Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Končí jedna z nejhorších ekonomických katastrof poválečné Evropy

Končí jedna z nejhorších ekonomických katastrof poválečné Evropy

07.08.2017 7:14
Autor: Redakce, Patria.cz

V továrnách Seatu se jede na plný plyn a podobné to začíná být v celém Španělsku. Ekonomika opět roste, a to tempem, které minulý rok dosáhlo asi 3 %. Vytváří pracovní místa, exporty a daří se jí dokonce obnovit pocit, že vše je opět normální. Jinak řečeno, Španělsko se dostává ze zoufalství, do kterého spadlo během předchozích let. Jsou to dobré zprávy i pro celou Evropu a globální ekonomiku, píše Peter S. Goodman v New York Times.

Po většinu předchozích deseti let bylo Španělsko extrémním příkladem toho, do jakých problémů se dostala celá eurozóna. Nezaměstnanost vzrostla na neuvěřitelné úrovně a na svém vrcholu dosahovala 26 %. Přispělo k tomu jak prasknutí domácí realitní bubliny, tak globální finanční krize. Podle čerstvých dat se nyní španělská ekonomika velikostí svého produktu vrací na úroveň dosaženou před krizí a tím snad končí jedna z nejhorších ekonomických katastrof poválečné Evropy. Ta sice stále bojuje s řadou výzev, z nichž některé mají i existenciální povahu. Ale vývoj ve Španělsku ukazuje, že bylo dosaženo ekonomického oživení.

Podle některých ekonomů se Španělsko stalo obětí přehnaného fiskálního utahování, které bylo po finanční krizi vyžadováno ze strany evropských vůdců. Podle této teorie měla španělská vláda jít po prasknutí realitní bubliny a během globálního ekonomického útlumu cestou vyšších výdajů na infrastrukturu, aby zachránila tvorbu pracovních míst a podpořila celou ekonomiku. Zbytek eurozóny ale tuto zemi donutil k osekání vládních výdajů a tím došlo k prodloužení celé ekonomické agónie. Obnovená konkurenceschopnost Španělska stojí z tohoto pohledu jen na tom, jak nízko zůstaly španělské mzdy. Současný úspěch tak není důvodem k velké radosti. A pravdou je, že nezaměstnanost se v této zemi stále pohybuje nad 18 %.

Jsou ale i tací, kteří vývoj ve Španělsku považují za důkaz síly ekonomických reforem. Vláda totiž například ulehčila firmám propouštění zaměstnanců, což ale zároveň zvýšilo ochotu přijímat nové. Španělsko tak může sloužit za vzor Francii a prezidentu Macronovi, který by chtěl podobně změnit francouzský trh práce. Faktem pak každopádně je, že před deseti lety bylo Španělsko závislé na růstu taženém úvěrovým a realitním boomem, který skončil kolapsem ekonomiky i jejího bankovního systému. Dnes má aktivita ve stavebním sektoru ve srovnání s předkrizovým obdobím asi poloviční váhu v celé ekonomice, prudce naopak vzrostl podíl exportů.

Více než 17 % španělských exportů nyní tvoří výroba osobních a nákladních automobilů a náhradních dílů. Toto odvětví se stalo příkladem pro ostatní v tom, jak provést potřebné reformy a dosáhnout úspěchu. Platí to i o Seatu, jehož továrny jsou uprostřed pětiletého modernizačního procesu, který přinese 3,3 miliardy investic. Když management Seatu přesvědčoval vedení z VW, že se mu jeho investice vyplatí, argumentoval právě reformami trhu práce. 

 
 

Čtěte více:

Summary: Konsolidace španělských bank a zrušení „jaderné daně“ v Německu
07.06.2017 17:10
EVROPA: Santander / Banco Popular Ve Španělsku dnes proběhla důležit...
Globalizaci zastaví roboti, začala regionalizace světové ekonomiky
25.07.2017 13:11
Už řadu let panuje názor, že země jako Spojené státy či Velká Británie...
Hluboké změny v globální ekonomice, na které se nám nebude lehce zvykat
28.07.2017 7:10
Světová ekonomika prochází hlubokou transformací. Tím nejvýznamnějším ...
Tento způsob americké ekonomiky zdá se značně neobvyklý
31.07.2017 19:31
Americká ekonomika dělá ekonomům a investorům starosti. Ne proto, že b...
Jak nechat přes noc zmizet třetinu ekonomiky
31.07.2017 12:57
Irští statistici před několika dny náhle oznámili, že irská ekonomika ...
Nemocný muž Evropy: Směřuje Británie k „exitu z brexitu“?
01.08.2017 7:11
Známý britský ekonom David Blanchflower podle svých slov „stále čeká, ...

Váš názor
  • Selský rozum
    07.08.2017 11:16

    Jako každá i tato deprese by měla u další generace přivodit základní poučení: 1) Krizi a depresi nelze žádným kouzelným makroekonomickým, fiskálním, ani monetárním proutkem zcela vyloučit, 2) Naopak zásahy veřejné ruky krizi zpravidla prohlubují a zhoršují, 3) Maximum, co můžeme dělat, je nastolovat zdravá, jasná a vymahatelná pravidla.
    • Re: Selský rozum
      07.08.2017 11:57

      Souhlas. Jen bych doplnil k bodu 3 k těm vymahatelným pravidlům navíc vymahatelnou odpovědnost politiků vůči svým voličům. To znamená zavést možnou přímou odvolatelnost (a nejen volbu) politika, který nefunguje v souladu s očekáváním svých voličů.
      ..
      •  
        08.08.2017 10:48

        myslet si, ze prima volba a odvolatelnost politika něco zmeni je vysoce naivni a dokonce nebezpecna. Tato země v prime volbe zvolila Zemana, komuniste v každých parlamentních volbách ziskavaji pravidelne kolem 15 %. Volici se zde nechaji koupit za 30 kč poplatku u lekare, dobrovolne voli stranu, která rekne, ze zrusi 2.pilir penzijniho systemu, cimz je okrade o spoustu uspor v budoucnosti, a tak by se dalo pokracovat ... "Bezny obcan" nerozumi a nikdy nebude rozumět komplexnim ekonomicko-socialnim tematum, protože jsou proste komplexni. Ve zkratce souhlas s prvním příspěvkem, ten dodatek v dalším prispevku je naprosta hloupost
        buf
        •  
          08.08.2017 11:55

          Petr Robejšek: "Demokracie je nástroj na nacházení většinou společnosti podporovaných řešení. Cenné a jedinečné je na demokracii to, že vygeneruje rozhodnutí, která podporuje většina těch lidí, kteří ponesou jeho následky."
          ..
        •  
          08.08.2017 11:37

          Jak běžní občané? Copak ti "neběžní občané" jsou něco více, než ti běžní? To je nějaká elita s většími rozhodovacími pravomocemi a patentem na rozum či co? Snad podle ústavy jsou si všichni občané rovni. Před rokem 1989 byli také ti neběžní občané s rudými knížkami více než ti běžní bez nich. Copak to bylo správně?
          ..
        •  
          08.08.2017 11:10

          Jak "běžný občan", vždyť právě díky těmto lidem z ulice se republika osvobodila v roce 1989 od nesvobody. Těchto běžných občanů je drtivá většina a těm patří země. Nikoli nějakým cizím globalistům, bez znalosti naší mateřštiny a kultury, kteří rozhodují z centra mimo republiku a jejich poskokům tady doma, kterých je plná vláda, parlament a senát.
          ..
        •  
          08.08.2017 11:00

          Kdo chce změnu, musí o ni usilovat. Změna je přijetí zákona o obecném referendu, zavedení přímé volby a odvolatelnosti politiků s jejich jasnou hmotnou a trestní zodpovědností. Kdo nechce změnu a je spokojen se stávajícím, ten pouze křičí co a proč nejde. Sám však nic nenavrhne a o žádnou případnou změnu se svoji vlastní pasivitou nepřičiní.
          ..
Aktuální komentáře
23.04.2024
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
20:06WEBINÁŘ už zítra: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů