Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtvrt století bez recese a „nejlepší“ centrální banka na světě

Čtvrt století bez recese a „nejlepší“ centrální banka na světě

16.03.2018 12:40

Před časem jsem tu psal o odvážném kroku izraelské centrální banky, která se odhodlala skutečně aktivně vyhlazovat cyklus, respektive nominální poptávku v celé ekonomice. V textu jsem jako jednoho kandidáta na nejlepší centrální banku na světě zmiňoval i Reserve Bank of Australia (RBA), a to z prostého důvodu – australská ekonomika se již 25 let dokázala vyhýbat recesi. Jak velký podíl na tom ale RBA skutečně má a měly by se od ní ostatní centrální banky učit?

Austrálie prošla standardní recesí naposledy v roce 1991, a to po období snah o zvýšení flexibility a konkurenceschopnosti celé ekonomiky. I zde se tak potvrdilo, že cesta k lepším zítřkům je nejednou krátkodobě bolestivá. Po roce 1991 začala ovšem země sklízet plody své předchozí práce a následně se přidal i pozitivní impuls ze strany čínské ekonomiky. Brzy poté se Austrálie stala zemí, která z čínského ekonomického úspěchu a komoditního vysavače těžila na straně vývozů nejvíce – viz následující obrázek, který porovnává exportní závislost na Číně:
0

Z tohoto pohledu by se tedy zdálo, že centrální banka, respektive vládní instituce jako celek, zase takovou roli při prevenci recesí nehrála. To ale platí jen v případě, kdy bereme předchozí reformy včetně liberalizace za danou věc, což by byla chyba. Pokud přikročíme k maximálnímu zobecnění, pak lze říci, že Austrálii od propadu již dlouhou řadu let chránil čínský boom, ona se na jeho využití ale dobře připravila. Jenže nic netrvá věčně.

Ohledně Austrálie se nyní samozřejmě hodně hovoří o tom, jaký dopad na ní budou mít strukturální změny, ke kterým dochází v čínské ekonomice a ke kterým by hlavně mělo ještě delší dobu docházet. Čína by se měla změnit z ekonomiky nasávající tuny železné rudy, uhlí a dalších komodit na ekonomiku, kde vládnou spotřebitelé a služby. Z čehož už Australané pravděpodobně tolik těžit nebudou. Toho jsou si samozřejmě vědomi a v určitém smyslu se snaží o podobný kousek jako Čína – o přechod z tvrdého k měkčímu, a to zejména od těžby ke službám.

Ten nejtěžší test dovedností RBA tak zřejmě přichází nyní. Banka se totiž snaží vytvořit prostředí relativně stimulující, které by onen přechod ulehčilo. To má ale také svá úskalí. V případě Austrálie se projevují klasicky – prudkým růstem cen nemovitostí ve významných městech a růstem dluhů (což ale není pouze odrazem monetární politiky). Centrální banka tak čelí řadě dilemat, včetně toho, jak udržet poptávku na potřebné úrovni v prostředí anemického růstu mezd, vysokých dluhů a bublinovatosti realit. Pokud poptávka klesne, mzdy budou pod ještě větším tlakem a splácení dluhů se stane palčivým problémem. Stimulace ale naráží na onu bublinovatost.

Vybavuje se mi v této souvislosti diskuse, která se před časem vedla ve švédské Riksbank. Tam část ekonomů požadovala utažení monetární politiky s cílem ochladit úvěrový a realitní trh. Ale proti tomu zaznívaly hlasy, že toto utažení jen zvedne podíl špatných úvěrů a v konečném důsledku způsobí více škod, než užitku. Obě země tak potvrzují, že korekce finanční nestability je pro centrální banky ještě těžším úkolem, než dosahování inflačních cílů.

Uvidíme, jak se s touto výzvou RBA popasuje. O slávu za dosavadní úspěchy australské ekonomiky se musí dělit minimálně s Čínou a zmíněnými reformami. A pokud bych měl jmenovat jedno hlavní měřítko makroekonomického úspěchu, nebyl by to pohyb produktu, ale vybral bych nezaměstnanost, či nějaké jiné relevantní měřítko z trhu práce. Z tohoto pohledu je přínosný pohled Boba Gregoryho z Australian National University, který poukazuje na vývoj podílu zaměstnaných (na plný pracovní úvazek) k celé populaci:

0

Z grafu je hezky vidět, jak se ekonomika relativně pomalu vzpamatovávala z recese roku 1991. Díky Číně se začala prudce zvedat až pár let po prasknutí internetové bubliny, ale dolů jí pak opět poslala finanční krize a následně konec těžařského boomu. Nyní se pak dostala do „krizového“ stavu, i když oficiální pohled nic takového neříká.

 

Čtěte více:

Pankáč mezi centrálními bankami
02.03.2018 17:51
Podle některých názorů by nejlepší centrální bankou na světě byla tako...
Bude jednou ČNB tancovat tak, jak vláda píská?
09.03.2018 17:38
Takzvanou fiskální dominancí se myslí stav, kdy centrální banka přímo,...
To lepší už globální ekonomika předvedla, je čas myslet na obrat
13.03.2018 6:47
Míra nezaměstnanosti v řadě ekonomik dramaticky klesla, růst mezd na...
Kde by mohla nastat příští bankovní krize?
13.03.2018 10:44
Čína, Kanada a Hong Kong patří mezi ekonomiky nejvíce ohrožené bankovn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení