Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři neznámé dividendové hvězdy. Nebo pasti

Tři neznámé dividendové hvězdy. Nebo pasti

20.03.2018 18:28

Na stránkách Fool.com jsme před několika dny mohli narazit na úvahu o neznámých dividendových hvězdách. Nebudu chodit kolem horké dividendové kaše a hned napíšu, že jimi mají být společnosti Holly Energy Partners, Mercury General a FactSet Research.

Investor Matt DiLallo doporučuje Holly Energy Partners, což je společnost vlastnící a provozující „trubky“. Tedy ty, které jsou schopné dopravovat různá paliva po USA. Firma ohlásila 53. zvýšení dividend a výplatu akcionářům navyšuje již od roku 2004. DiLallo navíc tvrdí, že to zdaleka není vše a dividendy budou růst i nadále i proto, že firma kupuje další aktiva.

Investor Rich Smith se domnívá, že nejzajímavějším dividendovým titulem je pojišťovna Mercury General Corp. I přesto, že za poslední rok její akcie ztratily asi 20 %. Nebo možná právě proto – pokles ceny akcie totiž vede k tomu, že dividendový výnos zde nyní činí asi 5,4 %. Což je asi trojnásobek dividendového výnosu celého indexu S&P 500. Firma na dividendách nyní vyplácí asi 95 % svých zisků, ale podle investora by její ziskovost měla v následujících letech znatelně vzrůst (a výplatní poměr tudíž klesnout). Podle analytiků na Yahoo! by dokonce tento růst měl dosahovat 25 % ročně.

Pozor na dividendovou past

Na poslední jmenovanou společnost, kterou je FactSet Research Systems, bych se rád podíval detailněji příště, nyní se ještě zastavme u dnešních dvou. Ukazují totiž na nejednoznačnost termínu dividendová akcie. Pro někoho může jít o titul ve stylu dividendového aristokrata (viz můj „aristokratický“ příspěvek z minulého týdne). Tedy o akcii firmy, která již dlouhou řadu let dividendy zvyšuje. To ale nutně neznamená, že jde o akcii s vysokým dividendovým výnosem (poměrem dividendy k ceně akcie). Právě tento výnos je ale zase pro jiné investory rozhodující rysem „dividendové“ akcie.

A tím naše dilema ani zdaleka nekončí, spíše začíná. Pokud se totiž rozhodneme, že dividendovým titulem je pro nás ten s vysokým dividendovým výnosem, čelíme tomu, co bych se nebál nazvat potenciální dividendovou pastí. Pokusím se vysvětlit proč: Dividendový výnos (či jeho obrácený poměr) je mimo jiné valuačním měřítkem stejně, jako třeba PE. Valuace přitom rostou s tím, jak se zlepšuje růstový výhled firmy a/nebo klesá její rizikovost. A naopak – čím horší růstový výhled a/nebo vyšší riziko, tím nižší valuace. Tedy tím nižší PE, či poměr ceny a dividendy P/D. A tudíž tím vyšší poměr dividendy a ceny D/P - dividendový výnos.

Proto platí následující: Pokud nějaká společnost nabízí relativně vysoký dividendový výnos, může to být hlavně tím, že investoři u ní čekají stagnaci. Taková akcie pak může být brána jako částečná náhrada dluhopisu. Tato logika sedí zejména u nízkorůstových a zároveň málo rizikových firem, jakými mohou být telekomunikace či utility. Jenže vysoký dividendový výnos může být i odrazem vysokého rizika. A nejde o nějaký detail – pokud tomu tak skutečně je, takový „dividendový“ titul nemá nic společného s oním akciovým dluhopisem popsaným výše. Naopak – jde obvykle o adrenalinovou sázku, kterou ovšem může maskovat vysoký dividendový výnos budící pocit bezpečí. Jenže tento „lákavý“ vysoký dividendový výnos může například být počítán z dividendy, která bude poslední v historii společnosti, protože jí hrozí bankrot.

...zpět k našim dividendovým hvězdám, či pastem

Pokud se podíváme na fundament Holly Energy Partners, a zejména na její tok hotovosti, zjistíme, že její dividendy již nějaký čas převyšují to, co skutečně vydělá (tedy volné cash flow, a ne účetní položku jménem zisky). Pokud se pak čeká, že firma bude skutečně dál růst (viz výše), pak lze její velmi vysoký dividendový výnos dosahující téměř 9 % vysvětlit jen tím, že současná výše dividend (a vývoj ziskovosti) je považována za značně nejistou.

Mercury General je na tom hodně podobně v tom smyslu, že vyplácí to, co vydělá, nebo ještě více. Její dividendový výnos blížící se 6 % není sice takovým extrémem jako v předchozím případě, ale platí tu hodně podobná logika: Jestliže se u firmy čeká znatelný růst, pak tento výnos nelze vysvětlit očekávanou stagnací a zbývá jen relativně vysoká rizikovost a nejistota. Nevím, zda jde o atraktivní investice, ale jsem si téměř jist, že tu nejde o klasické dividendové tituly, u kterých investoři hledají spíše klid a bezpečí.

 

Čtěte více:

Tak padá jedna neprůstřelná investiční teze
13.03.2018 12:21
Jedna z populárních komoditních investičních tezí poukazovala na to, ž...
Globální trendy a žlutý mor na našich polích
14.03.2018 13:11
Snaha ulehčit přírodě biopalivy u nás dospěla do bodu, kdy hovoříme o ...
Když se dividendový aristokrat stane investiční pastí
15.03.2018 18:32
Dividendové tituly jsou u investorů z mnoha důvodů populární, o takzva...
Čtvrt století bez recese a „nejlepší“ centrální banka na světě
16.03.2018 12:40
Před časem jsem tu psal o odvážném kroku izraelské centrální banky, kt...
Devět čínských pák na Američany. A jedna páka hodně zákeřná
19.03.2018 19:11
Danske Bank ve svém posledním týdenním přehledu hovoří o deseti pákách...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data