Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Je vám zima? Těžte kryptoměny

Perly týdne: Je vám zima? Těžte kryptoměny

25.05.2018 12:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy, ekonomika, politika – Amerika, whisky a špinavá Praha


Amerika už není na prvním místě: Reuters se tento týden věnuje zvýšeným obavám německých firem z kroků americké vlády. Prezident Donald Trump se totiž podle některých názorů odklonil od politiky „Amerika na prvním místě“ a začal se klonit k pohledu „pouze a jedině Amerika“. Příkladem má být jeho jednostranné vypovězení dohod s Iránem, které ohrožuje některé německé exportní společnosti. K tomu se přidává hrozba vysokých cel namířených proti německému korporátnímu sektoru.

Víno už netáhne, kupuje se whisky: FTAlphaville poukazuje na „investiční“ whisky. Šéf aukční společnosti Bonhams z Hong Kongu Daniel Lam tvrdí, že právě tento alkohol dokázal během posledních 12 měsíců pokořit takové přeborníky, jako jsou francouzská vína Burgundy, či Domaine de la Romanee-Conti. Jejich cena totiž za poslední rok posílila asi o 30 %, ale u whisky Macallans starší 18 let (viz obrázek) došlo ke zdvojnásobení aukčních cen. A prý máme přitom za sebou rok, během kterého bohatí investoři dali více peněz na umění, než na investiční víno.

001 

My se (ne)ubráníme: V rámci toho, jak americký prezident Donald Trump rozhýbal vodami světové geopolitiky a transatlantických vazeb se mimo jiné hovoří i o jeho kritice nízkých výdajů některých zemí NATO na obranu. Nová data Eurostatu ukazují, že k 2,5 % HDP se  blíží pouze Estonsko, kolem 2 % se pohybuje Velká Británie a Řecko. Německo dává na obranu o něco málo více než 1 % HDP a Česká republika se spolu se zeměmi jako Rakousko, či Maďarsko pohybuje hluboko pod touto hranicí. To takové neutrální Švýcarsko dává na obranu asi tak třikrát více, než my:

001 

Ne moc čistá Praha: Z nových dat Eurostatu jsme tentokrát vybrali i pohled na spokojenost obyvatel velkých evropských měst s jejich čistotou. Nejlépe na tom z tohoto pohledu je Lucembursko a Vídeň, kde je celkově spokojeno asi 90 % obyvatel. V Lucembursku je dokonce „velmi spokojena“ asi polovina z nich. Čistotu si pochvalují i ve městech jako Ljubljana, Riga, či Helsinky. Závidět jim podle dat Eurostatu mohou obyvatelé Říma, Bratislavy, Sofie, či Bukurešti, kde je spokojena maximálně necelá třetina lidí. Praha patří do té horší poloviny měst, spokojeno s čistotou je zde o něco málo více než 50 % obyvatel a z toho naprostá většina jen vlažně:

001 

Byznys – Vodík a evropský způsob vítání technologií

 

Budoucnost ve vodíku: Toyota Motor Corp ve čtvrtek uvedla, že plánuje vybudovat zařízení pro masovou výrobu vodíkových palivových článků. Firma chce zvýšit výrobu vodíkových motorů automobilů a rozšířit jejich využití jako nízkoemisní alternativu benzínových a naftových vozidel. Toyota podle Reuters odmítla poskytnout podrobnosti o svých nejnovějších investicích do této technologie, ale uvedla, že hromadná výroba bude zahájena kolem roku 2020. To by mělo vést ke splnění cíle firmy pro globální roční prodej vozidel s vodíkovými palivovými články na více než 30 000 ročně (týká se to jak automobilů tak autobusů).

Honda Motor a Hyundai Motor chtějí vozidla s palivovými články vyrábět také, většina automobilek se však zaměřuje na elektromobily. Toyota na trh přivedla Prius, což bylo první hybridní vozidlo a vodíkovou technologii prosazuje mimo jiné proto, že doplňování paliva u ní trvá krátce ve srovnání s dobou, po kterou se nabíjí baterie elektrických vozidel. Nová továrna by měla vypadat následovně:

001 

Evropský způsob vábení technologií: Reuters informuje i o tom, že „francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ředitelům největších světových technologických firem o své víře v inovace, ale chce tvrdší předpisy a aby se více staraly o to, jak prospívají celé společnosti“. Macron sám sebe rád popisuje jako člověka, který chce přeměnit Francii na zemi, která přitahuje vyšší investice do technologií a umělé inteligence. Je ale také zastáncem změn ve způsobu zdanění technologických společností. A na setkání s byznysmeny hovořil i o tom, že „neexistuje žádný volný oběd, takže od vás chci nějaké závazky“. Macron také požaduje, aby technologické společnosti zesílily ochranu dat a bojovali proti falešným a podvodným zprávám.

 

U nás doma – hřející kryptoměny a projekt Tiger

 

Byla mi zima, tak jsem těžil kryptoměny: Idnes.cz a další domácí média si všímají kuriózního případu poslance České pirátské strany Tomáše Vymazala, který těžil ve svém služebním bytě kryptoměny. Prozradil ho vysoký účet za elektřinu, kterého si všimlo vedení Poslanecké sněmovny. Vymazal tvrdí, že mu výkonné počítače pomáhaly vyhřát studený byt. Zároveň se omluvil a slíbil, že vydělané peníze pošle na charitu.

Vymazal podle idnes.cz těžil kryptoměnu Zcash na podzim během tří týdnů po nastěhování do služebního bytu v Nerudově ulici. „Za tento akt se omlouvám. Vytěžené peníze v řádu stokorun věnuji na dobročinné účely. Mimo jiné byla v bytě nesnesitelná zima (16 stupňů Celsia), než mi sněmovna dodala přímotop, přístrojem jsem si i topil, abych nezmrzl,“ řekl Vymazal Aktuálně.cz, které na případ upozornilo. A není to poprvé, co je poslanec Vymazal spojován s netradiční těžbou kryptoměn -  týdeník Euro v polovině května uvedl, že poslanec Pirátů v prosinci dlužil za elektřinu přes 22 tisíc korun. V rejstříku vlastnictví pak přiznal vlastnictví pětiny bitcoinu a jiných kryptoměn v hodnotě 192 tisíc korun a grafických karet za 173 tisíc korun.

Projekt Tiger: Ihned.cz informuje o „velké hře Leoše Novotného, který investorům nabízí ke koupi svůj Leo Express i Jančurův RegioJet“. Leo Express a konkurenční RegioJet by se totiž mohly spojit a následně by se podle "projektu Tiger" podnikatele Leoše Novotného většinový podíl v nové firmě prodal. „K této záležitosti se nebudeme vyjadřovat,“ říká ovšem mluvčí společnosti Leo Express Emil Sedlařík. Radim Jančura dokonce případné spojení označuje za nesmysl. „Já dostávám každý rok několik nabídek na prodej dopravy. Stali jsme se druhým největším nestátním dopravcem v Evropě, vlaky nikdy neprodám, mají budoucnost. Deset let jsme čekali, že se konečně otevřou tendry, celá Evropa bude soutěžit. Spojení Lea a RegioJetu by stěží povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Leo Express investora hledá průběžně, má to na webu,“ reagoval na dotaz HN Jančura v SMS.

 

 

Čtěte více:

Londýn může jako globální finanční centrum skončit i v případě hladkého brexitu
24.05.2018 14:21
Pro londýnské finanční centrum není žádný „dobrý“ brexit. Pierre Brian...
Růst, hodnota, povídkovost - je dobré vědět, do čeho vlastně investujeme
24.05.2018 18:20
Ono pověstné „všeho s mírou“ platí bezesporu i o používání různých inv...
Jak se změnila pravděpodobnost recese v USA?
25.05.2018 6:19
Cyklické indikátory jsou v USA standardně zveřejňovány od šedesátých l...
Brusel vyřešil spor s Gazpromem, firma se vyhnula pokutě
24.05.2018 13:16
Evropská komise (EK) se dohodla na vyřešení sporu s ruskou plynárensko...
Manipulace s bitcoinem? V USA prý zahájili vyšetřování
24.05.2018 16:14
Trestný čin to je relativně nový, princip je ale znám už řádku let. Ře...
Faktograf: Evropě přibývají problémy
25.05.2018 10:59
Region, který si vedl loni nečekaně dobře, překonával prognózy a vzbud...
Rusal postižený sankcemi USA požádal Kreml o podporu
25.05.2018 8:34
Ruský hliníkárenský gigant Rusal, který zasáhla poslední várka sankcí ...
Banka J&T se dohodla se CITIC Group na prodeji pohledávek za CEFC
25.05.2018 8:46
Skupina J&T a čínská skupina CITIC Group se dohodly na prodeji pohledá...
Začínají platit nová unijní pravidla pro ochranu osobních údajů
25.05.2018 8:54
Nová pravidla EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které mají pomoci há...
Rozbřesk: Turecká nákaza na forexu ve střední Evropě? Racio se hledá jen těžko…
25.05.2018 9:23
Kdo někdy zavítal do Turecka, tak asi potvrdí, že rozdíly mezi touto z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení