Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Preferuji menšinovou vládu. Dnes pověří Babiše

Zeman: Preferuji menšinovou vládu. Dnes pověří Babiše

31.10.2017 8:19, aktualizováno: 31.10. 8:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman preferuje menšinovou vládu. Nevidí možnost, jak se nyní dostat ke stabilní většinové vládě, a ani by si ji nepřál. Řekl to v rozhovoru Českému rozhlasu Radiožurnálu. Je přesvědčen, že vláda bude sestavena do prezidentských voleb, tedy do 12. ledna. Je ale podle něj nejisté, zda do té doby získá důvěru Sněmovny. Zeman chce v úterý pověřit vyjednáváním o sestavení vlády předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který už oznámil, že usiluje o menšinovou vládu.

"Ne. A já bych si to ani nepřál," řekl Zeman na otázku, zda vidí možnost, jak se dobrat ke stabilní většinové vládě. Odlišnosti v programech koaličních stran by se mohly podle prezidenta vzájemně "vyrušit". "Takže nakonec vaše vláda neudělá nic, a to je nebezpečí, které u jednobarevné vlády nehrozí," dodal.

Babiš má podle Zemana tři šance na sestavení vlády, když podle ústavy dvakrát premiéra po sestavení kabinetu jmenuje do funkce sám prezident a potřetí hlava státu na návrh předsedy Sněmovny. "Nebudu Andreji Babišovi v žádném případě překážet," řekl prezident.

Předsedou dolní komory by se měl podle Zemana stát představitel hnutí ANO, protože výrazně vyhrálo volby. ANO do čela dolní komory navrhuje Radka Vondráčka, ODS svého předsedu Petra Fialu. Občanští demokraté, kteří získali druhý nejvyšší počet hlasů voličů, by podle Zemana měli vzhledem k výsledku voleb obsadit jen post místopředsedy.

Některé strany jako podmínku své účasti ve vládě stanovily, že v ní nebude trestně stíhaný Babiš. Zeman vyloučil možnost, že by jeho trestní stíhání abolicí zrušil. V minulosti prezident odmítl, že by Babišovi v případě odsouzení dal milost.

Sociálním demokratům, kteří ve volbách propadli, může podle prezidenta pomoct získat zpět voliče změna vedení strany. "Nadějí je, že je vždy možné se z osmi procent dostat na 32 procent," uvedl. Dodal, že proto je třeba, aby strana zvolila nového předsedu a nové předsednictvo. Připomněl, že po minulých volbách, kdy sociální demokraté získali 20 procent, se toto třiatřicetičlenné předsednictvo sešlo a vyzvalo předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby rezignoval. "Kdyby se to uskutečnilo, možná že by ČSSD neměla tolik procent, kolik dostala," uvedl s odkazem na takzvaný lánský puč.

Zeman se vyjádřil i k možné kandidatuře předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury na prezidenta. Okamura by mu podle jeho odhadu vzal asi deset procent voličských hlasů, aniž by se sám stal prezidentem. "Do jisté míry a jenom do jisté míry máme společné voliče," řekl. Zeman stále trvá na tom, že se nebude účastnit jako kandidát na prezidenta předvolebních debat.

V zákoně o obecném referendu, který Okamura prosazuje, podpořil prezident hranici potřebných 250.000 podpisů pro vypsání hlasování. Okamura by ji rád měl nižší. "Myslím si, že tuto bariéru potřebujeme proto, aby referendum nebylo vypisováno kvůli každé hlouposti," řekl Zeman.

Zopakoval, že zrušení Senátu je podle něj skvělá myšlenka a nevadilo by mu ani snížení počtu poslanců. Babišovi chce rozmluvit myšlenku zrušení krajské samosprávy.

(Zdroj: ČRo, čtk, ČT)

 
 

Čtěte více:

Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit
20.10.2017 6:11
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se...
Tomáš Sýkora: Volby jsou důležité pro ČEZ a popoženou růst sazeb. Co koruna? (video)
20.10.2017 14:39
Větší fiskální expanze po parlamentních volbách v Česku je pravděpodob...
Volby pátek ONLINE: Jaké Češi rozdají karty nové Sněmovně a cestě ke vládě?
20.10.2017 15:42
V Česku začaly ve 14:00 volby do Poslanecké sněmovny. Jsou sedmé v his...
Volby ONLINE: ANO má 78 mandátů, těsně prošla TOP09 i STAN
21.10.2017 8:36
Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hn...
Volby ONLINE a souhrn: Zeman pověří sestavením vlády Babiše. ANO vybralo předsedu Sněmovny
22.10.2017 23:28
Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí...
Rozbřesk: Vítězství hnutí ANO v českých volbách trhy nevyvedlo z míry
23.10.2017 9:16
Výrazné zisky hnutí ANO trestně stíhaného Andreje Babiše a ztráty “tra...

Váš názor
  • Proto máme Babiše a nadáváme na Kalouse
    31.10.2017 18:07

    "...dluh Česka stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku o 47,4 miliardy korun na 4,481 bilionu. Meziročně byl vyšší o 1,161 bilionu korun..." Proč se nemluví o tomhle. To nikoho nezajímá ?
    ..
    • Re: Proto máme Babiše a nadáváme na Kalouse
      31.10.2017 18:15

      Proto o nás říkají že jsme národ muzikantů. Všichni si brumlají - já nic já muzikant.
      politik
  • Kdo si může přát menšinové vlády
    31.10.2017 16:42

    Ty nikdy nevyřešily ani nevyřeší nic. Ani dobré nápady nebo zákony neprojdou, protože menšinové vlády jsou jen na blokování a hádání se stran mezi sebou a dělání si naschválů a obstrukcí. A komu vyhovuje věčné hádáni se a osočování každého, že vedou kampan' proti němu, zatímco se jiným v kalné vodě dobře loví. Pak se to všechno svede na EU nebo NATO, že to nejde. Jako kdysi na kulaky a mandelinku bramborovou. Nepoučitelný národ si zaslouží aby se historie opakovala dokud se nepoučí.
    politik
    • Re: Kdo si může přát menšinové vlády
      31.10.2017 16:59

      A ty, poučený, znáš u nás nějakou menšinovou vládu, ze které čerpáš své poučení? Ve vyspělých západních zemích to není žádná překvapivá situace. U nás jsme měli zatím vždy konstruktivní poslance, kteří vládnutí skutečné menšinové vlády zabránili ;-)
      Kalka.
      • Kolik pidistran u nás soutěží o vládnutí
        31.10.2017 18:00

        A kolik pidi mužíků si myslí, že jen oni zachrání tenhle národ ? Češi si vládnout neumí. Každý dělá chytrýho a čekají na mesiáše, který je z toho vyvede, ale sami se zamyslet nedokážou. A nakonec prodají celý národ za koblihu pak nadávají na jiné.
        politik
  •  
    31.10.2017 12:21

    S vládnou jedné strany již máme své zkušenosti. V možném spojení s vlastním předsedou poslanecké sněmovny to může být nebezpečný koktejl. Svým členstvím v KSČ, bez lustračního osvědčení a nevyřešenými dotacemi "Čapí hnízdo" je lídr hnutí ANO nedůvěryhodný. Agrofert do vlády rovněž nepatří. No a pozitivní přístup prezidenta k menšinové vládě v čele s takovým člověkem je znepokojující. Sám se současnými názory Babiše nemám problém. Avšak vzhledem k jeho minulosti netuším, nakolik jsou míněny upřímně. Velká opatrnost je tudíž namístě.
    noshled
    • naprostý souhlas....
      31.10.2017 18:24

      Ale vysvětluj slepému rozdíl mezi zelenou a žlutou barvou.
      ..
    •  
      31.10.2017 13:24

      A korunové dluhopisy ti už nevadí, viď? Už po nich ani vidu ani slechu, že. A přitom byly pro Sobotku důvodem pro vyhození Babiše z vlády...
      Kalka.
      • Kalka
        31.10.2017 19:00

        Máš špatné info. Je prošetřováno 1526 fy, 34 podalo dodatečné dańové přiznání
        Velkamedvědice
        • Re: Kalka
          01.11.2017 9:50

          Nemám. Sleduji veřejnoprávní média. V nich se o korunových dluhopisech ani v souvislosti s Babišem už dávno nemluví. Právě proto, že je prošetřováno tolik firem a byla to tudíž celkem běžná praktika, nemyslíš? ;-) Přesto byla první důvodem, proč měl AB být z vlády odvolán. Když se vzpěčoval, vytáhli Sobotka s Kalouskem na něj zase Čapí hnízdo.
          Kalka.
          • Kalka
            01.11.2017 10:15

            Zásadní rozdíl je v tom, že on byl minfin a nastupoval stím, že jde dańové úniky zastavit, ne se jich účastnit. I když je pravda , že tenkrát upřímně prohlásil, že budou krást méně, než jejich předchůdci, ne že krást nebudou, viz TV Kraus
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              01.11.2017 10:22

              No vidíš, že někdy pravdu nemineš. To, že zaplatil až v době, kdy byl ministrem, neznamená, že veškerá rozhodnutí nebyla učiněna dávno před tím, než si ho Sobotka jako ministra financí pořídil.
              Kalka.
          •  
            01.11.2017 10:13

            Kdyby nebyl Babiš co by ministr financí ve střetu zájmů, nikdo by nic nevytahoval. Pokud se stane premiérem, nebude to jiné. Ne nadarmo od něho dávají ruce pryč ostatní strany. Má černou minulost a z toho pramenící nedůvěryhodnost.
            noshled
      •  
        31.10.2017 13:56

        Babiš nikdy nepatřil ani do vlády Sobotky. Důvod? Nevyřešená minulost ve vztahu k STB a markantní střet zájmů Agrofertu s funkcí ministra financí. Sobotka a spol. vytáhli argumenty proti Babišovi až v době, kdy se jim to hodilo. Jak se říká, ryba smrdí od hlavy. Celá Sobotkova vláda byla neštěstí.
        noshled
  • Babiš
    31.10.2017 11:34

    hledá odborníky do své menšinové vlády. Teoreticky by to neměl být žádný problém. V minulých týdnech se profilovalo tolik komentátorů a politologů jako kompetentní znalci, že by mohlo být i na několikanásobné náhradníky. Uvidíme, které z nich si Babiš vybere ;-)
    Kalka.
    • Re: Babiš
      31.10.2017 11:39

      Otázka je kolik těch odborníků je ochotno nést spoluodpovědnost na likvidacích nepohodlných firem a rodin, který se znelíbily finanční správě.
      ..
      •  
        31.10.2017 11:47

        Tihle znalci z řad politologů a komentátorů přece vědí, jak přesvědčit Babiše, aby nepohodlné firmy a rodiny nelikvidoval, ne?
        Kalka.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.