Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – První týden ve znamení amerických čísel a evropské inflace

Rozbřesk – První týden ve znamení amerických čísel a evropské inflace

02.01.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nový rok začne na globálních trzích pěkně rychle. Pozornost přitáhnou především zprávy z USA, kde stále zůstávají relativně vysoko sázky na růst sazeb. I když dvouletý americký výnos ke konci roku lehce poklesl, stále zůstává v blízkosti osmiletých maxim. Ve futures kontraktech současně investoři věří, že do konce roku 2017 vzrostou sazby v USA minimálně dvakrát a ze 40 % dokonce sází na trojitý růst sazeb. To vše díky víře v rychlejší růst největší světové ekonomiky živený rozpočtovým stimulem nového prezidenta Donalda Trumpa. Dá se říci, že sázky na rychlejší růst amerických sazeb a silný dolar přímo jsou přímým odrazem optimistických ekonomických očekávání ke konci roku. Investoři proto budou obezřetní před čímkoliv, co by jim jejich “růžová” očekávání mohlo zkazit.

V tomto týdnu se ale pravděpodobně ještě ničeho takového nedočkají. Klíčová čísla z amerického trhu práce skončí jen kosmeticky pod odhadem trhu (payrolls odhadujeme na 150 tisíc) a současně počítáme s tím, že nálada v americkém průmyslu vzroste na nejsilnější úrovně za poslední dva roky (ISM odhadujeme na 53,6 bodu). Ještě zajímavější ale může být pro trhy četba zápisu z posledního zasedání Fedu. Respektive rozklíčování důvodů pro zvýšení očekávané trajektorie růstu sazeb v roce 2017.

Celkově věříme, že investoři v tomto týdnu ještě nedostanou pádné argumenty pro to, aby zchladili své sázky na růst amerických sazeb v tomto roce. Optimismus ochladne pravděpodobně až s tím, jak začnou dostávat realistické kontury rozpočtové plány nově zvoleného prezidenta Trumpa. Další brzdou globálního optimismu a dalšího posilování dolaru může být výhledově také horší odolnost rozvíjejících se trhů, především pak Číny, vůči zdražujícímu dolaru. Začátek roku ale asi pravděpodobně ještě nic takového nepřinese.

FOREX

?Region

Obchodování s regionálními měnami bylo v závěru roku ve znamení vyšší volatility. Zobchodované objemy sice byly nižší, nicméně zajímavou zprávou rozhodně byla nečekaná akcelerace polské míry inflace za prosinec 2016. Ta poskočila na 0,8 % meziročně, patrně zejména v důsledku rostoucích cen pohonných hmot a potravin (detaily budou zveřejněny až 13. ledna). To se přirozeně líbilo zlotému, který se opět (shora) přiblížil hranici EUR/PLN 4,40.

Nadcházející týden je z hlediska makro událostí zajímavý. Dnes vše odstartují údaje o podnikatelské náladě ve zpracovatelském průmyslu za prosinec. Ve světle polské inflace (a například i španělské, která rovněž překvapila směrem vzhůru) však budou zajímavá zejména čísla o prosincové inflaci v ČR, která však budou zveřejněna až příští týden (10.1.). Ta budou důležitá z hlediska ČNB, respektive patrně ovlivní sázky na konec intervenčního režimu, jež mohou opět zesílit.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru startuje nový rok těsně nad úrovní 1,05, přičemž hned první týden roku bude pěkně našlapaný (makroekonomickými) událostmi. Již zítra bude ve hře německá inflace a důležitá americká data - podnikatelská nálada v podobě indexu ISM a stavební výdaje. Druhé polovině týdne pak budou dominovat data z amerického trhu práce (ADP report a payrolls).

Ačkoliv některá data mohou pro eurodolar vyznít negativně (viz např. zítřejší ISM), tak celkově ty důležité statistiky (jako např. evropská inflační data či údaje z trhu práce) by mohly eurodolar povzbudit, takže vstup eurodolaru do nového roku by mohl být úspěšnější než konec toho minulého.


Čtěte více:

Doufejte, že se Amazon nepustí do firem, do kterých jste investovali
01.01.2017 10:12
Co je vlastně Amazon za firmu? Pokud řeknete, že to je online prodejce...
Víkendář - Dokud nepadne Rakka, Evropa od teroristů klid mít nebude
01.01.2017 14:06
Takzvaný Islámský stát velmi rychle informoval, že je zodpovědný za út...
Se šampaňským na trzích letos radši hodně opatrně…
01.01.2017 18:43
V pokrizových letech bylo hodně jednoduché nechat se strhnout do řad ...
Inflační rok 2017 startuje
02.01.2017 6:53
Zatímco v posledních letech jsme byli zvyklí na to, že se inflace po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data