Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co nyní kupují hedge fondy? Ojetá auta

Co nyní kupují hedge fondy? Ojetá auta

15.12.2016 20:11

Posledních pár let vzalo hedge fondům snad všechnu gloriolu, kterou se jim dříve podařilo nasbírat. Jejich návratnost je obecně nezáviděníhodná a pohybuje se pod trhem. Je tak otázkou, jak vnímat tahy, které tyto fondy provádí: Jsou jimi nakupované akcie dobrým tipem na koupi, či jde spíše o známku toho, čemu se vyhnout? Podívejme se na jednu takovou a třeba uvidíme.

Investor Daniel Miller tvrdí, že podle databáze Insider Monkey vlastnilo na konci třetího čtvrtletí akcie prodejce ojetin CarMax 34 hedge fondům na konci druhého čtvrtletí to bylo „jen“  21 fondů. Takový Markel Gayner Asset Management má CarMax jako svou největší pozici a i další fondy vlastní poměrně významné podíly v této společnosti. CarMax je tedy bezesporu v hedgefondovém kurzu. 

Pokud někdo tyto akcie koupil po prudké rally v roce 2014, kvůli následnému sešupu trpce litoval a zřejmě stále lituje i přesto, že v roce 2016 si titul prošel další pozoruhodnou rally. Z následujícího obrázku je také zřejmé, že s těmito akciemi se investoři rozhodně nenudí, protože volatilita je značná. I systematické riziko je poměrně vysoko, protože beta se blíží hodnotě 1,3 – jde přirozeně o značně cyklický titul.

001
Zdroj: FT

Ze dvou spodních grafů vidíme, že CarMax je schopný poměrně soustavně navyšovat tržby a to samé se od něj čeká v následujících dvou letech. Vývoj zisku na akcii (EPS) by měl být podobně „lineární“. CarMax v letošním roce zvýšil počet prodejních míst o 10 %, ale stále pokrývá jen asi 65 % americké populace, takže prostor pro další růst by tu být měl.  

Podle zmíněného investora vyniká CarMax nad svou konkurencí svými dlouholetými a rozsáhlými zkušenostmi v oblasti nákupu a prodeje aut. Prodej ojetých vozů je navíc povětšinou roztříštěným odvětvím a firma by tak mohla využívat určitých úspor z rozsahu. I když to je podle mne v tomto byznysu trochu otázka do pranice. Zrovna tak totiž může fungovat to, co bych nazval ztrátami z rozsahu. 

Jak jsem zmínil, podstata podnikání CarMaxu (a následně i vysoká beta) dělají z této akcie jednoznačně cyklický titul.  Je možné, že hedge fondy o něj jeví zájem právě proto. Podle některých indikátorů totiž nyní dochází k dalšímu cyklickému zlepšení ekonomické aktivity v USA. Dejme ale nyní stranou podobné makroúvahy a podívejme se na základ fundamentu této společnosti. Ten je totiž poněkud výjimečný, což rychle zjistíme pohledem na tok hotovosti:

002 
Zdroj: FT

Provozní cash flow je často hluboko v záporu, příčinou ale není nízká ziskovost (i když návratnost investice dosahuje 4,4 %, což také není žádná hitparáda).  Důvod leží ve vysokých investicích do provozního kapitálu (obvykle znatelně nad 1 miliardu dolarů). Ten bezesporu odráží expanzi a transformaci firmy (viz níže), která vyžaduje investice do zásob, ale zejména dlouhodobých pohledávek. 

Spolu s nutnými dlouhodobými investicemi tak CarMax potřebuje každý rok poměrně mohutnou finanční injekci, protože vlastní zdroje (zásobu hotovosti) už nemá (naštěstí si nehraje na haura a nevyplácí dividendy). Tato injekce má formu dluhu a jeho výše nyní převyšuje EBITDA zhruba desetkrát! Takový poměr by běžně byl obludný, ovšem u CarMaxu probíhá podobná přeměna jako u mnoha automobilek. Na jejím konci by měl být hybrid prodejce aut a banky/leasingové společnosti, na kterého některé běžné ukazatele automaticky aplikovat nelze. 

U  CarMaxu se tedy stejně jako u automobilek čeká na to, až začnou všechny investice do finančních pohledávek a celá transformace na polofinanční instituce vynášet. Ne na úrovni zisků, ale na úrovni volného toku hotovosti, protože pouze z něj je možno dlouhodobě vyplácet dividendy. Celé to může skončit velmi dobře, i ne moc dobře – před delší dobou jsem tu například psal o plošně klesající kvalitě úvěrů financujících koupi vozů v USA.  Hedge fondy, zdá se, sází na možnost „a“. 

Čtěte více:

Energetické akcie pro příští rok - díl druhý
07.12.2016 19:42
Kanadská společnost Enbridge je dalším z titulů, které investor Matthe...
Drony jako investice
08.12.2016 19:30
O všemožném využití dronů a také o rizicích, která jejich rostoucí pop...
Tři dividendoví aristokrati na Vánoce
13.12.2016 19:45
Na stránkách Fool.com doporučují „tři nejlepší dividendové aristokraty...
Poučné lekce od jedné trochu morbidní akcie
14.12.2016 18:34
Akcie s velmi vysokým dividendovým výnosem jsou jen pro otrlé, protože...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data