Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jediný graf, který nejlépe vysvětlí současné dění na trhu

Jediný graf, který nejlépe vysvětlí současné dění na trhu

09.02.2018 17:56

Kandidátem na úplně nejlepší popis toho, co se nyní na trhu děje a proč, je podle mého trochu netradiční pohled na vývoj valuací – tedy poměrů cen akcií a zisků na akcii. Uvidíme, že před krizí a v pokrizových letech jsme prošli několika specifickými obdobími a nyní možná probíhá přechod do další fáze.

Zaměřme se nejdříve na modré křivky následujícího grafu, které pan Yardeni nazývá modrými anděly, ale já bych spíše použil výraz valuační letová hladina. Každá křivka totiž ukazuje, jak by se pohyboval trh, kdyby jeho valuace byla konstantní. Tj., jak by se hýbal index S&P 500, kdyby byl tažen pouze změnami ziskovosti.

Když nyní pohlédneme na skutečný vývoj indexu S&P 500, zjistíme, že poměrně často má tendenci držet se určité letové hladiny, a to nám může něco napovědět i o dalším vývoji. Po krizi roku 2008 se trh pokoušel udržet se na hladině 14, což ale záhy vzdal, protože zjistil, že žádný návrat k „business as usual“ se konat nebude. Stropem se mu pak na poměrně dlouhou dobu stalo PE ve výši 13. Prorazit se mu jí podařilo až na počátku roku 2013, a to zostra. Zastavil se totiž až na letové hladině 17, a to na počátku roku 2015. Pak se načas vrátil k oné 13, protože zejména první polovina roku 2016 přinesla vlnu obav z návratu do recese.

V druhé polovině roku 2016 se trh díky prudce se zlepšujícímu globálnímu výhledu (taženému zejména ropou a čínskou stimulací) opět vydal nahoru. Na počátku roku 2017 se valuaci stala novým stropem osmnáctka, krátce se pak dostal i nad ní, ale poslední dny jej opět srazily k PE kolem 17.

graf

V grafu již není vidět to, že během předkrizových let mělo PE tendenci ochomýtat se kolem hodnoty 15. Pokud by tedy měl nastat návrat na tento standard, trh by musel ještě korigovat o necelých 10 % (při nezměněných očekávaných ziscích). Pokud by se z nějakého důvodu vrátila situace panující do roku 2013, valuace by korigovaly o téměř 25 %. Na to by se ale muselo roztočit kolečko propadů trhu a horšícího se sentimentu dopadajícího na celou globální ekonomiku a posouvajícího ji na hranu útlumu, či recese. To je zatím stále poměrně málo pravděpodobný scénář. Málo pravděpodobný je ale podle mne i návrat na onu osmnáctkovou letovou hladinu, protože ta implikuje hodně ideální kombinaci silné globální ekonomiky a hodně uvolněné monetární politiky.

Na konci minulého roku jsem tu psal, že letošní rok bude obdobím, kdy se začne skutečně testovat, kolik volných kapacit ve světové ekonomice je. K tomu dochází a měnící se odhady volných zdrojů a následně odhady růstu mezd, inflace a sazeb vyvolávají turbulence na dluhopisových a akciových trzích. Výjimečně přívětivý rok 2017 s valuacemi mezi 17 – 18 se tedy téměř jistě opakovat nebude.

Je možné, že oněch volných kapacit je díky doposud skrytým změnám na nabídkové straně ekonomiky více, než se domníváme, a pozitivně může zapůsobit i investiční boom. Ale nafukovací nabídková strana není a další měsíce nám to asi budou stále více připomínat. Mnohem více se tak bude spekulovat i o schopnosti centrálních bankéřů hladce přistát na potenciálu a to bude tlačit PE spíše k 15 - 16, než k 18. A nenechme se mýlit – takový vývoj není žádnou tragédií, ale stále slušně (a zdravěji) naceněným trhem.

 

Čtěte více:

Akcie padají, mohou se objevovat investiční příležitosti
06.02.2018 17:28
Současné červenající se obrazovky asi ve většině akciových investorů n...
Globální investiční boom a bojující německý gigant
07.02.2018 18:22
Pokud se současná volatilita na trzích nepřehoupne v něco horšího a ne...
Firem s výborným výhledem je na trhu mnoho, ale akcií ne
08.02.2018 18:21
Jelikož existuje slušná šance na investiční boom v globální ekonomice,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m