Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie s 1000 procenty zisku a stále zajímavým příběhem

Akcie s 1000 procenty zisku a stále zajímavým příběhem

12.04.2017 14:38

Mezi společnostmi s větší kapitalizací vyniká svou akciovou návratností Patrick Industries. Ta se za posledních pět let pohybuje na úrovni 1000 % a ještě před několika týdny dokonce na 1200 %. Což ale také ukazuje, že rozhodně nejde o nějakou konzervativní investici, ale naopak o pěkný adrenalin, na kterém se dá během pár týdnů prodělat, ale také vydělat desítky procent...

Na tuto společnost jsme narazili nedávno, když jsem zde psal o Domino’s Pizza. Ta přes své naprosto nemoderní podnikání dokáže návratností své akcie s přehledem porážet řadu technologických hvězd. Podobné je to s dnešní Patrick Industries, která má ve svém portfoliu řadu společností a výrobků z oblasti stavebnictví a nábytkářství. Přestože její příběh není plný nějakých převratných objevů, technologií a nápadů, optimismu v něm stále není málo. Posuďte sami:

Soustružník 

Zdroj: Financial Times

Všichni analytici nyní čekají, že cena akcie bude dále růst. Podle konsenzu by měly i nadále růst tržby společnosti a to stále podle „pravítkového“ vzoru, který je patrný z následujícího grafu. A pokud se podíváme na provozní tok hotovosti a z něj odečteme investice do provozu, zjistíme, že Patrick Industries je extrémně výkonnou dojnou kravkou. V roce 2016 jí z provozního cash flow 97 milionů dolarů po investicích do provozu (15 milionů dolarů) zbylo více než 80 milionů dolarů. V roce 2015 to bylo téměř 60 milionů dolarů.

Soustružník
Zdroj: Financial Times

Co firma s hotovostí dělá? Akcionářům nevrací vůbec nic, namísto toho mohutně investuje do fúzí a akvizic (139 milionů dolarů v roce 2016). Na to jí nestačí ani její volné cash flow a proto musí zvyšovat své zadlužení. A to je už část příběhu, kterou musíme hodnotit opatrněji. Pokud je návratnost investic dostatečně vysoká, jde o dobrou strategii. Návratnost celkových investic se zde pohybuje na 14 % a návratnost vlastního jmění na 35 %, což naznačuje, že management skutečně vybírá investiční projekty dobře. Nicméně poměr čistého dluhu k EBITDA se už pohybuje kolem hodnoty 2,5. Takže firma pomalu naráží na své akviziční limity. Pokud s akvizicemi a fůzemi skončí, bude to na jednu stranu znamenat nižší růst (tažený pouze organickou činností), ale také to, že firma by mohla začít vracet akcionářům celkem dost peněz. A na to trh obvykle slyší dobře.

Podobné slibné příběhy většinou padají ve chvíli, kdy podíváme na valuaci. PE založené na ziscích posledních 12 měsíců se zde ale pohybuje kolem hodnoty 17. Tedy na úrovni celého trhu, což s ohledem na relativně nízké riziko (beta ve výši 0,8) nebudí obavy z bublinovatosti. A kdyby firma dokázala v následujících letech generovat volné cash flow ve výši oněch cca 80 milionů dolarů z roku 2016, hravě tím podle mých jednoduchých výpočtů ospravedlní svou současnou kapitalizaci. Tento titul si tedy zaslouží pozornost i přesto, že dosavadní dlouhodobý růst ceny akcie byl raketový.

 

Čtěte více:

430 000 Kč zisku na každém Porsche a z Ferrari dividendová akcie
30.03.2017 19:11
Podle Bloombergu loni Porsche na každém prodaném voze v průměru vyděla...
Jak a kdy zkorigují vysoké valuace amerických akcií?
31.03.2017 19:44
Jsou zejména americké trhy skutečně tak drahé, jak jsem naznačoval v n...
Další kolo sebedestrukčních nadějí v eurozóně?
03.04.2017 19:18
V USA se trhy tak nějak srovnávají s tím, že Fed letos ještě bude prav...
Tři nejnabušenější růstové akcie na americkém trhu
04.04.2017 18:58
Růstové akcie jsou pro řadu investorů populárním segmentem trhu. Nejed...
Růstová akcie s krutou minulostí a optimistickou budoucností
05.04.2017 17:01
Společnosti Paycom a Supernus patří mezi nejnabušenější růstové akcie ...
Pozor na „defenzivní“ telekomunikační společnosti
07.04.2017 6:45
Telekomunikační akcie jsou obecně považovány za defenzivní tituly. Jej...
Na trh míří obrovské objemy „steroidních“ peněz, riziko korekce roste
07.04.2017 19:13
Je to už pár let, co jsem tu na základě jedné zajímavé studie porovnáv...
Proč bojujeme v dávno skončených ekonomických válkách a mzdy moc nerostou?
10.04.2017 18:02
Ve vyspělých zemí jasně převládá názor, že největší ekonomickou pohrom...
Dojné krávy Apple a Samsung drží pozice, blíží se ale obrat celého trhu
11.04.2017 18:36
Apple a Samsung mají na trhu chytrých mobilních telefonů stále hodně s...

Váš názor
  • Žádný učený s nebe nespad - možná Pavelka
    16.04.2017 22:09

    Nechte už být pana Pavelku. Já ho vážně neberu. Jeho velká chyba je, že je určitě velice mladý a proto si myslí že snědl to pomyslné "šalamounovo". Byli jsme taky mladý a teprve s léty pochopili že se musíme smířit s kopanci, které život uděluje, ale my už víme, že žádná zkušenost není zadarmo. Jeho to teprve čeká, ale to také pochopí až dozraje a přestane si hrát na chytráka. Mezitím mu budeme vykat at si myslí že je taky dospělý a respektovaný. Celkem vzato mu tu jeho naivitu trochu závidím, ten má žití lehké, nemusí se namáhat přemýšlením, pravopisem ani matematikou jako ostatní. Škoda že se odporoučel a už od něj asi neuslyšíme. Bylo by zábavné slyšet i jiné jeho životní názory, jako třeba na politické dění, nebo jak si notuje s Xioloudem, asi bysme se dost nasmáli. No Škoda.
    Radek
  • Tak Pavelka
    16.04.2017 21:12

    , který neumí počítat a nevyzná se v časové ose a není schopen seberefkexe za své hlouposti se uráží a tvrdí, že 1000% za 5 let je mizerna investice....to je materiál...Není schopen ani pochopit, že korekce je ozdravná a lepší pro vstup než maximum
    Velkamedvědice
  • Pavelka, Radek
    16.04.2017 13:21

    To je sranda, číst Váš dialog, každý trochu o něčem jiném, ale pobavili jste. J. Pavelko. Pokud chceš požívat vážnost, nesmíš se shazovat sám. Za prve je trapné, když kritizujeteš pana J. Soustružníka, který na rozdíl od Tebe přínosem je a ještě tak mimozně. Chcešli tedy půsovit serizně, jako prvni krok, bych se naučil počítat. Vykles z 85 na 60 fakt 40% není. To je učivo ZŠ. Pokud takový triviální výpočet nezvládneš z hlavy, je lepší, než se ztrapňovat, použít kalkulačku. Než zvladneš výpočet sám, věz, že je to 29%..o))) Za druhé. Radek se vyjádřil jednoznačne k DPZ, o kterém je v článku taky zmínka, že si jste reagoval kritikou PATK, je Tvůj problém. Za třetí. Radek přizpůsobil a v orvní polovině příspěvku 22.07, se zcela logicky pozastavuje nad tvým poněkud hloupým tvrzením o PATK. Pokud po růstu akcie od přelomu 201415 z 20 na 80 kritizujete zdravou korekci 29%, tedy 300%, uložte si peníze na termínovaný vklad, protože burze prostě nerozumíte. I teď je to z 20 na 60, což je krásných 200%...o)) A to uý vůbec nemluvím, že i po logické korekci, je po ř leetch pořád zisk 1000%.. Za čtvrté. J. Soustružník nedoporučuje nákup na vrcholu 85 usd, ale všímá si korekce umožňující vstup. Na rozdíl od Tebe tedy evidentně ví, o čem mluví a Tvá reakce si opravdu zalouží spíše výsměch, než úctu...Pokud tedy pominu, že hodnotíte nápad pana Soustružníka za mizernou investici a to i při faktu, že ji na ni upozorňuje teprve teď, takže seš kouzelník nebo narcis, když váš jhak dopadne, lze se ti jen smát. A pokud mluvíš o vývoji do teď a hodnotíš ji jako mizernou, vem nohy na ramena a zkus červnou knihovnu. Ta korekce je právě příležitos v už tak skvělém zhodnocení. Radku, máme často jiné názory, ale co se týče tragikomické figurky konfidenta Xilodu, zhodneme se..
    Velkamedvědice
    • Re: Pavelka, Radek
      16.04.2017 13:24

      ..po pěti letech..
      Velkamedvědice
  • Kouknou Pavelka
    15.04.2017 22:20

    Pro mne není problem ani tykání ani vykání, my dokážeme komunikovat i onikáním. Ale jestli si oni myslej že vykání z nich udělají lepšího nebo dokonce i váženějšího, dovolej nám konstatovat že b.b zůstane b.bem at' je oslovován ty vy nebo oni. Za našeho působeni jsme vykali svým studentům i o 40 let mladším. Ale vědí oni, respekt se nedá poručit nebo přikázat, ten si musejí získat a zasloužit. Ne jako za komunistů, kdy si byli všichni rovni a tykali si. Našli se i takoví kteří se oháněli funkcí svého tatínka a přímo vyžadovali lepší oznámkování než odpovídalo jejich znalostem. Ale ty doby jsou již, Bohudíky, za námi. Tak se oni dají dohromady a nebabrají ve věcech, které jsou nad jejich chápaní a schopnostmi. Znají snad tu písničku " nehas co tě nepálí "
    Radek
  • ptria objevuje ameriku.
    14.04.2017 0:28

    O DPZ mluví a doporučuje Cramer už několik let. Na jeho doporuční jsem ji koupli v létě 15 za USD 74.85. O takových kaufech tady Xiouloda nemluví. Toho zajímá jiná propaganda.
    Radek
    • Re: ptria objevuje ameriku.
      14.04.2017 12:41

      Ohledně Patrick Industries /PATK/ ovšem nelze přehlédnout totální propad ceny akcie z 85USD /únor/ na současných cca 60USD. Takto si dobrou investici opravdu nepředstavuji.
      • Dobrá investice..
        14.04.2017 22:07

        Tvoje vina. Když si po dvouletým růstu o 100% stěžuješ na 30% propad tak o investování moc nevíš a jsi hamoun. Slyšel jsi už někdy rčení, že žádný strom neroste do nebe ? Znalý moudrý investor po 100% růstu má dávno polovinu svých peněz doma a hraje již za tzv. "house money". Si představuješ investování jako Hurvínek válku. To že bez práce nejsou koláče platí i na burze. I tam musíš neustále sledovat vývoj situace a jednat. Asi jako by po deseti golovém vedení si celý manšaft odešel na pivo a už se nestaral co se na hřišti děje dál. Navíc já mluvím o Domino Pizza DPZ na NYSE, o které je tady řeč. Ta měla minulý týden taky propad, ale po dvou letech je dneska stále na USD 175 z USD 74.95 Za co jsem ji koupil před dvěma lety když minulý týden spadla z USD 192. Ted' budu brzy nakupovat po 10% propadu a nebudu brečet. Ovšem já si dělám vlastní rozbory a nekupuju podle toho co někdo píše na Patrii. Good luck :o))
        Radek
        • Re: Dobrá investice..
          15.04.2017 10:26

          Opravdu nechápu, co to tady blábolíte?? Můj příspěvek se přece vůbec netýká Domino Pizza ani Vás osobně. Proč mě napadáte a urážíte? Máte nějáký osobní problém?? Přece jsem jenom reagoval na článek o Patrick Industries od p.Slobodníka. Akcie firmy samozřejmě nemám, nevím jak jste vydedukoval, že jsem špatný investor? Ostatně kdo Vám vůbec dal právo mě napadat? S akciemi mimochodem obchoduji cca 10 let. Vidím, že tady je opravdu velmi vysoká úroveň diskutujících. Je mi Vás líto, vážený pane Radku. Své frustrace byste si možná měl vybíjet jinak - co třeba procházka na čerstvém vzduchu..
          • Nikoho neurážím jen konstatuji a přeposílám
            15.04.2017 11:37

            "....jsem zde psal o Domino’s Pizza. Ta přes své naprosto nemoderní podnikání dokáže návratností své akcie s přehledem porážet řadu technologických hvězd.... " Omlouvám se ale jak vidíte řeč byla i o "hvězdné Domino Pizza" na kterou jsem reagoval a mne zaujalo protože jí vlastním. Tot' vše. Ale vy jste psal, že její výsledky pro vás nepředstavují dobrou investici. Přestože vy o koze a já o voze, já pouze s údivem reagoval na někoho kdo nepovažuje za dobrou investici něco s desetinásobným nárůstem za pouhých 5let. To nazývám hamounstvím. Obzvláště když ta kritika pochází od někoho, kdo ani tyto akcie nemá. Takové to typické maločeské nadávání jen tak ze zvyku. Hodně cestuji po světě a stýkám se s mnoha lidmi, ale takových jako jsou věčně nespokojení závistiví Češi se potká jen málo. Přeji hodně úspěchů v investování i v osobním životě.
            Radek
          • Patrick Industries
            15.04.2017 11:08

            Pardon, myslel jsem samozřejmě článek p.Soustružníka - akcie PATK považuji za mimořádně mizernou investici. Pan Radek se zřejmě odebral na mnou doporučenou jarní procházku, což je velmi chválihodné, alepoň se zde nebude již ztrapňovat svým zmateným blouzněním a rádoby poučováním.
            • Re: Patrick Industries
              15.04.2017 11:49

              ".....svým zmateným blouzněním...." :o)) škoda slov a času - chválihodným - úroven' školáka 3. třídy.
              Radek
              •  
                15.04.2017 12:08

                Vy skutečně považujete akcii firmy která ztratí za měsíc cca 40% své hodnoty za dobrou investici? Jinak vítám posun, že už mi alespoň netykáte. Měli jsme zřejmě na mysli každý jinou firmu, ale vytočil jste mě tak, že jsem se dopustil pravopisné chyby, za což se omlouvám. Nejste sám, kdo hodně cestuje po světě. A za hamouna se tedy opravdu nepovažuji.
                •  
                  16.04.2017 13:31

                  Neměli jste na mysli jinou firmu, ale ty neumíš počítat a i kalendář ti zůstal utajen Pavelko. Radek se vyjadřoval i PATK, když jste mu ji lupnul pod Domino, v první půlce rekce..Vynechme tu emoční omáčku, kterou rozléváš. Před měsícem nestal 85, ale 70, takže ze 70 na 60 to 40% nebude. A to ani uplně od vrchu před čtvrt rokem, kdy stál 85, to 40 % nebude. Začni násobilkou a pak kritizuj J. Soustružnika.
                  Velkamedvědice
                • Patrick Industries
                  15.04.2017 12:49

                  Nedá mi to, abych ještě nezareagoval. Když to vezmu od začátku, napsal jsem příspěvěk k článku p.Soustružníka, který se týká firmy Patrick Industries. Článek se netýká firmy Domino´s Pizza, kterou údajně vlastníte a s níž jste spokojen. Můj příspěvek se firmy DPZ ani v nejměnším netýkal, souhlasím že je to skvělá firma. O firmě PATK si to nemyslím. Takže jsem nepochopil, proč pořád píšete o firmě DPZ, které se netýká ani článek p.Soustružníka, ani můj příspěvek. Jinak reakci na jakýkoli článek o akciích, ať už je vlastním nebo ne, považují za něco naprosto samozřejmého. Když si něco myslím, tak to vyjádřím. Vy snad ne? Od toho jsou tuším diskusní fora. Nemám akcie ani PATK ani DPZ. Vůbec nechápu, proč bych nemohl vyjádřit svůj názor na cokoli. Poznámku typu "malé čecháčkovství" nebo "zívistiví malí Češi" a "hamouni" mi v této souvislosti připadají dost trapné a zcela mimo mísu. Spíš byste snad mohl uznat, že jste psal o něčem, čeho se článek p.Soustružníka vůbec netýkal..
                  • Re: Patrick Industries
                    15.04.2017 13:45

                    Ani gramatika a ted' ani ta matika. ".... považujete akcii firmy která ztratí za měsíc cca 40% své hodnoty za dobrou investici? ,,,," Hmmm....USD 62 není o 40% méně ze USD 70. Tomu zase říkám "blábol" nejen já, ale i průměrný pát'ák. Dokonce se svého vrcholu, v polovině Února to nedělá těch 40%, ale ani ne 30%. Takže i navigace v kalendáři pokulhává. Ale tady jsem na podobné znalce zvyklý. A jinak dobrý ? Zopakovat si malou násobilku doporučuji zase já :o)).
                    Radek
                    • PATK
                      15.04.2017 14:03

                      Kecy a slovíčkaření. Propad PATK z 85USD na současných 60.20USD, Vám to zřejmě nestačí. Ale pro Vás zřejmě vynikající investice. Doporučuji nějaký kurs o akciích pro úplně začátečníky.
                      • Re: PATK
                        16.04.2017 13:33

                        Pavelko, obávám se , že tobě nepomůže ani ten kurs. Po Zhodnocení 1000 % a tříměsíční 30% korekci, může výkon považovat za mizerný, možná telátko.
                        Velkamedvědice
                      • Re: PATK
                        15.04.2017 14:17

                        Jste rádoby "expert", který nepochopil, že diskuse byla celou dobu o PATK a ne o DPZ. V důsledku toho, že jste si to popletl, jste mě včera dost sprostě a hlavně naprosto neodůvodněně napadl. Došlo Vám to vůbec? Vy se ovšem neomlouváte, že? Proč taky, Vy jste jen jakýsi anonymní "Radek". Bohužel to Vaše oblíbené "malý Čecháček" sedí ze všeho nejvíc na Vás. Nehodlám s lidmi Vaší úrovně ztrácet čas.
                        •  
                          16.04.2017 13:38

                          Nepopltl si nic, spíše pochybuji o Tvojí schopnosti uvažovat. Rozdělím ti to, páč si evidentně pomalejší...První část věnovaná PATK....Dobrá investice.. 14.4.2017 22:07 "Tvoje vina. Když si po dvouletým růstu o 100% stěžuješ na 30% propad tak o investování moc nevíš a jsi hamoun. Slyšel jsi už někdy rčení, že žádný strom neroste do nebe ? Znalý moudrý investor po 100% růstu má dávno polovinu svých peněz doma a hraje již za tzv. "house money". Si představuješ investování jako Hurvínek válku. To že bez práce nejsou koláče platí i na burze. I tam musíš neustále sledovat vývoj situace a jednat. Asi jako by po deseti golovém vedení si celý manšaft odešel na pivo a už se nestaral co se na hřišti děje dál"".............. Načež se vrací k vlastnímu příspěvku o Domina, na který si PATK zavěsil......."Navíc já mluvím o Domino Pizza DPZ na NYSE, o které je tady řeč. Ta měla minulý týden taky propad, ale po dvou letech je dneska stále na USD 175 z USD 74.95 Za co jsem ji koupil před dvěma lety když minulý týden spadla z USD 192. Ted' budu brzy nakupovat po 10% propadu a nebudu brečet. Ovšem já si dělám vlastní rozbory a nekupuju podle toho co někdo píše na Patrii. Good luck :o))" Radek
                          Velkamedvědice
                          • Rádoby "experti" se nikdy nepletou
                            16.04.2017 20:43

                            Ti jsou vždy neomylní a nikdy se neomlouvají. Proč taky oni mají vždy pravdu a drží při sobě, protože pak snadno překřičí toho kdo má pravdu. Sprostě a neodůvodněně napadají každého kdo poukáže na jejich omyl. Ozývám se naposledy, protože jste mě opět vytočili a jen opakuji že s takovými nehodlám ztrácet čas.
                            Josef Pavelka
                            • Re: Rádoby "experti" se nikdy nepletou
                              16.04.2017 21:07

                              A když už si takový nadutec, který vlastni hloupost svadi na druhé, napiš v čem si měl tu pravdu zbabělče....A nežvaň omáčku...
                              Velkamedvědice
                            • Re: Rádoby "experti" se nikdy nepletou
                              16.04.2017 21:00

                              Za co?? Že si takový truhlík a navížéš se neoprávněnš do pana Soustružníka?? Jediný, kdo by se měl omluvit za plávcání konin, seš Ty. Přesto, že ti to bylo vysvětleno, hraješ si na pupek světa machře!!!!! Co udělal p. Soustružník chybně?? Poukázal sperávně na korekci a tys ho napadl zbytečnš?? Uč se hochu a pak poučuj a kritizuj. Ani za jeden svůj blíbol si nepževzal odpovědnost...trapas
                              Velkamedvědice
                        • Taky doporučuji......
                          15.04.2017 20:30

                          Vzít si prášek na uklidnění, doučit se tu matiku, pravopis, nedělat ze sebe experta, starat se o vlastní akcie a hlavně nelhat a nechytračit psaním posměšky jako "...ptria objevuje ameriku. 14.4.2017 12:41 Ohledně Patrick Industries /PATK/ ovšem nelze přehlédnout totální propad ceny akcie z 85USD /únor/ na současných cca 60USD. Takto si dobrou investici opravdu nepředstavuji. Josef Pavelka.." a brzké uzdravení přeje Radek.
                          Radek
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení