Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Proč Stalin nechal vyhladovět Ukrajinu? Šílený ekonomický plán, nebo prostá nenávist?

Víkendář: Proč Stalin nechal vyhladovět Ukrajinu? Šílený ekonomický plán, nebo prostá nenávist?

16.09.2017 8:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Historikové až donedávna ignorovali období hladomoru, který panoval na Ukrajině v letech 1932–1933. Když o něm například v padesátých letech hovořili ukrajinští emigranti v Kanadě, byly jejich zprávy většinou považovány za nacionalistickou propagandu. Někteří novináři ze Západu jako Gareth Jones či Malcolm Muggeridge přitom o hladomoru na ukrajinském venkově psali. Speciální komise pak v roce 1988 americkému Kongresu sdělila, že „Josef Stalin a jeho blízcí spolupracovníci spáchali v letech 1932–1933 na Ukrajincích genocidu“, otevírá Donald Rayfield text pro The Literary Review.

V devadesátých letech se otevřely ruské a ukrajinské archivy. K dispozici jsou tak zprávy očitých svědků hladomoru a dokonce dopisy umírajících vesničanů. Ještě ve třicátých letech totiž sovětské pošty posílaly do zahraničí dopisy adresované příbuzným, kteří emigrovali. Důvodem je možná to, že v odpovědích byla často i tvrdá měna, kterou bylo možné konfiskovat. Navíc je nyní přístupná korespondence mezi Stalinem a jeho kumpány. Z ní je zřejmé, že si byli jasně vědomi důsledků svých činů. Pouze jim unikala hloupost celého plánu, který měl prodejem obilovin dostat do země průmyslové stroje a z rolníků učinit dělníky.

Za genocidou stojí obvykle nějaká perverzní logika. Jejím cílem je snížit velikost populace, zabrat nějaké území či třeba sjednotit národ tím, že byl nalezen nějaký rasový, náboženský nebo třídní obětní beránek. Stalinova logika ale zřejmá není. Na počátku třicátých let se ceny obilovin nalézaly skutečně nízko a jejich prodejem nebylo možné získat nové průmyslové technologie. Pravděpodobnější ale je, že pro nákup amerických strojů byla spíše využívána otrocká práce v gulazích, která přinášela zlato, nikl a diamanty. Konfiskace potravin byla každopádně neefektivní a na polích hnily hromady obilovin namísto toho, aby byly převáženy do přístavů. Jediným jasným motivem Stalina tak byla nenávist vůči Ukrajině a jejím rolníkům.

Ukrajina bojovala během občanské války za nezávislost. K socialismu se stavěla většinou pozitivně, ale rolníci požadovali soukromé vlastnictví půdy. Stalin měl navíc dobrý důvod k velkým obavám z Ukrajiny, protože ta měla dobré vztahy s Polskem. Někteří jeho politici se totiž stavěli ostře proti komunismu a země otevírala svou náruč emigrantům, kteří proti němu bojovali.

Tématu ukrajinského hladomoru se ve své nové knize Red Famine: Stalin's War on Ukraine věnuje známá historička Anne Applebaumová. Poukazuje na to, že hrozný hladomor let 1931–1922, který se dotkl mnohem více Rusů než Ukrajinců, mohl zabít stejný počet lidí, jako tomu bylo v letech 1932–1933. Jediné, co tomu zabránilo, byla mezinárodní a zejména americká pomoc. Rolníci na Ukrajině se podle této historičky necítili nikdy v bezpečí, snahy o kolektivizaci vyprovokovaly v roce 1929 a poté i v roce 1930 jejich protesty. Ty byly natolik silné, že se rolníkům podařilo dostat pod svou moc celá města.

Vláda vlnu násilí eskalovala a komunističtí pohlaváři, kteří nesouhlasili s konfiskací potravin, se stali obětí čistek. Situace se zlepšila až v roce 1934, ale jen proto, že naživu zůstalo již mnohem méně lidí, které bylo třeba nakrmit. Celkový počet obětí hladomoru je ale těžké odhadnout, protože nelze přesně spočítat jeho dopad na úmrtnost novorozeňat a na nižší porodnost. Hladomor panoval i v jiných částech Sovětského svazu, důkazy a zprávy o něm ale nejsou tak bohaté. Umírali kvůli němu například kazachští nomádové.

Applebaumová se domnívá, že hladomor na Ukrajině souvisí s podezíravým pohledem na ukrajinský nacionalismus. V Sovětském svazu byly například podporovány jazyky jednotlivých národů s tím, že musely sloužit socialismu. Minoritní jazyky, které by v zemích jako USA či Brazílie pravděpodobně zanikly, tak v Sovětském svazu kvetly. Ovšem s jedinou výjimkou, a tou byla ukrajinština. Byla zpochybňována samotná existence tohoto jazyka a Ukrajinci si na rozdíl od Uzbeků mohou právem stěžovat na to, že u nich probíhala i kulturní genocida.

Applebaumová ale odmítá, že genocidou by byl hladomor. Genocida je podle ní termín, který ukazuje na určitý konkrétní cíl, jehož má být s jejím použitím dosaženo. Ten podle ní v případě ukrajinského hladomoru chybí. Namísto genocidy je tak vhodnější hovořit o zločinu proti lidskosti. A Applebaumová dodává ještě jeden postřeh: Hladomor se nakonec stal symbolem ukrajinských snah o vybudování jednoho národa. Ruský útlak tak pomohl sjednotit politicky, nábožensky a kulturně rozdělenou zemi. 


Čtěte více:

Víkendář: The Economist radí, jak jednoduše zvednout životní standard na celém světě
26.08.2017 9:47
Na chodníku leží stodolarovka a kolem jdou dva ekonomové. První z nich...
Víkendář: Volil jsem Trumpa. A teď toho těžce lituju
27.08.2017 16:56
Když Donald Trump ohlásil, že bude kandidovat na post amerického prez...
Víkendář: Společnost, která chce přežít, musí dávat lidem práci
02.09.2017 7:53
Na severu Itálie si na počátku letošního vzal život třicetiletý muž, k...
Víkendář: Německo by se opět mělo stát vojenskou velmocí
03.09.2017 10:09
Německo je uznáváno po celém světě, moc a vliv Spojených států upadá. ...
Víkendář: Po dvou letech se mi ukázala skrytá část tváře Spojených států
09.09.2017 7:43
Se svou rodinou jsem žil dva roky na předměstí Washingtonu, kterému se...
Víkendář: Z Ruska se stává velmoc v nečekané oblasti
10.09.2017 8:53
Rusko je vnímáno jako země, která toho světové ekonomice vedle ropy a...

Váš názor
  • slo o snizeni poctu obyvatelstva
    16.09.2017 22:46

    Tak jako v Cine, i zde slo dle meho nazoru o snizeni poctu obyvatelstva... Velky Mao se snazil prodat Nixonovy za stroje 10 milionu Cinanek a to uz bylo po velkem skoku... Pak to v Cine vyresili politikou jednoho ditete... Je pravdepodobne, ze kdyby v Africe nebyl takovy rust obyvatelst, ze se kazdych 20 let zdvojnasobi populace, tak by Afrika byla nekde jinde... Bude zajimave, az si tohoto efektu nejaky Africky Diktator vsimne, tak jako kdysi v Cine Mao...
    palantir
    • Re: slo o snizeni poctu obyvatelstva
      18.09.2017 8:14

      Hlavně je zhovsdilost likvidovat vlastní plátce daní jenom proto, že mají jiné názory. To ukazuje na primitivnost stalinismu.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení