Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: The Economist radí, jak jednoduše zvednout životní standard na celém světě

Víkendář: The Economist radí, jak jednoduše zvednout životní standard na celém světě

26.08.2017 9:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Na chodníku leží stodolarovka a kolem jdou dva ekonomové. První z nich kolem ní nevšímavě projde a druhý se ho proto zeptá, zda ji neviděl. „Něco jsem viděl, ale musel jsem se splést. Pokud by tam totiž ty peníze ležely, už by je přede mnou někdo zvedl,“ zněla odpověď.

Když něco zní příliš dobře na to, aby to byla pravda, často to pravda skutečně není. Někdy ale ano. Michael Clemens z Centre for Global Development tvrdí, že podobných bankovek na chodnících existuje obrovské množství. Mezi ně patří i jeden zdánlivě jednoduchý krok, který by mohl naše bohatství zdvojnásobit: Otevření hranic.

Příčina je jednoduchá a spočívá v tom, že naše produktivita se prudce zvedá, jestliže se můžeme volně stěhovat do bohatších zemí. Tedy do zemí s dobře fungujícím právním systémem, firmami a dostatkem kapitálu. Ti, kteří pracovali na poli holýma rukama, pak řídí traktor. Ti, kteří z hlíny vyráběli cihly, řídí bagry a nákladní automobily.

Problém Mexiko

Mexičané, kteří se přesouvají za prací do USA, mohou očekávat, že si tam vydělají o 150 % víc. Ti, kteří přicházejí z Nigérie, si tam vydělají dokonce o 1 000 % více. Podle některých ekonomů jsou otevřené hranice mnohem výhodnější než volný obchod. I tak jsou ale podobné myšlenky považovány za pouhou fantazii. A v době brexitu a Donalda Trumpa je jejich naplňování politickou sebevraždou. Otevřené hranice přitom neznamenají zrušení hranic či dokonce konec národní suverenity. Naopak. Atraktivita podobných návrhů spočívá právě v tom, že některé země mají dobrou vládu, systémy a instituce, zatímco jiné jsou v rozkladu.

Lidé v bohatých zemích mají vyšší příjmy díky svému vzdělání, ale hlavně díky institucím, které podporují prosperitu a mír. Je nemožné přesunout kanadské instituce do Kambodžy, ale je relativně snadné přesunout rodinu z Kambodžy do Kanady. Nejrychlejším a nejefektivnějším způsobem, jak eliminovat chudobu ve světě, není poskytování pomoci. Je jím možnost opustit místo, ve kterém chudí lidé žijí.

Gallup v roce 2013 odhadoval, že pokud by byly hranice otevřené, k přesunu jinam by se odhodlalo asi 630 milionů lidí. Tedy přibližně 13 % světové populace. Asi 138 milionů z nich by zamířilo do USA, 42 milionů do Velké Británie a 29 milionů do Saúdské Arábie. Tyto odhady mohou být přehnané, protože lidé neudělají vždy to, o čem hovoří. Opustit své rodiny a domovinu není zase tak jednoduché a řada lidí by tuto oběť neučinila ani ve vidině vyšších příjmů.

Problém mezd?

V Německu jsou mzdy dvakrát vyšší než v Řecku a i když se Řekové mohou volně přesouvat do jiných zemí EU, od roku 2010 se jich do Německa přestěhovalo pouze asi 150 000. Ve Frankfurtu prostě není ani zdaleka tak hezké počasí a nikdo tam nehovoří řecky. Je tedy pravděpodobné, že k masovému exodu by ani v případě otevření hranic jinde ve světě nedošlo. Na druhou stranu jsou příjmové rozdíly mezi mnoha regiony znatelně vyšší než mezi Řeckem a Německem a ne všechny chudé země jsou přímořskými letovisky. V řadě z nich panují totalitní režimy a násilí. Migrace se navíc vyvíjí v čase. A čím více lidí přichází z jedné země do druhé, o to větší motivaci mají k této cestě další.

Je tedy možné, že odhady Gallupu mohou být naopak příliš nízké. V bohatých zemích žijí koneckonců asi 1,4 miliardy lidí, zatímco 6 miliard jich žije v zemích chudších. Voliči v těch prvních se obvykle nebojí určitého počtu přistěhovalců, ale nechtějí být zavaleni imigranty. Obávají se, že by to ohrozilo jejich politický systém, způsob života a vše, kvůli čemu imigranti do jejich země vlastně přišli. Masová migrace by podle nich přinesla vyšší zločinnost a terorismus, nižší mzdy a narušení kulturních tradic.

Důkazy ale tak jasnou řečí nehovoří. V USA je pravděpodobnost uvěznění u přistěhovalců o pětinu nižší než u těch, kteří se v zemi narodili. Ve Švédsku je kriminalita imigrantů vyšší, důvodem je ale hlavně to, že jde zejména o mladé muže. Podobné jsou zkušenosti z jiných evropských zemí. Studie University of Warwick, která se zaměřila na migraci v letech 1997–2000, dokonce tvrdí, že migrace snižuje pravděpodobnost terorismu, protože zvyšuje bohatství ve společnosti.

Problém migrace

Masová imigrace jistě mění kulturu dané země, ale například v USA se dá říci, že k lepšímu. Na druhou stranu je pravdou, že lidé přicházející z neliberálního prostředí si sebou mohou přinést řadu zvyků a hodnot, jako je korupce či intolerance vůči gayům. Ekonomické dopady imigrace jsou pak také různé. Na jednu stranu může dojít k poklesu domácích mezd v určitých oborech, ale na stranu druhou mohou lidé ze zahraničí pomoci eliminovat nedostatek určitých profesí, například lékařů a zdravotních sester.

Pokud se domácí populace obává rostoucího politického vlivu imigrantů, nemusí jim dát volební právo po dobu pěti, deseti let či po celou dobu jejich života. Může se to zdát jako tvrdý postup, ale stále je to lepší, než jim úplně zakázat vstup. Stejně tak je možné požadovat od imigrantů vyšší daně nebo jim omezit přístup do sociálního systému. I to je stále lepší, než je vůbec nepřijmout. A podobné nástroje mohou být použity také pro samotnou regulaci imigrace s cílem vyhnout se náhlé a prudké vlně uprchlíků. Zní to jako obrovská diskriminace a také to diskriminací je. Do zemí Zálivu ale dnes stále přichází pracovat mnoho lidí i přesto, že tam mají pouze minimum práv. A nikdo je nenutí.

(Zdroj: The Economist)

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Donald Trump otáčí a chce zachránit celou západní civilizaci
29.07.2017 9:13
Když Donald Trump kandidoval na křeslo prezidenta Spojených států, hov...
Víkendář: Němci rádi poučují ostatní. Nejdříve by se měli podívat sami na sebe
30.07.2017 13:33
Až zase bude nějaký německý ministr poučovat některou členskou zemi EU...
Víkendář: Jsou nové sankce proti Rusku hlavně snahou o podporu americké energetiky?
05.08.2017 8:07
Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal zákon, na jehož zák...
Víkendář: Možné dopady africké migrace na Evropu jsou lidským rozumem téměř neuchopitelné
06.08.2017 8:10
Francouzský prezident Emmanuel Macron byl na počátku července na summi...
Víkendář: Putinovi k úspěchu stačí, aby si sundal tričko
13.08.2017 7:36
Je srpen a ruský prezident Vladimir Putin se vydal do Tuvy. To je míst...
Víkendář: Nebezpečný mýtus o bombardování Hirošimy
12.08.2017 7:44
V USA není šestý srpen považován za významný den, přestože jde o výroč...
Víkendář: Ani Spojené státy nebudou na vrcholu věčně. Kdo je nahradí?
20.08.2017 17:36
V polovině května se v Pekingu sešli zástupci 29 národů, aby hovořili ...
Víkendář: Co by nejvíce prospělo Němcům i celé Evropě
19.08.2017 12:41
Bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker jednou řekl, že zájmům...

Váš názor
  • panu ekonomovi
    28.08.2017 19:15

    a dalsim priznivcum imigrace bych doporucil velice nazornou prednasku o tom, proc imigrace neni resenim niceho ... :-) snad to bude pro ne pochopitelne... :-) https://youtu.be/LPjzfGChGlE
    neo029
    • Re: panu ekonomovi
      29.08.2017 13:12

      Prostuduj si imigraci jak funguje po celém světě. Tu nejmocnější ekonomii světa postavila a drží právě ta imigrace, na špičce již několik staletí, stejně jako emigrace drží další rádoby světové velmoci, na dně.
      ..
      •  
        29.08.2017 19:01

        Několik století určitě ne. Velká chvíle pro Spojené státy přišla až po WWII, čili jejich dominance trvá něco kolem 70let. A nejspíš na tu stovku ani nedosáhnou, neb je vystřídá na pomyslném trůnu Čína. Navíc je nutné rozlišovat několik zásadních věcí. Je rozdíl, když kolonizujte Nový svět a nebo když už plně fungující stát/národ "doplňujete" novou imigrační vlnou. Bez masivního přistěhovalectví by nikdy USA nevznikly. O tom není sporu. Rovněž tak Američanům pomohl a pomáhá příliv "mozků" (rozuměj vysoce kvalifikovaných pracovníků). Nicméně vlny ekonomických běženců, ála import do EU, je tragický omyl. Rozdíl mezi ekonomických migrantem, jenž připlul na člunu za vidinou vysokých sociálních podpor, bez znalosti jazyka, bez uplatnitelných vědomostí (často negramotný), bez dohledatelné minulosti (nelze vyloučit, že ve své vlasti je to stíhaná osoba - ostatně, kde by vzal několik tisíc eur pro převaděče, když musí ve své zemi žít z příjmu jednoho dolaru na den) a třeba legálně příchozího inženýra nebo doktora? Legální imigrant, jenž je vzdělaný a s prokazatelnou bezúhonností nepředstavuje bezpečnostní ani sociální riziko. On má totiž co ztratit, čili jeho chování je predikovatelné.
        LOL
  •  
    28.08.2017 8:22

    Tak tenhle článek se českým rudohnědým určitě nebude líbit. A bohužel i mnoha slušným a relativně rozumným lidem, kteří toho o okolním světě toho zas tak moc neví.
    QEntity
    • Nesmysl na nesmysl
      28.08.2017 9:07

      Chudoba třetího světa se prohlubuje právě proto, že ti trochu schopnější zemi opouští a pak zůstávají pouze ti, co neumí číst a psát spolu se svými otrokáři. U těchto otrokářů pak končí veškerá alibistická pomoc (výkupné z černého svědomí) vyspělého světa, která se posléze hromadí na jejich kontech v Zemi pod Alpami. Skutečnost, že vyspělé země projevují zájem o vzdělané (elity) z chudých zemí, tyto země ve skutečnosti rabují a devastují.
      jiri
  •  
    27.08.2017 17:04

    Jak čtu ty easisticky výlevy bílých rádoby nadlidí, myslím třeba na londýn, kde ind kopal kanál, černoch seděl u kasy a pakistánec mi udělal papu...A všichni v klidu
    Velkamedvědice
  •  
    27.08.2017 14:30

    Už naprosto chápu, proč zkolabovaly americké finanční trhy v roce 2008. Protože pokud je vedli ekonomové jako je tento pisálek (zajisté vystudovaný na prestižní ekonomické škole a bydlící v bělošské milionářské čtvrti, kde je byť jenom zdánlivě podezřelý jedinec okamžitě neutralizován soukromou ochrankou), tak to ani jinak dopadnout nemohlo :DDD 1) chudí lidé co se přestěhovali do bohatých států i nadále zůstávají chudí. Viz přeplněné ghetta v USA nebo tábory v EU ála pařížská džungle. Protože zpravidla nic neumějí a to ani jazyk, takže mohou dostat pouze špatně placenou práci. A té je při přesunu do Asie a robotizaci čím dál méně. 2) imigrace nepřináší vyšší bohatství původním obyvatelům. Naopak odčerpává peníze. Nejenom za sociální výdaje, ale i za nutnost zvýšení nákladů bezpečnostních složek. 3) růst HDP jde rukou v ruce s nízkou kriminalitou. Nevím jak pomůže např. cestovnímu ruchu teroristické útoky. Zákonitě časem klesne zájem o turistiku a tím i příjmy z ní. 4) autor je naivní, pokud si myslí, že by se imigrantům zakázalo volit nebo se jim odmítli sociální dávky. Jednak by shořela půlka Evropy při demonstrací migrantů a jednak by takové zákonodárce roztrhali politicko-korektní aktivisté a sluníčkáři. Krom toho je lepší nevpustit vůbec, než pustit a nedat jim práva. Jinými slovy autor se vzhlédl v Kataru, kde jsou zahraniční pracovníci v pozici téměř otroka. Tomu říkám liberál! 5) Evropa by si měla brát příklad z Japonska. I přes pokles porodnosti a počtu obyvatel, jejich země zůstává na vrcholu životní úrovně. Bezpečí a téměř nulová kriminalita je k nezaplacení. Japonci dokázali, že to jde bez imigrantů daleko lépe (ubývající pracovní sílu nahrazuje automatizace).
    LOL
    •  
      27.08.2017 17:10

      Trhy vedli ekonomové..aha..no největší sr.či se mají strach i podepsat
      Velkamedvědice
      • VM
        27.08.2017 18:28

        Zákony trzniho systému. podkopavaji ekonomové především z centrálních bank. V tomto kontextu chapu diskutujiciho LOL. Ten vyjádřil svůj názor způsobem, jaký sam uzná za vhodné. Nechapu, proč jej sprosté napadas. On na rozdíl od tebe pravidla diskuse neporušil. Pokud si myslis, ze svými vulgaritami zmenis jeho názor, tak se hrubé mylis.
        ..
        • Monika
          28.08.2017 21:27

          Já Vás vychovávat nebudu..poue jsem konstatoval fakta..V každé slušné společnosti jsou anonymové zbabělci
          Velkamedvědice
        • Re: VM
          28.08.2017 20:47

          Bohužel, tohle je typická reakce politicky korektního aktivisty a samozvaného "intelektuála". V diskuzi, kde rozumní dávají argumenty, tak oni se omezí pouze na sprosté nadávky a osočování z extrémismu a fašismu (paradoxně se právě neobojovníci proti fašismu jako fašisté chovají). Argumenty nemají žádné. Vysoké sebevědomí jim zato nechybí. V kombinaci s nízkým IQ je to smrtící koktejl :) Redakci Patria děkuji za smazání vulgarit individua Velkamedvědice.
          LOL
          •  
            28.08.2017 21:27

            Radši si nastuduj místo blábolení, co byla nemovitostní a finanční krize
            Velkamedvědice
  • pm
    27.08.2017 11:27

    Nahlížíš na věci optikou většiny řadových občanů jednotlivých států EU. Jejich prioritou není nekonečné hromadění majetku. Tací dávají přednost zdraví, rodině, blízkým a spokojenému fungování v bezpečné zemi, který jim jako základní životní potřebu musí poskytnout daná země plná obyvatel se stejnými hodnotami a národními kořeny. Každá země patří jejím vlastním obyvatelům, protože zde žijí nejen oni, ale po staletí zde působili jejich předkové a prapředkové, jež se historicky podíleli na budování takového domova. Pro svobodu mnozí z nich obětovali i vlastní životy. Na druhé je zde menšina, která vládne majetkem a mocí z toho plynoucí. Zdatně jim v oné činnosti pomáhají pohůnci této moci. Takové menšině slouží první skupina pouze jako prostředek k dalšímu bohatnutí. Prosazují názor, že většina jsou hlupáci, které je třeba omezovat na rozhodovacích právech. Proto jim naskakuje husí kůže, když slyší ono kouzelné slůvko referendum. Na závěr si dovolím citát Václava Havla „Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovídám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů – lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.“
    ..
  • nesouhlas
    27.08.2017 10:47

    Zase jeden článek, kde autor dává na první místo peníze a růst HDP. Jsme na ekonomickém serveru, tak to částečně chápu, ale rozhodně nesouhlasím. Zvedat spotřebu zboží v evropských zemích je zbytečné = máme už všeho dostatek. Nikdo tady nepotřebuje vyrábět víc. Co potřebujeme je prostředí = ulice, města a celou kulturu utvářenou podle našich priorit (absolutní bezpečí, čistota, ticho a klid v noci, udržované zahrádky, chodníky, parky pro hraní dětí, cyklostezky,...). Důležité je slovo NAŠICH = českých priorit. Ne německých, ne řeckých a už vůbec ne priorit afrických nebo islámských národů. Ti proto aby se cítili dobře potřebují úplně jiné prostředí = takové jaké si vytvořili u nich doma. Každý člověk potřebuje být součástí komunity, která má společné názory a stejnou kulturu. Jinak je nespokojený. Chození do práce a zvedání zisku zahraničních korporací je hezké, ale ke spokojenému životu nestačí !!
    pmx
    • Re: nesouhlas
      31.08.2017 11:54

      Konečně jeden rozumný argument.
      Peté13
  • No,
    26.08.2017 16:02

    k tomu článku se snad dá říct jediné: 'Škoda že u takového sociálního inženýrství to není stejné jako u technických profesí. Tam by mu to matka příroda, potažmo fyzikální zákony, velice rychle otloukla o hlavu ještě v laboratoři či na zkušebně a pokud by se tam vůbec dostal, tak ven by vylezl bez peněz a s hodně otlučenou hlavou (v přeneseném smyslu). Hlavně by to bylo takřka okamžité.
    pulec
  •  
    26.08.2017 10:33

    velmi levna a lziva obhajoba imigrace, ktera nikdy neskonci, dokoud neskonci chudoba zemi odkud imigrace pochazi. Kdyz porovname vyvoj Asiie a Afriky je zrejme, ze Asie si byla schopna pomoct sama a k imigraci z Ciny jiz skoro nedochazi. Rust obyvatelstav byl zredukovan na 1% p.a. Zatimco Afrika se stava failed kontinent kde rust obyvatelstava je kolem 4% p.a. Proc by mel nekdo imigranty vubec brat? Jak se ospravedlni jejich teroristicke utoky v prvni nebo druhe imigraci? Proc by melo byt puvodni obyvatelstvo terorizovano, znasilnovano a jeste si to platit z vlastnich dani? Vzdyt se nejedna o nic jineho nez o invazi, ktea zatim nema vojenskou podobu, protoze prijmove zeme se nebrani. Ktera zeme si muze dovolit jako Kanada nebo Nemecko utratit €40k p.a. na imigranta? Proc by si to meli lokalni obyvatele platit? Co s imigranty pri hospodarske recesi nebo depresi? Proc by si obcan nemohl rozhodnout v referendu, jestli imigranty prijmat nebo ne, kdyz je pak musi platit? Ja bych argumentoval opakem, idealni pro dalsi vyvoj sveta by bylo imigranty neprijmat a tim by v Africe vznikl interni tlak, doslo by k revolucim a mozna i k demokratickemu vyvoji a ke vzniku radu a poradku. Jak USA, tak Cina, tak USA, tak i Evropa si museli projit podobne obdobi nez zjistili jaky ekonomicko socialni model je pro ne nejvhodnejsi.
    palantir
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.