Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Z Ruska se stává velmoc v nečekané oblasti

Víkendář: Z Ruska se stává velmoc v nečekané oblasti

10.09.2017 8:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko je vnímáno jako země, která toho světové ekonomice vedle ropy a zemního plynu mnoho nabídnout nemůže. A pokud bude pokračovat odklon Západu a Číny od tradičních zdrojů energie, mělo by Rusko mít vážný problém. Jenže vše může být jinak. Rusko bude totiž možná těžit z klimatických změn, které vyvolávají i jeho energetické zdroje. V budoucnu se tak možná stane významným exportérem obilovin, píše Bloomberg.

V období mezi červencem 2016 a červnem 2017 vyvezlo Rusko 27,8 milionu tun pšenice. Předhonilo tak celou EU a dostalo se na první místo ve světě. Podle amerického ministerstva zemědělství dosáhnou letošní ruské exporty dokonce 31,5 milionu tun a jeho náskok na globálním trhu ještě vzroste. Přední pozice drží i v oblasti vývozu kukuřice, ječmene a ovsa. Spolu s Ukrajinou a Kazachstánem se tak tato země stává silou, která utváří globální trh obilovin. Odborníci ji nazývají RUK. 

Ruské ministerstvo zemědělství opakovaně prohlašuje, že obiloviny by se mohly stát náhradou ropy a tvořit nejvýznamnější exportní artikl. Kreml by sice radši viděl nějaký technologický boom, ale predikce týkající se exportu zemědělských plodin není nerealistická. Důvodů je několik a na prvních místech jsou právě změny klimatu a s nimi růst globální populace. Světová spotřeba obilovin rostla v období mezi lety 2011–2016 v průměru o 2,8 % ročně. Podle International Grains Council se bude růst do roku 2021 pohybovat na 2,1 % ročně. Podle některých studií by zároveň měla růst teplota v euroasijských oblastech, které se zaměřují na pěstování obilovin, což by znamenalo vyšší výnosy plodin. 

Změny klimatu také mohou rozšířit osevní plochy na území, která k tomu doposud v Rusku nebylo možné využít. Stejně působí i investice do technologií. V zemi vzniklo několik obrovských konglomerátů, kterým se dostává značné vládní podpory a které jsou vybaveny podobnými technologiemi jako farmy na Západě. Jde o vertikálně integrované giganty, které jsou požehnáním pro ruské exporty, ale některé studie hovoří o jejich malé efektivitě. Podle nich hospodaří s půdou lépe menší farmy a dosahují vyšších výnosů. 

Pokud by se Rusko vydalo naznačeným směrem, nezbavilo by se závislosti na vývozech komodit a stále by bylo citlivé na globální ekonomické vlivy. V roce 2012 se ruská pšenice prodávala za více než 350 dolarů za tunu, dnes se cena nachází na 180 dolarech za tunu. Zemědělství navíc závisí na vládní podpoře, zatímco těžba ropy a zemního plynu naopak podporuje vládní finance. Překážkou je i stav infrastruktury, kterou má pod kontrolou vláda. 

Jestliže by ale Rusko skutečně dokázalo přejít na zemědělskou produkci s vyšší přidanou hodnotou, bylo by to pro něj přínosem. Jednalo by se zejména o mléko, maso a zeleninu. Tedy položky, které se do země stále dovážejí. Ruská vláda se tomu snaží pomoci uvalením embarga na západní produkci a do určité míry skutečně uspěla. Ruským producentům zatím stále chybí zkušenosti a zdroje, které má konkurence ze Západu. Na druhou stranu se ale jedná o zemi, která i přes svůj zkorumpovaný autoritářský režim vykazuje obrovskou odolnost. Nikdo by ji tedy neměl odepisovat ani na ekonomické rovině a exporty obilovin jsou toho stále větším důkazem. 


 

Čtěte více:

Víkendář: Možné dopady africké migrace na Evropu jsou lidským rozumem téměř neuchopitelné
06.08.2017 8:10
Francouzský prezident Emmanuel Macron byl na počátku července na summi...
Víkendář: Putinovi k úspěchu stačí, aby si sundal tričko
13.08.2017 7:36
Je srpen a ruský prezident Vladimir Putin se vydal do Tuvy. To je míst...
Víkendář: Nebezpečný mýtus o bombardování Hirošimy
12.08.2017 7:44
V USA není šestý srpen považován za významný den, přestože jde o výroč...
Víkendář: Ani Spojené státy nebudou na vrcholu věčně. Kdo je nahradí?
20.08.2017 17:36
V polovině května se v Pekingu sešli zástupci 29 národů, aby hovořili ...
Víkendář: Co by nejvíce prospělo Němcům i celé Evropě
19.08.2017 12:41
Bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker jednou řekl, že zájmům...
Víkendář: The Economist radí, jak jednoduše zvednout životní standard na celém světě
26.08.2017 9:47
Na chodníku leží stodolarovka a kolem jdou dva ekonomové. První z nich...
Víkendář: Volil jsem Trumpa. A teď toho těžce lituju
27.08.2017 16:56
Když Donald Trump ohlásil, že bude kandidovat na post amerického prez...
Víkendář: Společnost, která chce přežít, musí dávat lidem práci
02.09.2017 7:53
Na severu Itálie si na počátku letošního vzal život třicetiletý muž, k...
Víkendář: Německo by se opět mělo stát vojenskou velmocí
03.09.2017 10:09
Německo je uznáváno po celém světě, moc a vliv Spojených států upadá. ...
Víkendář: Po dvou letech se mi ukázala skrytá část tváře Spojených států
09.09.2017 7:43
Se svou rodinou jsem žil dva roky na předměstí Washingtonu, kterému se...

Váš názor
  •  
    16.09.2017 18:22

    "... hrozný hladomor let 1931–1922, který se dotkl mnohem více Rusů než Ukrajinců, mohl zabít stejný počet lidí, jako tomu bylo v letech 1932–1933. Jediné, co tomu zabránilo, byla mezinárodní a zejména americká pomoc. Rolníci na Ukrajině se podle této historičky necítili nikdy v bezpečí, snahy o kolektivizaci vyprovokovaly v roce 1929 a poté i v roce 1930 jejich protesty. Ty byly natolik silné, že se rolníkům podařilo dostat pod svou moc celá města.
    ..
  •  
    11.09.2017 14:57

    A co budou tovarysci delat, az se svet komplet zblazni do bezlepkove diety? Rejzi v Rusku pestovat nejde, takze jim nezbude, nez prebytecne zrni zdestilovat a nalozit se pekne do lihu. Jako vždycky.
    mirek
  •  
    11.09.2017 13:10

    Těžko říct, proč byl smazán názor prezidenta..sem nemá cenu psát.. Miloš Zeman, 25.srpna 1989 v televizním pořadu řekl: „Za posledních 40 let jsme se dostali z desátého místa ve světě na čtyřicáté místo. V některých oblastech je to ještě horší, např. ve vědecko-technickém rozvoji, dle oficiálně publikovaných informací, jsme dnes zhruba na úrovni Alžírska nebo Peru, a hluboko pod Portugalskem, které je považováno za nejzaostalejší zemí Západní Evropy. V kvalifikačním rozvoji, z hlediska tempa změn výchovně-vzdělávacího systému, jsme na padesátém místě na světě za Nepálem.“
    Velkamedvědice
    •  
      11.09.2017 16:37

      Zeman se po letech někde přiznal, že si srovnání s jakýmsi africkým či jakým státem na letenské tribuně prostě vymyslel, protože se mu to v tu chvíli hodilo a dav to navíc chtěl slyšet. Což jej sice trefně charakterizuje, ovšem samozřejmě nemění nic na tom, že naše zaostávání bylo tragické. Důsledky zejména vnitřního dluhu neseme dodnes a pramení odtud mj. i naše nižší produktivita a tedy i nižší mzdy. Superb prostě za cenu E-Klasse Škodovka neprodá, i když její dělníci dělají stejně dobře jako ti ve Stuttgartu a v (německých!) testech vycházejí obě auta velmi vyrovnaně.
      JJa
    •  
      11.09.2017 13:38

      já ten přispěvek viděl a četl jsem co jsi sem pasnul nicméně Zeman tehdy placal blbiny problem je že kam se to za 27 let dopracovalo kdyby každej vzal do ruky lopatu, soustruh, pc, vrtačku zubni :-). tak to dneska tady vypadalo jinak dalnice se stavi D1 od roku 1967 tj po 50 letech pořád neni hotovo tomu už se nedá smát ani brečet to je smutný přiběh který vejde do dějin a knih dějepisu, ekonomiky a kapitalismu obecně :-) méně žvanit a více pracovat a bylo i by VRT :-) a k tomu máslo je mi fuk jestli stoji 100 nebo 150 kč jde o princip, že každej na to nemá já si ho koupim i za 300 kč za 250g protože margarin nejim ale pokladni z Alberta ho děcku za 100 ani za 150 kč nekoupi za komanču lecos nebylo o tom žadná a lecos nebylo levné ale zakladni potraviny a služby by měli bejt dostupný pro všechny a v kvalitě a ne drahej šunt ze separatu... a pokud srovnani tak se schválně neděla ve vodnem, najemnem apod všecko se přepočítava na banany a barevne TV jenže o TV a bananech to neni... kdo chce kvalitu si dneska najde , farmaři nebo vlastni zahradka... nebo holt Zapadni nakup...
      martík
      •  
        11.09.2017 15:43

        Zemanovy blbiny? Tak podle vás jsme od roku 1949 nezaostali do roku 1989 za západem nijak masívně? Že to tu píše VM, který podle svého vyjádření vyrůstal ve lži, mne nepřekvapuje. Ale ty, Martíku?
        Kalka.
        •  
          11.09.2017 16:49

          Kalko je to uhel pohledu :-) před 89 bylo 200k lidi v armadě která měla tanky a stihačky nicméně celkově to bylo na bankrot plus minus ted je to na bankrot oficialni 1,6 bilionu dluh státu a 1 bilion dluh lidi, Armada má 20k lidi 8 stíhaček na lízačku a 20 tanku o kterých nevime zda jsou funčkni :-) no a při pohledu na zvyšeni platu učitelů o 10 procent dostaneme schodek 100 miliard při rustu o 4,5 procenta asi bych tedy moc nejasal.... prostě uhel pohledu je uhel pohledu :-)
          martík
      •  
        11.09.2017 14:12

        Pokladni z Alberta už 14000 hrubeho ma, takze si masla koupi stejné
        Velkamedvědice
        •  
          11.09.2017 15:36

          pokud si pokladni z alberta koupi máslo nezbude ji už na nájem :-) nebo na obedy pro děti :-) medo medo nebud zapšklej pravičak a koukej na to kupeckými počty má dati dal :-)
          martík
          •  
            11.09.2017 15:40

            Pouze věcně reaguji. Že je Ahol největši vydřiduch víme, jen moc nechapu, proč při dnešní nabídce prace děla nekdo v Aholdu....Ale to je jiná kapitola..A pak tušim, že svět se nesklada jen u prodavačů v Ahold...Proč se neřeší třeba plat školní kuchařky..
            Velkamedvědice
            •  
              11.09.2017 16:51

              plat školni kuchařky nebo učitele je mizerný a proto chtěji jit dělat prodavačky do Lidlu mno někdo děla v Aholdu někdo třeba v OKD :-) vysledek je tak trochu stejný prostě nemaji na výběr někdo tu práci dělat musi dokud teda nezavřou jako Interspar...
              martík
      •  
        11.09.2017 13:59

        Martíku, kdyby každý měl vzít do ruky lopatu, soustruh a vrtačku, tak by to muselo být včetně Tebe, ale ty s těmi tituly před i za jménem se na ně dokážeš jenom koukat. (a ještě k tomu blbě žvanit)
        Matys
        •  
          11.09.2017 15:35

          žvaněni nesmyslů ti jde Matysi dobře co tam máš dál :-) ed zkus něco k věci šamšulo :-)
          martík
  • 11.09.2017 13:02

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: je to furt stejný
      11.09.2017 13:13

      Chudáčku, s prominutím..., tak to nejez. Který zaměstnavatel ti daní mzdu 60%? Proč u něj pracuješ? Jj, tupost...
      Kalka.
  • Martík
    11.09.2017 12:49

    Tristní kvalita potravin..ha ha...Nejde podrobně ragovat a nenán ani čas Si asi neumíte nakoupit..Jím jen velmi kvalitní potraviny z obrovského výběru místo prázdných regálu stěmi samými konzervami, dvaltrát týdně závoz masny, kvalitní za úplatek... Holt nesmíš dát za kilo klobas 120 kč..Uveď, kterou potravinu nejsi schopen sehnat kvalitní, já kupuji velmi kvalitní české i cizí....Za socialismu byla životní úroveň na velmi nízké úrovni. Komunistické Československo bylo velmi zaostalé v mnoha směrech! To potvruje i Miloš Zeman, 25.srpna 1989 v televizním pořadu řekl: „Za posledních 40 let jsme se dostali z desátého místa ve světě na čtyřicáté místo. V některých oblastech je to ještě horší, např. ve vědecko-technickém rozvoji, dle oficiálně publikovaných informací, jsme dnes zhruba na úrovni Alžírska nebo Peru, a hluboko pod Portugalskem, které je považováno za nejzaostalejší zemí Západní Evropy. V kvalifikačním rozvoji, z hlediska tempa změn výchovně-vzdělávacího systému, jsme na padesátém místě na světě za Nepálem.“
    Velkamedvědice
    • Re: Martík a VM
      11.09.2017 16:31

      Tady na této diskuzi jaksi nikdo nechce pochopit, že jde o to, že svět okolo běží několikrát rychleji a proto sem cpou iracionální srovnávání cen před a po sametu. Ale je faktem, že jsme živili 250 K armádu a šlo to (do kelu)
      lime
      •  
        11.09.2017 16:52

        a ted živime 20k armadu a jde to do kelu taky :-) kde je ten rozdíl ?:-) mě děsi že ted mame armadu na urovni Etiopie a Baham :-) a bohužel armada bude potřeba o tom žadná přšiti roky napoví....
        martík
  • Velkamedvědice
    11.09.2017 11:17

    :-)) Tak ty nebydlíš v nájmu za pár stovek? Zajímavé. Ani já ne. A za kolik sis ten svůj domek pořídil? A za kolik si ho pořídili lidé před 89.? Opravdu za desetkrát nižší cenu než dnes?... Jinak, měsíční splátky hypotéky plus fond oprav a pod. jsou podle tebe jen desetkrát vyšší než nájem před převratem? Nemůžeš přece přepočítávat ceny potravin (a jiného spotřebního zboží) bez uvedení, kolik procent příjmu představuje bydlení dnes a kolik tenkrát.
    Kalka.
    • Re: Velkamedvědice
      11.09.2017 12:39

      Pár čísel z roku 1986 uvedu i já. Vysokoškolská kolej 40 Kčs/měsíc. Oběd v menze (polévka, druhé jídlo, čaj) 2,60 Kčs, týdenní rekreace ROH plná penze Vysoké Tatry 250 Kčs, doprava autobusem z bydliště do 70 km vzdálené školy (žákovská sleva) 9 Kčs, pokuta od revizora za cestování městskou dopravou na černo 50 Kčs, cena pražského metra 1 Kčs.....
      April
      • Pořád lepší než za bat'ušky Stalina.
        16.09.2017 18:18

        No na toho jsme se taky dozvěděli co byl zač až když už bylo pozdě. Bude zajímavé si počíst o Putinovi za 50 let. Proč asi vždycky takové zpoždění. Lidé bděte.
        hystorie
      •  
        11.09.2017 12:58

        Ještě přidám další. Poslední dva roky vysokoškolského studia - podnikové stipendium 1000 Kčs/měsíc, přihláška na VŠ 0 Kčs, v posledním ročníku VŠ jednodenní exkurze (5 exkurzí) do vzdálených míst až 150 km s objednanou autobusovou dopravou 0 Kč....
        April
        • hm tak jo
          11.09.2017 13:14

          to už zbývá jen dodat, že za neohlášený "výlet" do kap.ciziny jedna včelka a pokud někdo naštval nějakého "inteligenta" s rudou knížkou tak třeba i 10 let, no a na jakýkoliv nejen kraksenvagen ale i na blbé kolo nebo lednici se muselo "mazat" a pak ještě čekat :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: hm tak jo
            11.09.2017 14:10

            Je třeba si z každého vzít to lepší a nelétat z extrému do extrému. V této souvislosti jsem si vzpomněl na jeden zajímavý citát Václava Havla. „Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítel socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus; byly to všechno lži. (Zdroj: historik Viliam Plevza v rozhovoru pro www. tyden. cz 47/2015)“ ?
            April
            •  
              11.09.2017 14:15

              Čekal sem Moniku, kdy ještě vytáhneš Havla...Tak on jako reprezentativni figurka zavedl kapitalismus?? Proto se stavěl proti Klausovi a mluvil o spalene zemi, která nezkvéta??
              Velkamedvědice
              • VM
                11.09.2017 14:50

                Tak Havel je pro jistou skupinu lidí stále modlou. A tento jeho citát se mu povedl. Ta "figurka", jak jej nazýváš, sehrála kladnou úlohu v revoluční době. To však neznamená, že někdy nemohl běh událostí vidět odlišně. Stejně to platí pro Klause, jako člověka s největšími politickými zkušenostmi i pro Zemana, jež se stal prezidentem díky přímé vůli občanů této země. Já vím, že by naše země mohla lépe vzkvétat. Proto také rebeluji a nabádám ke změně u podzimních parlamentních voleb. Neboť starého psa novým kouskům nenaučíš. Základem je mít zdravé sebevědomí Čecha, nehrbit se na žádnou světovou stranu a přistupovat ke každému jako rovný s rovným bez ohledu na světovou stranu.
                April
                • Re: VM
                  11.09.2017 15:06

                  Ty se hrbíš tak, ze se nedokazesani podepsat. Rebel?? Ty komiku...Rebel anonym?? Kolikrat si protestoval proti minulemu rezimu? Kolik proti současnemu?? Kolikrát ti kvúli tomu vyhrožovali snbáci?Kolikrat proti zaměstnavateli?? S kym se chceš poměřovat?? Jsi jen trapny anobym co s kůži na trj nešel..Ty se hrbis pred Ruskem, Činou , zemanem a podobně ty komiku...Ano, v našem systému je prezident více méně figurka...Kdybys mluvil o Klausovych vládách prosím...Ale Havel kapitalismus fakt nezavedl...
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    11.09.2017 15:35

                    Se zámečkem ani s příslušníky VB či policie jsem problém nikdy neměl. Dokonce jsem neměl problém ani s nikým jiným. Nejsem problémový člověk. Jen říkám lidem co si myslím a za to na mě nikdy nikdo policajty neposlal. A že by mi vyhrožovali? Tak to ani náhodou. Přesto jsem v životě dosáhl vždy toho, co jsem chtěl a to klidnou cestou. Ty máš problém se sebeovládáním a vulgaritou. Tak se nesmíš divit, že každý tvoji neomalenost neskousne. Tvůj problém je hlava, někde se stala chyba.
                    April
                    • Re: VM
                      11.09.2017 15:50

                      Bla bla bla...stačilo podepsat několik vět....A po revoluci se třeba bit o lepsi podmínky pro všechny u zaměstnavatele...Na to seš ale ty zbabělec a budeš mě urazet tím svym rádoby nobl způsobem..Takoví ptáci hsou bejhorsi..A nemam komunikacní menses jako Ty, abych blábolil, že myslim jen na sebe, jsem vítač , hrbím se a podobně a když pak nakoupíš, jsk pro ti mně nic nemáš....Nazývam věci pravim jménem multinicku víme...Uplakanci , zbabělci a anonymové mě fakt neberou...sám sebe nazývat borcem a rebelem ha až dostaneš pendrekem,pak mluv o občanské nrposlušnosti...ale ty raději jen zvaníš a pomlouváš...nic pozitivniho si nikdy nenapsal a ješté si chrochtáš, jak se Zeman učil v Číně
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        11.09.2017 16:14

                        Pochop, že vystudovat za hubičku, zajistit si odpovídající zaměstnání, platit korunu za recept od lékaře byť je popsaný na dvoustranách, platit stokorunový nájem, mít bezúročnou novomanželskou půjčku....to byly věci, pro které jsem byl spokojený. A dnes by to šlo samozřejmě také. No a ve spojení s tím dnešním co je dobré - možnost cestování, dostupnost a pestrost zboží, apod. bychom dosáhli ideálního stavu. Prostě je třeba si vždy ze všeho vzít to lepší. Prostě některými věcmi se po roce 1989 vrátili o sto let zpět. Placení vzdělání, zdraví, drahé bydlení, lichva na půjčkách....
                        April
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university