Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záporných sazeb se asi jen tak nezbavíme

Záporných sazeb se asi jen tak nezbavíme

20.08.2017 8:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Několik centrálních bank po celém světě snížilo své klíčové sazby až pod nulu. Patří mezi ně i známá jména jako ECB či Bank of Japan, ale stejný krok učinily rovněž centrální banky v Bulharsku, Dánsku, Maďarsku, Švédsku či Švýcarsku. V takovéto situaci je zřejmé, že až udeří další recese, což je jen otázka času, monetární politika bude stát před vážnou překážkou. Centrální banky totiž na recesi v minulosti reagovaly snižováním sazeb, a to v řádu 4 – 5 procentních bodů. Fed takový krok učinil během recese, která začala v roce 1990, 2001 i 2007. Nyní se sice sazby v některých případech vrátily ze záporných hodnot o něco výše, ale to stále nestačí na to, aby bylo možné je snížit o 4 – 5 procentních bodů, píše Timothy Taylor, výkonný editor v Journal of Economic Perspectives, pro The Conversable Economist. 

Nominální sazbu si můžeme rozdělit na část, která odráží inflaci a na část „reálnou“. Inflace se na nízkých úrovních drží už asi dvacet let bez ohledu na to, v jaké fázi se ekonomika nachází. Tento jev dokonce vede některé ekonomy k otázkám ohledně skutečné podstaty inflace v moderních ekonomikách. Reálné sazby postupně klesají a zdá se, že se i nadále budou držet nízko. Dohromady to tedy znamená, že rovněž nominální sazby se drží na mimořádně nízkých úrovních. A i když je Fed nyní zvedá, nedá se čekat, že se dostanou na 4 % či ještě výš. Jen tak bychom ale při opětovném snižování sazeb během recese nenarazili na hranici danou nulou. 

Jaké nástroje tedy v boji s recesí použijeme? K dispozici jsou fiskální nástroje jako snižování daní či zvyšování vládních výdajů. V USA ale Rozpočtová kancelář Kongresu CBO varuje před neudržitelným růstem zadlužení a fiskální nástroje by tedy musely být používány jen s velkou obezřetností. Centrální banky už vyzkoušely kvantitativní uvolňování a příčinou bylo právě to, že již jsme narazili na hranice našich možností při snižování sazeb. Stále však řešíme, která aktiva v rámci kvantitativního uvolňování kupovat a v jakém množství, o možných politických intervencích nemluvě. 

Některé centrální banky řešily toto dilema právě tím, že stlačily sazby znatelně pod nulu. I v této souvislosti se ale objevuje řada neznámých: Bude pokles sazeb na negativní hodnoty působit na ekonomiku podobně jako jejich pokles v kladných hodnotách? Neohrozí negativní sazby bankovní sektor? Jaké finanční inovace se mohou ve světě negativních sazeb objevit? MMF tvrdí, že dosavadní zkušenosti jsou poměrně pozitivní. Fond hovoří o známkách poklesu sazeb u úvěrů a poklesu výnosů obligací. Marže bank na druhou stranu zůstaly „zhruba beze změny“. A navíc došlo k velkým hotovostním pohybům. MMF ale také dodává, že v některých ekonomikách mohou být negativní tlaky větší a celkově by se politika měla během recese více spoléhat na fiskální stimulaci, strukturální reformy a reformy finanční, které by mohly stimulovat poptávku. 

Do popředí vystupuje zejména otázka, co by se stalo, kdyby ekonomické subjekty začaly kvůli negativním sazbám hromadit hotovost ve velkém. Kenneth Rogoff se tomuto tématu věnuje v analýze z letošního roku a navrhuje vytvoření duálního systému elektronických peněz a hotovosti. Ta by přitom byla s elektronickými penězi směnitelná v určitém kurzu. Rogoff píše, že „taková myšlenka se zdá být příliš odvážná, ale není těžké ji pochopit“. Vláda by jen prohlásila, že „skutečnou“ měnou je ta elektronická a všechny daně, vládní kontrakty a platby by se vypořádaly v elektronické měně. U ní je zavedení negativních sazeb bezproblémové. Pokud by vláda chtěla posunout sazby například na -3 %, u elektronických peněz by to provedla lehce. Zároveň by oznámila, že zmíněný směnný kurz bude oslabovat o 3 % ročně. Za jeden rok by tak lidé dostali za jeden papírový dolar jen 0,97 dolaru elektronického. 

Podobné návrhy se mohou zdát kontroverzní, ale podobná kontroverze se týká třeba i zmíněného kvantitativního uvolňování a rozhodování o tom, jaké cenné papíry se budou nakupovat či kdo dostane od vlády finanční pomoc. Rogoff tvrdí, že negativní sazby jsou ve srovnání s ostatními alternativami tou nejčistší volbou, která má také největší šanci na úspěch. Já sám jsem o negativních sazbách až do roku 2009 vůbec neuvažoval. Když se ale ke Švýcarům a jejich politice negativních sazeb přidaly i ECB a Bank of Japan, bylo zřejmé, že je třeba začít tomuto tématu věnovat pozornost.

V sedmdesátých letech se lidé smířili s tím, že inflace je vyšší než úročení jejich bankovních vkladů či výnosy vládních obligací. Ale nominální sazby byly stále pozitivní. Možná, že si jednou v některých zemích lidé zvyknou, že jim jejich úspory snižují negativní sazby, ale nedokážu si představit, že by se tak stalo v USA. Velké finanční instituce a pojišťovny by při dlouhodobě záporných sazbách měly také vážný problém. Věřím tedy, že o negativních sazbách je třeba vážně uvažovat. Zároveň se však domnívám, že se stále podceňují problémy, které by mohly přinést.

 

Čtěte více:

Rusnok: Spekulanti se zřejmě stali investory. Co to znamená pro sazby ČNB?
21.06.2017 9:35
Současné posilování koruny, pokud bude dále pokračovat, může být důvod...
Rusnok: ČNB zřejmě poprvé zvýší sazby ve třetím čtvrtletí
29.06.2017 13:07
Česká národní banka pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtl...
ECB před letní pauzou nepřekvapila. Sazby ani nákupy aktiv nemění
20.07.2017 15:01
Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání svoji měnovou politiku ...
Skandály opředená mezibankovní sazba Libor do roku 2021 skončí
27.07.2017 18:06
Londýnská mezibankovní nabízená sazba (LIBOR) bude do roku 2021 postup...
ČNB zítra zvedne sazby? Argumenty pro a proti Honzy Bureše
02.08.2017 14:13
Česká národní banka již tento čtvrtek zvýší úrokové sazby. Tímto směr...
ČNB poprvé od roku 2008 zvýšila sazby. Ekonomika poroste rychleji
03.08.2017 13:11
Česká národní banka poprvé od roku 2008 přistoupila ke zvýšení úrokov...
Britské sazby se nemění, jestřábů v Bank of England ubylo
03.08.2017 13:16
Jednání britské centrální banky podle očekávání nepřineslo změnu v na...

Váš názor
  •  
    20.08.2017 12:36

    všechny tyhle šaškárny, kterým nebude běžný člověk rozumět, povedou jen k tomu, že se budou snažít ulít peníze do zlata a stříbra, kde budou cítit určitou jistotu, osvědčenou po staletí :-)
    lump
    • To by bylo skvělé
      21.08.2017 9:51

      Však to by byl ideální stav, kdyby lidé při záporných sazbách likviditu proměňovali za drahé kovy, místo aby jí hromadili ve formě hotovosti. Pak by nebylo třeba vymýšlet duální systém elektronických peněz vs hotovost. Jen mám obavu, zda se opravdu dostatečné množství lidí rozhodne takto postupovat...
      MrBurnes
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení