Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na asijské akcie zatlačil Trump, na čínskou měnu centrální banka. Samsung míří vzhůru

Na asijské akcie zatlačil Trump, na čínskou měnu centrální banka. Samsung míří vzhůru

06.01.2017 8:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Asijské trhy srazily automobilky. Zejména velké značky typu Toyota a následně také Nissan, Honda, Mazda či Mitsuhishi vystřídaly předchozí optimismus slabé měny vůči dolaru skrze export a dopadla na ně slova Donalda Trumpa. Ten pohrozil Toyotě vyšším zdaněním. Samsung představil sebevědomý výhled přes veškeré potíže s Note 7. Čínská centrální banka pak směruje jüan na silnější hodnoty nejrychlejším tempem za poslední dekádu. Akcie v Tokiu a Šanghaji skončily celkově o 0,3-0,4 % níže.

Trump: Pro USA v Mexiku vyrábět nebudete

Budoucí prezident USA Donald Trump pohrozil uvalením vysokých cel na případný dovoz automobilů vyrobených v Mexiku po Fordu také japonské automobilce Toyota Motor. V úterý tím Trump pohrozil největší americké automobilce General Motors. Americkou dvojku Ford Motor už Trumpův tlak přinutil zrušit plán na výstavbu nové továrny v Mexiku a investici do továrny v Michiganu.
"Toyota Motor řekla, že postaví novou továrnu v mexické Baji, kde bude vyrábět vozy Corolla pro Spojené státy. Nic takového! Postavte závod v USA, nebo při dovozu plaťte vysokou daň!" napsal Trump na twitteru.

Toyota předloni v dubnu oznámila, že postaví svou první továrnu v Mexiku, její kapacita má činit 200.000 vozů ročně. Od roku 2019 se má v Mexiku vyrábět model Corolla a firma sdělila, že do Mexika hodlá přesunout výrobu tohoto modelu z továrny v kanadském Ontariu. Toyota zatím Trumpovo vyjádření nekomentovala. Akcie výše uvedených automobilek dnes ztrácely kolem 2 procent.

Samsung prudce zvýšil zisk přes potíže Note 7

Provozní zisk jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o polovinu na 9,2 bilionu wonů navzdory potížím s telefony Galaxy Note 7. Zisk se tak dostal na nejvyšší úroveň za více než tři roky a překonal očekávání analytiků, kteří ho podle agentury Reuters odhadovali na 8,2 bilionu wonů. Akcie zpevnily o 2 procenta.

Samsung se v říjnu rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej telefonu Galaxy Note 7 kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterií. Firma v dřívější prognóze odhadla, že tato aféra sníží její zisky o 2,1 miliardy dolarů.

Nárůstu čtvrtletního zisku nezabránil ani jednoprocentní pokles tržeb společnosti na 53 bilionů wonů. Zisk podpořily dobré výsledky divize pro výrobu čipů. Podle některých analytiků firma těžila rovněž z oslabení jihokorejského wonu. Jeho kurz vůči dolaru ve čtvrtém čtvrtletí klesl o téměř devět procent. 

Smartphone Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu a měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone americké společnosti Apple. Kritici přijali Galaxy Note 7 dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. Později se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje tohoto modelu.

Velkou část nákladů spojených s problémy telefonů Galaxy Note 7 firma zaúčtovala již do výsledků za třetí čtvrtletí, kdy se její provozní zisk meziročně propadl o 30 procent na 5,2 bilionu wonů. Dostal se tak na nejnižší úroveň za dva roky.

Čína nechává posilovat měnu nejrychleji za dekádu

Čínská centrální banka v pátek indikovala kurz jüanu směrem silnějších úrovní tempem nejrychlejším za poslední dekádu. Referenční sazbu stanovila na 6,8668 proti čtvrtečním 6,9307 k americkému dolaru. 0,9% změna je nejprudší od roku 2005, vyplývá z dat Reuters.

Krok odráží i momentální oslabení amerického dolaru. Čínský regulátor se od počátku roku výrazněji zajímá o měnové obchodování. Od července budou muset také finanční instituce v zemi hlásit hotovostní transakce do zahraničí nově od objemu 50 tisíc jüanů proti dosavadních 200 tisícům jüanů.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
  • Vy prostě po sobě nebudete...
    06.01.2017 15:09

    ...číst, co napíšete, co, profíci redaktoři?? také Nissan, Honza, Mazda či Mitsuhishi. Zajímalo by mě, kolik lidí jezdí na Honzovi z Japonska??!! Prosím rychle smazat a hlavně žádné omluvy čtenářům!!
    marrtt
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů