Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tento způsob americké ekonomiky zdá se značně neobvyklý

Tento způsob americké ekonomiky zdá se značně neobvyklý

31.07.2017 19:31

Americká ekonomika dělá ekonomům a investorům starosti. Ne proto, že by si vedla nějak mimořádně zle. Je ale mimořádně nečitelná. Moudré knihy hovoří o současné fázi cyklu jasně: Nezaměstnanost se v podstatě nachází na úrovni, kdy už by měla znatelně růst inflace. Příčinou by měl být nedostatek práce vyvolávající růst její ceny a následně cen spotřebitelských. Jenže realita je značně barvitější: Nezaměstnanost je hodně nízko, mzdové tlaky jsou ale dosti utlumené (viz první z následujících grafů) a inflaci se k cíli ve výši 2 % už vůbec nechce.

První čtvrtletí letošního roku přineslo dosti slabý růst americké ekonomiky, a tudíž bychom výše uvedené mohli vysvětlovat tím, že ekonomika začala brzdit těsně předtím, než by se začala přehřívat. Fed by pak měl být s další normalizací hodně opatrný. Například Danske Bank a její modely skutečně tvrdí, že i druhé čtvrtletí by mělo být relativně slabé. Podobný pesimismus implikuje i vývoj indexu ekonomických překvapení (viz druhý graf). Ten se od akciového trhu odtrhl již během zimy, oba si doposud trvají na svém a doposud není jasné, zda má pravdu index, či akcie:

js

Na velkou nejednoznačnost toho, co se v USA nyní vlastně děje, nepoukazuje i druhý z výše uvedených grafů, ale třeba i modely Fulcrum AM. Ty na rozdíl od těch v DB naznačují, že americká ekonomika by v druhém čtvrtletí mohla vykázat slušný růst (nyní by se měl pohybovat nad 3 %). Podobný optimismus pak lze s popsanou situací na trhu práce zkombinovat v podstatě jen tak, že zdroje jsou, i když je na první pohled není vidět.

Jinak řečeno, americká ekonomika může dál relativně rychle a neinflačně růst, jen pokud se nepozorovaně a nečekaně zvýšil její potenciál. To je dost dobře možné a rád bych v této souvislosti zmínil možnost „endogenního potenciálu“. Tedy to, že nabídková strana ekonomiky je mnohem více provázána s tou poptávkovou, než se obvykle domníváme. Při útlumu poptávky tak kvůli negativnímu vývoji na trhu práce, u investic a inovací klesá i potenciál a naopak.

Kolegové z Natixis pro změnu vůbec neřeší výše uvedené „detaily“ a rovnou jdou k možnosti recese. I oni poukazují na to, že mzdová a celková inflace nyní recesi vyvolat nemohou, protože se drží velmi nízko i přesto, že ekonomika je ve stavu plné zaměstnanosti (či to tak na první pohled vypadá). Na rozdíl od některých historických epizod nyní nehrozí ani to, že by recesi vyvolal růst ropy. Ten sice stále škodí spotřebiteli, ale jak jsme si mohli všimnout i z chování cen akcií, z USA se díky břidlicové revoluci stala ekonomika celkově reagující na vyšší ceny ropy pozitivně. V duchu této logiky bychom ale pak měli zmínit možnost recese vyvolané prudkou korekcí cen ropy.

Natixis varuje před recesí vyvolanou propadem cen akcií, saturací amerického spotřebitele a poklesem ziskovosti firemního sektoru. K naplnění prvního bodu by prý mohlo dojít kvůli vysokým valuacím a zadluženosti obchodovaných firem (podle mne malá pravděpodobnost). U druhého bodu bych nehovořil o saturaci spotřebitele, ale spíše o tom, že při současném růstu příjmů už nelze udržet předchozí tempo nákupů automobilů a stavby nových domů. A třetí bod v podstatě stojí na tezi, že nakonec k prudšímu růstu mezd dojde a firmy nebudou schopny reagovat zvyšováním prodejních cen. Následně dojde k poklesu marží, zisků, investic a následně k recesi. V tuto chvíli jde ale na rozdíl od roku 2016 spíše o teoretická varování. Jak jsem psal výše, v americké ekonomice a na akciovém trhu se nyní hraje hlavně o to, zda poptávka nevychladne a nabídka s ní udrží krok i přesto, že se zdá být na potenciálu.

 

Čtěte více:

Trump odrazuje technologické talenty od práce v USA. Proč se jim ale nechce ani do Evropy?
22.07.2017 10:09
Kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa ztěžují příchod mladých tec...
Objednávky letadel v USA letí vzhůru, ostatní zaostávají
27.07.2017 14:50
Za červen stouply objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených st...
Amerika zrychluje. HDP ve druhém kvartále přidal 2,6 procenta
28.07.2017 14:51
Ekonomika USA podle očekávání ve druhém čtvrtletí zrychlila. Hlavní čí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů