Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Útok spojenců v Sýrii: Trump si stále přeje brzké stažení amerických sil

Útok spojenců v Sýrii: Trump si stále přeje brzké stažení amerických sil

16.04.2018 8:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministři zahraničí zemí Evropské unie budou dnes diskutovat o situaci v Sýrii - poprvé od sobotního útoku trojice západních států na cíle související se syrským programem chemických zbraní. Do akce se spolu s USA zapojily také Francie a Velká Británie, tedy dvě členské země EU.

Útok, který v Sýrii provedly USA, Británie a Francie, už dříve podpořila česká diplomacie. Podporu mu vyslovily i Evropská unie a Severoatlantická aliance. Odsoudilo ho naopak Rusko, které je dlouhodobým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Šéfové diplomacií evropského bloku dnes dají jasně najevo, že "hlavní odpovědnost za katastrofální situaci a utrpení Syřanů nese režim prezidenta Bašára Asada". Ministři by také měli co nejostřeji odsoudit útoky na civilisty a civilní infrastrukturu, nemocnice a školy. Evropská unie je dál toho názoru, že vojenské řešení syrské krize neexistuje a je třeba najít řešení politické, a to prostřednictvím snah vedených OSN.

Akce trojice západních států ovšem také dál vyhrotila vztahy mezi západními státy a Ruskem, které podporuje Asada.

Dalším významným bodem dnešního jednání budou vztahy s Ruskem a Íránem, který také patří v syrském konfliktu mezi podporovatele prezidenta Asada. USA podle všeho chystají vůči Rusku další sankce - právě kvůli vztahům Moskvy s Damaškem. Evropa a Spojené státy v minulých letech svůj postup vůči Rusku koordinovaly, třeba v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický bude v Lucemburku chybět, zastoupí ho náměstek Ivo Šrámek.

Trump si stále přeje stažení amerických sil ze Sýrie

Americký prezident Donald Trump si stále přeje brzké stažení amerických vojáků ze Sýrie, informovala agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům. Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom v rozhovoru s francouzskými médii prohlásil, že ještě před zásahem mezinárodních sil telefonicky Trumpa přesvědčil, aby americké vojenské jednotky ze Sýrie zatím nestahoval.

"Americká mise (v Sýrii) se nezměnila - prezident se jasně vyjádřil, že si přeje aby se americké síly vrátily domů co nejdříve," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

"Jsme odhodláni úplně rozdrtit ISIS a navodit podmínky, které zamezí jeho návratu. Očekáváme ovšem od svých spojenců a partnerů v regionu, že převezmou více odpovědnosti na zabezpečení oblasti, a to jak v ohledu finančním, tak vojenském," dodala Sandersová.

Přání, aby američtí vojáci co nejdříve Sýrii opustili, artikuloval Trump veřejně na konci března v projevu v ohijském městě Richfield, tedy ještě před údajným chemickým útokem v povstaleckém městě Dúmá u Damašku a následným vojenským úderem USA, Británie a Francie.

"Velmi brzy ze Sýrie odejdeme," řekl Trump v Richfieldu. "Ať se o to teď postarají jiní. Vrátíme se do své země, kam patříme a kde chceme být," dodal.

V Sýrii jsou nasazeny zhruba 2000 amerických vojáků.

(Zdroj: Reuters, čtk)

 

Váš názor
  •  
    18.04.2018 15:23

    Drtivý dopad měl útok naopak na mezinárodní a vnitrostátní právo. Z hlediska mezinárodního práva se jedná o napadení svrchovaného státu, který je členem Organizace spojených národů. Útok nebyl Arabskou republikou Sýrie nijak vyprovokován. Důkazní materiál v podobě zveřejněného videa a příspěvků v sociálních sítích by nemohl obstát v žádném trestním řízení. Tím méně se může jednat o právoplatný důvod pro vojenský útok proti státu. (Podle článku 2 odstavec 4 Charty OSN, jsou „všichni členové OSN povinni se vystříhat ve svých mezinárodních stycích hrozby silou nebo použití síly proti územní celistvosti kteréhokoli státu“. Jakékoliv vojenské akce mohou být provedeny pouze na základě mandátu Rady bezpečnosti (čl. 42 Charty).
    Kyncl
  •  
    18.04.2018 14:19

    Když před lety prezident Václav Klaus poukazoval na fakt, že Američané v Iráku zaútočili bez přesvědčivých důkazů, bylo mu spíláno a byl pražskými nekritickými proamerickými fanatiky ze všech stran osočován. A co se stalo? Američané sice do Iráku vtrhli, ale žádné zbraně hromadného ničení nenašli. Tato dobrodružná mise prezidenta Bushe mladšího je stála životy jejich vojáků i ohromné finanční prostředky. Irák destabilizovala, vytvořila z něho nepřehledné chaotické semeniště nenávisti a násilí. To stejné byly francouzské letecké údery v Libyi. Západ svou hloupou politikou rozvrátil Střední východ i severní Afriku a důsledky již několik posledních let pociťujeme.
    Strejček
  • komunistická nemoc v praxi
    16.04.2018 20:30

    Čínští fotbaloví funkcionáři měli problém s tetováním hráčů (a s barvením vlasů) již dávno před touto březnovou novinkou. Jak loni prohlásil Ťia Siou-čchuän, bývalý kapitán čínské reprezentace, nyní trenér: "Kterýkoli z hráčů bude chtít být vybrán pro další zápas, by si měl odstranit tetování a smýt barvu z vlasů. Ať se soustředí na hru, a ne na image a vzhled." Mark Dreyer k tomu lakonicky dodává: "Kdyby tak čínští fotbalisté dovedli tak střílet na branku, jako se čínský fotbal dovede střílet do vlastní nohy…" Nic nechutného neukazovat! Fotbal není jedinou sférou společenského života v Číně, již postihl boj proti dekadenci. Další oblastí je hip-hop. Navzdory tomu, že Komunistická strana Číny v nedávné minulosti sama experimentovala s propagandistickým využitím populárních hudebních forem, a to včetně působivého rapového videa lákajícího mladé lidi ke vstupu do Čínské lidově osvobozenecké armády. Počátkem letošního roku se však Strana rozhodla s hip-hopem skoncovat, a spolu s ním i s dalšími projevy "špatného vkusu".
    Velkamedvědice
  • Vynikající Syrská civilní obrana (tzv. Bílé přilby),
    16.04.2018 20:10

    která vznikla na povstaleckých územích a která je financovaná Spojenými státy i Velkou Británií, poskytla nezvratné důkazy o chemickém útoku, to je zřejmé. Bílé přilby založil v roce 2013 bývalý britský armádní důstojník James Le Mesurier, který se zúčastnil řady intervencí NATO, např. do Kosova, Libanonu a Iráku. Podle informací britského deníku Economist je finančně podporuje především Spojené království a USA. Economist je považuje za potenciálně důležitou organizaci, jež bude hrát zásadní roli v poválečné Sýrii. V září 2016 Bílé přilby zfalšovaly fotografii, jež měla dokázat ruské bombardování obytných domů v Sýrii. Nakonec se ale ukázalo, že šlo o podvrh. Fotografie byly totiž pořízeny v Palestině, týden před začátkem operace ruských leteckých sil v Sýrii. Raed Saleh, je jedním z vůdců Bílých přileb. Saleh si měl v USA převzít ocenění za humanitární práci. Jeho vízum bylo zamítnuto bez udání důvodu. Americké ministerstvo zahraničí odmítlo tento případ komentovat s tím, že se k jednotlivým rozhodnutím svých pracovníků ze zásady nevyjadřuje. Obecně ovšem platí, že „kterákoliv osoba, jež je podezřívána ze vztahů s extrémistickými skupinami, či představuje bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy, vízum nedostane”. Washington, D. C. tak znemožnil vůdci skupiny, kterou sám podporuje, vstup na vlastní území.
    Špaček
    • Re: Vynikající Syrská civilní obrana (tzv. Bílé přilby),
      16.04.2018 20:47

      Jak v prosinci 2016 pravil vynikající britský ministr zahraničí Boris Johnson: "Jsem hrdý, že Bílým přilbám poskytneme 32 milionů liber." To je zřejmé.
      Špaček
  •  
    16.04.2018 19:03

    A všichni rusáčci, co obhajovali brexit a Mayovou kvičí a kvičí, pod vedením hradního kolaboranta..Britská premiérka před zákonodárci obhajovala své rozhodnutí nařídit vojenský zásah proti cílům v Sýrii. Prohlásila, že chemický útok ze 7. dubna ve městě Dúmá musela provést armáda syrského prezidenta Bašára Asada, protože barelové bomby s chemickou látkou shodily vrtulníky, které povstalci nemají k dispozici. Teroristé z organizace Islámský stát (IS) v oblasti nepůsobí, uvedla rovněž Mayová.
    Velkamedvědice
  • Hezký jak se nám ten neocar vybarvuje.
    16.04.2018 10:33

    Už to není ten Putin co býval ještě před týdnem, ale je z něj už jen putínek. Ale trapní jsou oba i s kačerem. Jak dva psi co na sebe štěkaj přes plot, ale přeskočit ten plot se bojí. Zaplat' Pánbů. To by pak lítalo víc než jen chlupy.
    Potěmkin
  • Kéž by měl i Putinski tolik sebereflexe
    16.04.2018 9:54

    a taky stáhnul svoje žoldáky z Ukrajiny, Krymu, Gruzie, Syrie. Hned by se mnoha lidem po celém světě líp dýchalo. Hlavně v Syrii. Ale v tom je rozdíl mezi Rusy a Amiky, který přijedou, vrátí lidem jejich zemi a odejdou, aniž by si dělali nároky nebo tu zem okupovali, doszovali vlastní vládu a poradce a po desetiletí ždímali za to "osvobození". Proto jsou Rusáci oblíbení jen v Rusku a někdy ani to ne, viz poslední dobou ty mohutné demonstrace. Stejně usměvavé jako jejich fírer co sám jezdí na americkém Harleji a přitom vypráví o světových ruských značkách a nedostižitelných výrobcích jako je Lada a kalašnikov.
    ..
    • Re: Kéž by měl i Putinski tolik sebereflexe
      16.04.2018 11:44

      To by mohl...ale až stáhnou USA své žoldáky z dalších 100 zemí, ve kterých jsou zalezlí...
      Pondělí
    • Re: Kéž by měl i Putinski tolik sebereflexe
      16.04.2018 10:20

      ... ty jsi snad na hlavu.Schválně si přečti článek V.Klause ml. na novinkách - Šílení válečníci - snad se ti konečně v makovičce rozsvítí. A to je člen ODS.Snad tě časem nespálí atomový mrak - chytráku!
      +
      • Čau kolaborante
        16.04.2018 10:48

        Další bezobsažný Klausův žvást v duchu kremelské propagandy. Je vidět, že si chodíte pro notičky na stejná místa.
        ..
        • Re: Čau kolaborante
          16.04.2018 13:18

          ... duševní chudinko, ty si opravdu přeješ, aby byla 3 SW. Nebo jsi tak omezený, že nechápeš, kam současný svět nezadržitelně spěje, pokud bude vývoz demokracie tímto způsobem nadále pokračovat. Jednou někomu dojde trpělivost a vem na to jed, že už ty svoje bláboly tady nebudeš psát a nebudeš si plést pojem a průjem ve smyslu kolaborant a reálně uvažující člověk.Ale, kdo nechápe, tak nepochopí.
          +
          • 3. světová už vypukla
            16.04.2018 13:33

            a my sv ní stojíme na straně západu a se ti to líbí nebo ne. Akorát se válčí hlavně ekonomicky a informačně. Na hnijící Rusko je třeba zatlačit, aby se co nejdříve rozpadlo a válka mohla skončit. Nikdo není tak hloupý, aby ve 3. světové bojoval jadernými zbraněmi.
            ..
            • Re: 3. světová už vypukla
              16.04.2018 14:26

              Mluv za sebe, já osobně, budu tomu západu, rád střílet do zad....takže se hodně otáčej, koho máš za zády, až půjdeš hrdinně s M16 bojovat proti Rusům...
              Antiami
              • dobytek
                16.04.2018 18:29

                Do zad střílí jen dobytel. Ale to ty seš rasisto, nic nového, ruský poskok.
                Velkamedvědice
                • Re: dobytek
                  16.04.2018 21:31

                  Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                  Kavarna
                  • fasista
                    16.04.2018 21:40

                    Jen se nevymlouvej zrudo..Tys volil fašisty, ty chceš střilet dozad..Zlodeji nicků..Chudáci děti
                    Velkamedvědice
              •  
                16.04.2018 14:39

                Střílení do zad jak typicky rusácké, ještě bys mi mohl vyhrožovat novičokem nebo že vypadnu z okna.
                ..
                •  
                  16.04.2018 15:10

                  Novičok ti dodají rádi v Británii...ono jsou to takoví féroví kluci...viz Mnichov a irácké ZHN... A z okna si můžeš skočit sám, škoda tě nebude...ušetříš si potupnou smrt od ruských zbraní...:-)...jinak skončíš v ruském zajetí...:-)
                  Antiami
                  •  
                    16.04.2018 15:25

                    Vyhrožuješ mi smrtí ruským zajetím. Není to málo? Mám ještě rodinu a přátele, kolaborante.
                    ..
                    •  
                      16.04.2018 15:35

                      Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                      Antiami
                      •  
                        16.04.2018 21:55

                        Mladým ničí život dobytci, co jsou pyšní na střílení do zad....
                        Velkamedvědice
                • Ernest Hemingway
                  16.04.2018 15:07

                  „Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“
                  pressburt
            • Re: 3. světová už vypukla
              16.04.2018 13:40

              ... chytráčku, buď pamětliv, že tonoucí se i stébla chytá a potkan zahnaný do kouta i na tygra zaútočí.Jinak ,myslím, že je to bezúčelná polemika, takže končím.
              +
  •  
    16.04.2018 9:14

    Také půjdu vyfackovat sousedy, když budu mít pocit, že to u nich "neklape". Poté zmizím a počkám, až se o jejich problém postarají jiní.
    pressburt
    •  
      16.04.2018 21:43

      Ty na to nemáš. Ty seš i zbabělý se podepsat fasisto a zlodeji
      Velkamedvědice
    • Ty to nemáš lehký, když nevíš...
      16.04.2018 10:24

      jaký je rozdíl mezi neklapáním a vraždění vlastní rodiny a ještě si k tomu najímat otrlé zkušené zločince ze strachu, že bych sám mohl dostal po tlamě. Zkus to znovu a příště se dřív zamysli než zase něco plácneš. Už jsi jak ten tvůj prezident.
      El Capone
    • Takže se budeš jen nečinně dívat když
      16.04.2018 10:06

      soused, vožralej chlap jako hora, bude doma do krve mlátit svoji ženu a děti jen tak pro zábavu nebo že ho neposlouchaji nebo mu nejsou po vůli. To jsi teda frajer. Taky tě všichni sousedi určitě zbožn'ujou, zvou na rožnění a se vším moc rádi pomáhají.
      1482
  •  
    16.04.2018 9:12

    ....dobře udělá....a příště at se už nikam nese.e...
    keris
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení