Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Nebezpečné pohádky o evropské integraci muslimů

Víkendář: Nebezpečné pohádky o evropské integraci muslimů

11.09.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Na Facebooku se objevila zpráva o halal supermarketu v Paříži. Jde o obchod, kde se prodávají potraviny a nápoje, které jsou v souladu s islámským zákonem. Městská rada ale tomuto supermarketu nařídila, že musí prodávat i vepřové a alkohol (zboží, které halal není), jinak by čelil hrozbě uzavření. Mělo se tak stát kvůli stížnostem některých obyvatel, že už v obchodě nemohou nakoupit takové zboží jako za jeho předchozího majitele. Zástupce městské rady sdělil, že si nepřeje, aby vznikaly čistě muslimské či naopak nemuslimské oblasti. Rada by prý jednala podobně v případě košer supermarketu. 

Reakce na Facebooku se většinou shodly na tom, že jde o další příklad francouzské tradice, která striktně odděluje věci státní a náboženské. Například v USA je situace jiná, protože podle americké ústavy je garantována náboženská svoboda, ale po vládě se nepovažuje, aby se stranila náboženské oblasti. V USA by tedy k něčemu podobnému jako v Paříži pravděpodobně nemohlo dojít a vláda by tam nikdy neprosazovala „diverzifikaci“ prodávaného zboží.

Realita života nám v této oblasti klade řadu otázek: Měli bychom v rámci náboženské svobody umožnit věřícím nudistům, aby chodili po ulicích nazí? Proč je mužská obřízka v pořádku a ženská ne? Neměli bychom legalizovat polygamii, která má mnohem delší tradici než manželství lidí stejného pohlaví? Když umožníme muslimům, aby měli své halal supermarkety, proč jim také nedovolit mnohoženství? 

Podobných otázek bychom našli mnohem více a bylo by jednoduché je odmítnout s tím, že jde pouze o další reductio ad absurdum. Jenže třeba v Itálii jeden ze známých muslimských vůdců Hamza Piccardo skutečně požaduje, aby se polygamie stala občanským právem podobně, jako jím je manželství lidí stejného pohlaví. V Itálii přitom žije pravděpodobně více muslimů než gayů. Piccardo tvrdí, že „muslimové zase nesouhlasí s homosexuálním partnerstvím a také se s ním musí smířit“. 

Podobné je to třeba se zmíněnou obřízkou žen. Co by se stalo, kdyby do Evropy přišli muslimové z afrických zemí, kde je tento zákrok běžný? Bude jim upřeno právo na praktikování jejich náboženských zvyků? Pak by ale byl uplatňován dvojí standard. Odpověď na podobná dilemata je ale vlastně jednoduchá. Většinu z nás představují příslušníci abrahámských náboženství a věci jako nahotu na veřejnosti považujeme za narušení našich hodnot. Jinak řečeno, když se určují hranice svobody, rozhodují čísla. A s tím, jak bude na Západ přicházet více a více muslimů, bude se to projevovat i na této debatě. 

Možná bychom byli rádi, kdyby podobné problémy řešili velcí filozofové. V liberálních společnostech ale platí princip „jeden člověk = jeden hlas“. Právě to znamená, že dojde i ke zmíněné změně v oblasti náboženství a státu. Včetně toho, že bude zpochybňován samotný princip oddělenosti státu a náboženství. Ti, kteří jej zpochybňují, si navíc v této bitvě závislé na porodnosti značně důvěřují. 

Podle jedné populární liberální fantazie umožňuje multikulturní západní společnost muslimům zachovat si jejich náboženskou identitu a zvyky a zároveň je integruje do celé společnosti. Stanou se tak Francouzi, Němci či Švédy stejně jako původní obyvatelstvo těchto zemí. Realita je ale jiná. Muslimští imigranti využívají multikulturalismu k tomu, aby si uchovali svou náboženskou identitu a mohli se bránit tlaku na jejich asimilaci do většinové společnosti. Pařížané tak například stále doufají, že muslimové opustí svá ghetta podobně, jako to dříve učinili Židé. 

Jenže většina muslimů se tohoto liberálního plánu nedrží. Jejich populace roste a stěhuje se do dalších čtvrtí města. Ve stále větším počtu bude tvořit většinu obyvatel, budou se tam stavět nové mešity a stárnoucí křesťanská populace nebude v budoucnu nakupovat jinde než v halal supermarketech. Pokud se domníváte, že jde o nemístné strašení islamofoba, podívejte se, jak v demografické válce vítězí ultraortodoxní Židé v Izraeli. 

V roce 1948 žilo v této zemi asi 30 000 ultraortodoxních Židů a dostalo se jim řady výhod včetně výjimky z povinné vojenské služby a finanční podpory. Rodiny těchto Židů mají běžně 5 – 10 dětí a dnes tvoří 11 % celkové populace Izraele. Spolu s tím vzrostl jejich politický vliv a následně tlak na zvyšování výhod, kterým se v Izraeli těší. Politici v Izraeli sice hovoří o multikulturalismu a soužití ultraortodoxních Židů se zbytkem společnosti, cílem ultraortodoxních Židů je ale jen postupné uvalení jejich hodnot na ostatní. 

Stejně tak bude muslimská populace v Evropě využívat svého rostoucího počtu k prosazení svých vlastních zájmů, kultury a hodnot. 

Autorem je Leon Hadar, který pracuje jako analytik ve společnosti Wikistrat a vyučuje na University of Maryland. Společnost Wikistrat poskytuje konzultantské služby v geopolitické oblasti. 

Zdroj: The American Conservative


Váš názor
  •  
    12.09.2016 8:36

    Fajn tak nám autor sofistikovaně sdělil, to co už každý soudný člověk dávno ví. Že máme problém s muslimy. Bohužel nevidím ani náznak řešení. Ostatně pokud problém nedokázali vyřešit v Izraeli, těžko může soudný člověk předpokládat, že se ho podaří vyřešit v Evropě. Holt je třeba přestat tlachat a začít makat na zvýšení porodnosti. každý sám za sebe.
    ..
  • a podivejme
    12.09.2016 7:47

    jak osvezujici a Ojedinely to nazor v zaplave levicove multikulti korektnosti... a jak jinak musel doputovat zpoza Atlantiku... :-)
    neo029
  •  
    11.09.2016 19:17

    Já myslím, že tenhle článek by měl cenzor smazat. Než dostane Patria pokutu. Chováme se přeci podle pravidel - podle pravidel, které jsme si sami určili. Zatím sami.
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university