krátké kusy během 10 sec. Myslím si, že slabá místa byla tam, kde se přecházelo na užší profil. V jádru s ocelovou konstrukcí byly ještě výtahy a schodiště. To vše by se mělo napřed deformovat (na což je potřeba značná energie) a teprve pak lámat. Kde se tato energie vzala, když polohová energie vršku se (vzhledem k volnému pádu vršku) prakticky všechna přeměnila na kinetickou. Na deformaci nic nezbylo. A to všechno za předpokladu, že nejméně ve spodní polovině budovy byla konstrukce zcela studená. Což považuju za prokázaný fakt. Pokud totiž byla studená, nepřichází v úvahu vysvětlení o prohýbajících se nosnících, které způsobily vybočení sloupů do stran. A padající trosky propadly konstrukcí jako sítem a nemohly působit na sloupy tlakem, který by způsobil jejich vybočení.
      Josef
      • Josef
        16.09.2016 19:19

        V tvém názoru, že by se mělo něco nejprve deformovat a pak lámat, je ten zakopaný pes. Právě skutečnost, že v sutinách je málo dostatečně deformovaných a mnoho přímých kusů by tě měla přivést na jiné myšlenky, přesněji k zájmu o tom, jak ty sloupy byly spojeny a chvíli nad tím popřemýšlet. Návod tu je - stačí se podívat na sloupy vnějšího pláště. Pěkné, masivní profily, radost vozit do sběrných surovin, ale co ty čtyři šrouby, jejichž úhrnný průřez je řádově 10x menší než průřez profilů a ještě navíc umístěné daleko od okrajů průřezů směrem dovnitř? Spoje byly očividně navrženy především pro tlak a jen omezeně pro tah, smyk a ohyb, když se předpokládalo, že celý a vzájemně provázaný tubus budovy zajistí, aby se horizontální zatížení proměňovlo v zatížení především tlakem. Z konstrukce vnějšího pláště lze usoudit, že spoje vnitřního jádra byly obdobné. Z technologického hlediska to dává mnoho smyslu - jednak svařování takových profilů není sranda (jakost, pnutí) a zabere to více času na samotné stavbě, což by vedlo k časové nesynchronizaci s budováním vnějšího pláště. To je můj předpoklad o představě provedení vnitřního jádra a jestli se pletu a svary mezi hlavními sloupy byly, pak určitě ne na celý průřez nosníků. O podlahových nosnících spojující vnitřní jádro s vnějším pláštěm jsem zjistil něco podobného - položené na patky přivařené na jádro i plášť a zajištěné opět jen symbolicky. Z celé stavby mám dojem, že byla dimenzována především na rychlou výstavbu a méně na robustnost, když si pod tím slovem přestavuji schopnost odolávat neočekávaným typům zatížení. Konstrukci hodnotím slovy - pevná, ale když se rozjede směrem dolů, nezastavitelná... Tedy nemohu vyloučit ani potvrdit, že jí někdo dolů pomohl i něčím jiným než letadlem, nemám možnosti to vyšetřit, ale myslím si, že pomáhat ji nebylo potřeba tolik, kolik se někdy traduje, V mých očích k prokázání trhavin je potřeba najít důkazy jiné než pohled na samotný pád. Dodám, že trosky padaly rychleji, tedy nešlo o hroucená volným pádem, jak se také tvrdilo a tvrdí. Konspirátoři, najděte něco relevantního, čeho se dá chopit, a nevařte furt jen z vody.
        kadanfm
        • kadanfm
          16.09.2016 22:49

          Nesouhlasím s tím, že trosky padaly rychleji než budova. Na jednom videu je pohled zespoda a je jasně vidět linii hroucení a pohybuje se stejně rychle jako trosky. Na jiném videu trosky padají rychleji, ale jen zpočátku. Za to je na něm vidět jak prudce odlétají od budovy a v prvních vteřinách letí dokonce šikmo nahoru a pak teprve velkým obloukem dolů. Co by mohlo z hlediska oficiální verze vymrštit trosky šikmo vzhůru? Jak už jsem psal, ty sloupy měly dole profil 558x1371 mm. Vezmeme-li v úvahu, že jádro mělo rozměry 27x42 m, tak 8 sloupů mělo cca 11 m (8x1,371 m), což je plná čtvrtina delší strany jádra. To nebyla brčka. Takže, i kdyby spoje povolily, jednotlivé části sloupů by si dost překážely a pád by zpomalily. Trosky padající svisle mohly trefit příčné nosníky a utrhnout je od sloupů. Ale sloupy neměly moc důvodů vybočovat a tím pádem se rozpadat. Tvrzení, že je vybočovaly teplem se prohýbající nosníky je nesmysl, protože většina konstrukce byla studená. Prostě se neshodneme. Když se to vezme celkově, tj. i s pádem budovy WTC7, kde v části jednoho patra hořelo a budova kvůli tomu měla spadnout. Když uvážíme, že letadlo v Pentagonu se nemohlo vypařit a důkazy z kamer není ochota ukázat. Když si uvědomíme, že do 11. září žádná budova s ocelovou konstrukcí vlivem požáru nespadla a najednou hned tři v jednom dnu. Když stíhačky, které běžně v řádu minut zasahují v případě odchylky dopravního letadla od daného směru, v tomto případě přiletěly za hodinu a čtvrt atd atd, tak to pěkně smrdí.
          Josef
          • Josef
            17.09.2016 0:42

            Při hroucení budovy je vidět především mračno prachu složeného z malých či trochu větších částic a lehčích materiálů. Ty padají pomaleji, protože jejich poměr hmotnosti a povrchu není tak výhodný pro rychlý pád v atmosféře jako u velkých dílů. Když si dáš trošičku námahy a shlédneš vhodná videa, uvidíš, že velké kusy obvodového pláště začnou čelo hroucení předbíhat, když se vyjeví z mračna. Pokud shlédneš alespoň jeden takový velký kus, je tvá teorie o hroucení volným pádem vyvrácena. Pokládám důležitou otázku - proč by se to muselo hroutit volným pádem, když konspirační odstřel zjevně probíhal shora? To je nějaký důkaz? Krom toho jsou tam technické nejasnosti: jak by dokázali zahájit odstřel od pater zásahu letadel a ne někde výše nebo níže - to ti piloti trefili přesně určená patra? Atd. Co se týče sloupů jádra - já nikde, vůbec nikde nepíši, že se houfně poohýbaly a už vůbec ne teplem. Naopak píši to znovu, že jich bylo na mé gusto až mnoho v přímém stavu. Proto jsem zmínil spoje. Ty se zabýváš argumentem tepla. Použiji tvou větu - opravdu se neshodneme, když jeden píše o koze a druhý o voze. Zabývat se rozměry sloupů nemá smysl ze dvou důvodů - 1) Když už porovnáváš průřez, pak je třeba zůstat u jednotek plochy: 27x42=1134 m2 a 0,558x1,371=0,765 m2. Tedy osm sloupů tvoří 8x0,765/1134*100%=0,5% plochy jádra. 2) Jaký objem měla budova a jaká hromádka z ní zůstala, jsme viděli. Tedy zas ta moc si ty sloupy nepřekážely, leda, že by je agenti tajně ukradli. No, já to ale nedávno tady psal, že na stavbě se kradlo...
            kadanfm
            • kadanfm
              17.09.2016 1:18

              Jak jsem psal, viděl jsem rychlejší trosky na začátku pádu, pak už to šlo stejnou rychlostí jako linie pádu. Nevysvětlil jsi proč některé trosky byly vymrštěné směrem šikmo nahoru? Samozřejmě, že se to nemuselo hroutit volným pádem, když to bylo odstřeleno shora. Ale pyrotechnici si zvolili rychlost volného pádu. Asi není problém operativně začít s odstřelem tam, kde dopadlo letadlo. Následoval odstřel vršku. U jedné budovy se začal naklánět a vypadalo to, že se převalí přes okraj budovy a spadne vedle ní. V tu chvíli se ale zcela rozpadl. Těch sloupů jsem uvedl 8, protože byly v jedné řadě. Celkem jich bylo 47. A pak tam byly ty výtahy a schody, takže tam bylo docela těsno. Dělají se různé pokusy při projektování např. lodí. Simulují se podmínky na zmenšeném modelu. Nenapadlo někoho zkusit nasimulovat situaci budov WTC na zmenšeném modelu? Ty o ohýbání sloupu teplem nepíšeš, ale oficiální verze z toho vychází.
              Josef
              • Re: kadanfm
                17.09.2016 2:51

                Tak ještě poslední odpověď na dobrou noc. Ano, na začátku jsou skoro na všech videích vidět nějaké celistvé trosky, pak se hroucení zrychlí, mračno se zvětší a v drtivé většině záznamů záběry zhatí okolní budovy, protože čelo hroucení už pokleslo do jejich zákrytu. Ovšem dá se najít pár sestřihů z ulic, kde je škvírou mezi budovami vidět spodní fázi. Na nich lze shlédnout, jak si to vnější sloupy fičí dolů jako první a za nimi se dělá klobouk trosek, který svým spodním okrajem také předbíhá čelo. Čelo hroucení připomínající někomu řízenou explozi dle mého názoru tvoří mezipatra padající na principu předávání hybnosti (Newtonovo kyvadlo). Za rychle postupujícím čelem hroucení zůstává vnější plášť, který už nic nedrží k jádru, je porušen a začne se rozpadat (směšné spoje). Je však zahalen prachem a první jeho díly ještě nenabraly dostatečnou rychlost, aby z postupujícího mračna stihly vylétnout. To stihnou až v dolní fázi. Proto ten děj vypadá tolik konspiračně - netypická konstrukce budovy tomu nahrála. Sloupy jádra se nepochybně začaly ohýbat v místě požáru vlivem tepla, suplováním nosnosti za přeťaté sloupy a také vlivem dodatečných sil a ohybových momentů způsobených nerovnoměrnými dilatacemi samotného jádra a mezipater. Vybočením sloupů se rapidně snížila únosnost ve vzpěru a začal pád. Předpokládám, že konstrukce jádra se rozpadala jako zip - vodorovné vazníky se postupně přetrhávaly, jak na ně padaly trosky a zároveň vznikaly volné a dlouhé konce sloupů, které svou nestabilitou a tlakem trosek mezi nimi se rozšklebovaly a jako dlouhé páky pomáhaly troskám roztrhávat další a další vazníky. Ostatně, na některých záběrech je vidět na chvíli zbytek stojícího a značně očesaného jádra, které po chvíli spadne - spodní konce zasažené katastrofou nebyly už provázány a sloupy se dole asi poskládaly nejprve jako paragraf (stále se jednalo o výšku měřenou ve stovkách metrů) a pak se určitě vyvrátily, což už nebylo možno vidět. Tak si to představuji já a páč nedokáži ověřit, zda tomu někdo pomáhal vanilkovým termixem, beru i svou teorii pokorně s rezervou. Na druhou stranu některé argumenty konspirátorů s termixem dokáže ta samá teorie uspokojivě vysvětlit, tedy i jejich teorie beru střízlivě s rezervou. Zvláště, když se mezi sebou hádají, kdo z nich více rozumí fyzice.
                kadanfm
                •  
                  17.09.2016 3:03

                  PS: zmenšený model je k ničemu. Proč, na to se dá intuitivně vcelku snadno přijít a až triviálně jednoduše matematicky dokázat. Krom toho se tím samým dá alespoň částečně vysvětlit, proč hmyz dokáže unést velká břemena v poměru ke své hmotnosti a jiné. Máš možnost předvést, jak jsi na tom s fyzikou. PSS: na vidu létá nahoru jen nějaký lehký nepořádek. Bylo tam např. plno hliníku na obklady. Asi to trochu foukalo, když to žuchalo na sebe, i proto to nemohlo padat úplně volně.
                  kadanfm
                  • kadanfm
                    17.09.2016 10:11

                    To nebyl lehký nepořádek. Ten nelétá po balistické dráze. A těch přeťatých sloupů jádra moc nebylo. Spíš se zdeformuje a zlomí hliníkové křídlo než ocelový sloup.
                    Josef
                    • Re: kadanfm
                      17.09.2016 16:23

                      Jediné, co můžeme popsat s určitou mírou jistoty, jsou některé vnější viditelné projevy pádu, o kterých jsme tu diskutovali. U čehokoliv dalšího (zejména dění v jádře), a bez potřebných vstupních údajů a jejich náročného zpracování, operujeme s jistotou ještě nižší. Bohužel. Nějaký mechanismus rozpadu jádra bez použití náloží si umím představit, ale jestli skutečně to tak být mohlo, opravdu nevím. Po balistických křivkách mohlo létat kde co. Opět bez analýzy obrazu, kterou by se za pomocí srovnávání rozměrů budov, trosek a času, daly hrubě určit parametry křivek letu, a bez analýzy dynamiky okolní atmosféry se pohybujeme v říši spekulací. Ani tak by to nutně nedávalo jistou odpověď na otázku, co ten letový pohyb zapříčinilo. Pochybovat o vyšetřování můžeme, je to zdravé, ale jsou to opravdu jen dohady ničím pořádným nepodložené a často ještě k tomu hloupé.
                      kadanfm
                      • kadanfm
                        17.09.2016 17:27

                        Ale jo, sdělili jsme si své názory a za 5 let to můžeme zkusit znovu. Třeba budeme vědět víc. Měj se.
                        Josef
                        • Re: kadanfm
                          17.09.2016 17:45

                          Za 5 let? Spíš tak za 35 let. To už bude 50 let od události a všechny významné osobnosti dneška a plno svědků bude mrtvo. Nějaký televizní dokumentarista se toho třeba chytí. Zaujatost už mu nebude překážet v práci a nechtěná neobjektivnost nebude nikoho iritovat.
                          kadanfm
                          • kadanfm
                            17.09.2016 19:56

                            Neblázní, to já už tu nebudu. Já jsem v důchodu.
                            Josef
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení