Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co nám ukazuje investiční zklamání jménem Under Armour

Co nám ukazuje investiční zklamání jménem Under Armour

15.02.2018 18:39

V posledním kole marketingových potyček, které mezi sebou vedou velcí výrobci sportovního oblečení a obuvi, prohrává na plné čáře Under Armour. Přitom to není zase tak dávno, co naopak patřil mezi vítěze – jak tu občas poukazuji, štěstěna je na těchto saturovaných trzích bombardovaných marketingovými kampaněmi velmi vrtkavá. Co přinese tomuto titulu letošní rok?

Z následujícího obrázku je vidět míra ztrát, jakou UA svým akcionářům za poslední rok generovala, a to jak v absolutní, tak v relativní výši. V neposlední řadě stojí za povšimnutí i vysoká volatilita jejích akcií, takže investoři tu za vyšší riziko dostávají nižší návratnost. Což je takový ekvivalent toho, když jdeme „sice po delší, ale za to horší cestě“:
001

UA kdysi dokázal svými výsledky i plány investory přesvědčit, že je růstovým titulem (už v roce 2014 jsem tu ale psal o tom, že celkově jde o záhadný optimismus). S ohledem na to, že se nepohybuje v růstovém odvětví, ale v odvětví nadmíru saturovaném, kde se všichni hráči perou o každý procentní bod podílu na trhu, to byl pozoruhodný kousek. Nicméně jak ukazuje následující obrázek, realizované růsty postupně klesaly a výsledkem je přehodnocení růstového zaškatulkování akcie:
001

Současným vítězem marketingových potyček v odvětví je Adidas a z části Puma. Trpí naopak Američané – Nike a zejména UA. Pokud bychom dali pouze na historický vývoj, tak by se dalo čekat, že karty se po čase opět obrátí. Má ale UA vůbec na to, vrátit se na scénu? Jak ukazuje následující tabulka, z finančního hlediska to není žádná sláva – firma na úrovni volného toku hotovosti již dlouhou řadu měsíců těžce prodělává, protože její investice značně převyšují její provozní tok hotovosti. A to je klíčový problém – z růstových společností se dříve, či později stávají firmy usazenější. Jenže ty by měly růst nahrazovat vyšší tvorbou hotovosti. Jinak řečeno, hvězda by se měla měnit v dojnou kravku, ale k této transformaci tu nedochází.
001
Zdroj: Morningstar

Popsaný vývoj zatím nedospěl do situace, kdy by firma byla předlužená, ale o ultrasilné rozvaze tu také nemůže být řeči. A za pozornost stojí, že kapitalizace firmy stále dosahuje 6,75 miliard dolarů. Takové číslo by například ospravedlnil tok hotovosti generovaný pro akcionáře ve stabilní výši 555 milionů ročně (počítám s betou ve výši jedna, i když podle dat se beta firmy pohybuje v záporu – těžko ale věřit, že by investoři považovali tyto akcie za mimořádně nízkorizikové, jak by záporná beta implikovala).

Je zřejmé, že pokud by UA měla začít generovat ony stovky milionů dolarů ročně, muselo by dojít k opravdu dramatickému obratu v jejím hospodaření (a určitě by nestačilo jen osekání investic). I když jsem tvrdil, že štěstěna je v tomto odvětví vrtkavá, ohledně takového obratu jsem skeptik. Podobně je na tom třeba Sarah Halzack z Bloomberg Gadfly. Ta se ptá zejména na to, zda UA dokáže zlepšit situaci v oblasti sportovní obuvi pro basketbal, zda sníží výdaje na promotion a zda přijde s inovacemi, které zaujmou zákazníka. Ředitel UA Kevin Plank firmu vybudoval doslova z garážové výroby a prodeje, a to co dokázal, je obdivuhodné. Nicméně se obávám, že trh je vlastně stále příliš optimistický.

 

Čtěte více:

Summary: Po Under Armour další problémový retailový hráč - Next
01.11.2017 17:06
Po fiasku, kterým byly výsledky Under Armour zpřed několika dní, tady ...
Perly týdne: Poražený a ohrožený Apple, realitní bublina v ČR a adrenalinové akcie
12.01.2018 19:12
Trhy, ekonomika, politika: Zisky centrálních bank, akciový adrenalin a...

Váš názor
  • Tak jak to doopravdy je panove z Patrie ?
    16.02.2018 9:38

    Nedělá vám ty překlady náhodou Kalka ? "..Under Armour Inc. shares UA, +2.48% UAA, +3.66% surged 13% in premarket trade Tuesday, after the company posted stronger-than-expected revenue for the fourth quarter..."
    :o))
    • Re: Tak jak to doopravdy je panove z Patrie ?
      16.02.2018 10:24

      Nejde o překlad, ale můj pohled na UA. Někdy se "zadaří" trefit se s podobným pohledem do chvíle, kdy akcie jednorázově prudce posílí (či naopak). Nicméně jedno hezké čtvrtletí toho nutně zase tak moc nemění a i po současném posílení je akcie dlouhodoběji v sytě červených číslech. Možná se ale opět přelévá marketingová štěstěna, o které v článku hovořím, ve prospěch UA a já se k tomuto titulu po čase rád vrátím. hezký den
      JS
      • Vážený.....
        16.02.2018 10:50

        Dobrý a zkušený analytik který píše a dává rady ostatním investorům se nepokouší jen tak "strefovat" ale podrobí titul o kterém píše studii, založenou na delším časovém období a uváží všechna pro a proti, která mohou ovlivnit object o kterém píše. Ovšem používá-li jako vodítko "přelévání marketinkové štěstěny" za důležitý ukazatel svých doporučení pak vám a vašim posluchačům také přeji hodně štěstí a hezký den.
        :o))
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m