Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chcete používat euro? Proč ne rovnou celosvětový zlatý standard?

Chcete používat euro? Proč ne rovnou celosvětový zlatý standard?

25.04.2017 11:54
Autor: Redakce, Patria.cz

V měnové unii musí její členské země vydávat dluhopisy v měně, kterou nemohou přímo tisknout. Vzdávají se své monetární suverenity výměnou za nižší náklady spojené s obchodem a hladším tokem zahraničního kapitálu. Řada zemí, které vstoupily do eurozóny, se také těšila, že bude těžit ze stability Německa a poklesu vysokých rizikových prémií, kterým čelily kvůli jejich předchozí historii vysoké inflace a devalvaci. V podstatě jde ale o stejné argumenty, které hovořily ve prospěch zlatého standardu v devatenáctém století, píše Matthew C. Klein pro FTAlphaville.

Země na periferii eurozóny, které se vzdaly vlastní měny, tedy doufaly, že euro povede k integraci s bohatým severem a vyššímu životnímu standardu. Svou ztrátou monetární suverenity ale riskovaly vyšší zranitelnost v případě krizí, které dolehly na řadu chudších zemí v osmdesátých a devadesátých letech.

Země eurozóny se v případě krize musí spoléhat na restrukturalizaci dluhů a snižování mezd v případě, že dojde k obratu v toku kapitálu. Jsou dokonce zranitelnější než rozvíjející se ekonomiky, protože země jako Brazílie či Korea mohou přestat vázat kurz své měny k dolaru a začít tisknout peníze k podpoře domácího bankovního systému. I země, které používají zlatý standard, jej mohou relativně jednoduše opustit. Ovšem členské země eurozóny žádný jednoduchý způsob vystoupení z měnové unie k dispozici nemají.

Byly tedy předpokládané přínosy eura dost vysoké, aby ospravedlnily s ním související rizika? Naše dosavadní zkušenosti naznačují, že ne. Ekonom Martin Sandbu ale dodává jednu důležitou věc: Daná země má stále dost flexibility i v případě, že ztratila svou monetární suverenitu. Problém Evropy podle něj spočívá v tom, že vlády jednotlivých zemí tuto flexibilitu nevyužily. Konkrétní problém je v tom, že vlády se spoléhají na rozpočtové deficity, ale minimalizace rizik spojených s pevným měnovým kurzem vyžaduje, aby nedocházelo k nadměrnému růstu rozpočtových deficitů. Kapitál, který do dané země proudí, by neměl být typem peněz, jejichž tok se může rychle obrátit. Měl by financovat investice a dlouhodobé projekty.

Vláda tedy může vyvážit negativní efekty ztráty monetární suverenity, vyžaduje to ovšem velmi pevný finanční systém a extrémně proticyklickou fiskální politiku. Navíc je zřejmé, že zranitelné jsou i země, které mají plovoucí kurz. Pokud například centrální banka utahuje svou politiku a kurz měny kvůli tomu posiluje, může to vést k velkému růstu objemu úvěrů denominovaných v zahraničních měnách. Vše může skončit dluhovou bublinou, které se centrální banka chtěla vyhnout. Nové dluhy jsou navíc nebezpečnější, protože jsou denominovány v zahraničních měnách.

Přehnané mohou být i údajné přínosy plovoucího kurzu v oblasti obchodní bilance, a to zejména u menších zemí, které jsou značně integrovány do globálních výrobních řetězců. Někteří ekonomové dokonce tvrdí, že pevný kurz může zvýšit produktivitu, protože vede k zániku málo efektivních společností. Z tohoto pohledu by dokonce bylo pro všechny evropské země výhodné vstoupit do eurozóny.

Pokud platí, že pevný kurz má řadu výhod, a jeho nevýhody lze eliminovat vhodným nastavením celkové ekonomické politiky, můžeme se vlastně ptát, proč nevytvořit jednu velkou celosvětovou monetární unii. Namísto toho, aby měly svůj měnový blok Evropa, Spojené státy, Čína, Japonsko a další země, můžeme zavést jeden světový standard. A co by bylo lepší než zlatý standard? Vytvoření světové měny a Světové centrální banky by bylo extrémně složité, ale zlato by tento problém řešilo poměrně jednoduše.

U zemí, které provázaly svou měnu se zlatem, se před první světovou válkou čekalo, že omezí své vládní výdaje, budou regulovat svůj finanční sektor, umožní pohyb cen a mezd oběma směry a zavedou fungující systém restrukturalizace špatných dluhů. To zní docela povědomě, že? Země se zlatým standardem těžily z lehčího přístupu ke kapitálu, protože se u nich snížilo riziko vysoké inflace. Světovému obchodu dominovaly měny kryté zlatem, a pokud se k nim daná země připojila, snižovalo to transakční náklady a zvyšovalo exporty. Zlato fungovalo jako brzda vládním výdajům a deficitům, což mimo jiné znamenalo, že podporovalo světový mír a bránilo šíření socialismu. Zejména Japonsku se dařilo velmi dobře poté, co v roce 1897 přijalo zlatý standard, i když řada společností se pevného kurzu obávala.

Samozřejmě, že mezi eurem a zlatým standardem existují určité rozdíly. ECB má například možnost intervenovat na trzích, i když její politika se zdá být značně ovlivněna politickou situací v eurozóně a složením jejího vedení. Pokud se ale někdo stále domnívá, že euro je dobrý nápad, neměl by mít mnoho důvodů, proč protestovat proti zavedení zlatého standardu, a to v celé globální ekonomice. Proč by měly být přínosy spojené s integrací a cenovou stabilitou omezeny jen na jeden kontinent?

Autorem je Matthew C Klein.


Zdroj: FTAlphaville

 
 

Čtěte více:

Greenspan: Se zlatým standardem by se tohle nestalo
26.02.2017 16:11
Legendární bývalý šéf Fedu Alan Greenspan, který vedl americkou centrá...
Eurozóna je stále zranitelná
27.03.2017 7:41
Přestože eurozóna v poslední době zažívá celkové mírné ekonomické zlep...
Krugman: Eurozóna je nefunkční omyl, ale Le Penová to nezachrání
19.04.2017 13:12
Za pár dní se budou konat prezidentské volby ve Francii. Panují oprávn...

Váš názor
  • Redakce Patria zase perlí
    25.04.2017 17:36

    Kdo může psát takové bláboly ? Oblbování lidí jako to dělá Zeman. Můžete si tady kázat od rána do večera, ale stačí jeden pohled na země které Euro již mají a jak si vedou a na země které se stále hrabou ve své staré a dnes už archaické měně. Naše nadnárodní firmy Euro stejně už používají a jen pár blbečků poslouchá řeči o zachování zlaté koruny. Už i ti Slováci přesedlali a jsou před námi. My si vzali jejich Babiše, kterého oni vyhnali a posadili jsme si ho na pramen, jak tu žábu, díváme se a posloucháme co dělá s naším hospodářstvím a jen po česku nadáváme, zatím co on je vysmátý a stále používá staré taktiky stb.
    ..
  • Dávajte si pozor
    25.04.2017 13:16

    Dávejte si v redakci pozor, co přebíráte. Začínám pochybovat, že v anglosaském světě existuje nějaká seriózní ekonomicky vzdělaná vědecká elita. Zlatý standard, s jakkoli omezenou skutečnou směnitelností má přece mnoho slabin a je v něm zakódovaná nestabilita spojená s kolísáním fyzické i virtuální nabídky. Stejně tak žádná příčetná vláda třeba na jihu Evropy nemohla počítat s tím, že zavedneí eura povede samo o sobě k růstu bohatství země. To je, jako kdybych si myslel, že zavedu místo venezuelské švýcarskou státní vlajku a automaticky se stanu tak bohatým jako jsou Švýcaři. Nmůžete citovat nějaké ekonomy, kteří mají alespoň maturitní zkoušku na obchodní akademii?
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení