Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Překvapí ČNB příští týden?

Rozbřesk: Překvapí ČNB příští týden?

27.07.2018 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Slovní munici ECB vyčerpala už v červnu, a tak se od jejího včerejšího zasedání vlastně ani nic nečekalo. A tento předpoklad centrální banka splnila na 100 %. Na řadu přišla tradiční slova o nutnosti stimulů, slabším růstu, nejistotách a opatrný komentář ohledně hrozící obchodní „války“. A vlastně co jiného se dalo čekat, když konec QE ECB avizovala už minule a otázku sazeb zřejmě nebude otevírat ještě dlouho po QE.

ECB svým nepřekvapivým a předvídatelným postojem uvolnila cestu české centrální bance, kterou příští týden čeká třetí letošní prognóza a především pak další hlasování o úrokových sazbách. Nová prognóza, jak už vyplynulo z komentářů z ČNB, bude o hodně jiná než ta předchozí, předpokládající stabilitu sazeb až do konce roku. Po čase, kdy se trajektorie úrokových sazeb ve výhledu centrální banky pravidelně snižovala, se tak můžeme dočkat přesně opačného výsledku. Není to ani rok, kdy výhled ČNB počítal s tím, že tříměsíční PRIBOR na konci roku 2019 dosáhne 2,8 % (aktuálně jen 2,1 %). A právě tato část prognózy, kterou ČNB příští týden rovněž zveřejní, bude spolu s výhledem kurzu koruny tím nejzajímavějším, co z jednání – kromě vyšších sazeb – vzejde. Ukáže totiž, jak moc a především pak rychle se ČNB bude chtít dobrat ke tříprocentním sazbám, jež považuje za žádoucí.

Vzhledem k tomu, jak si ČNB dala záležet na informování trhu v posledních dvou týdnech, se dá předpokládat, že bankovní rada je rychlejšímu růstu sazeb velmi nakloněna. Zvlášť když ji v tomto směru podporuje i koruna, kterou sice ČNB necíluje, ale rozhodně její vývoj bere při svém rozhodování více než vážně. A jak je vidět na vývoji kurzu české měny, korunu slova o vyšších sazbách velmi těší. Takže nyní snad už jen přejít k činům.

ČNB se ve svém hodnocení a prognóze samozřejmě nemůže vyhnout ani rizikům, která by mohla příznivý vývoj české ekonomiky ohrozit. To nejakutnější v podobě obchodní „války“ zdá se být zažehnáno… minimálně po celou dobu, co se o něm bude na obou stranách Atlantiku jednat. A poté se budou moci opět evropské finanční trhy – včetně toho českého – vrátit k tradičnímu méně uchopitelnému problému, který na chvíli tzv. obchodní války zastínily – a sice k riziku tvrdého brexitu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruně se v posledních dnech daří dobývat dříve ztracené pozice a dostává se až do blízkosti 25,60 EUR/CZK. Sice by podle poslední prognózy ČNB měl její kurz být dávno pod hranicí 25, nicméně platnost tohoto výhledu je u konce a trh se může těšit už příští týden na nový. Centrální banka nejspíše zůstane u předpokladu posilování koruny, avšak to nemusí být až tak razantní jak doposud její model naznačoval. V každém případě však z nové prognózy vyplynou vyšší sazby a tedy i další rozšíření úrokového diferenciálu, které by už investory přesvědčit mohlo.

Prognóza sazeb, respektive jak ČNB dokáže přesvědčit trhy o svých výhledech a záměrech bude mít dopad i na dluhopisový trh. Ten zatím s příliš vysokým růstem alespoň při pohledu na delší výnosy příliš nepočítá a stát se tak na desetiletém horizontu stále financuje za zhruba 2 %. Radikálnější výhled centrální banky proto už příští čtvrtek může trhu rozšířit obzory možného.

Zahraniční forex

Včerejší zasedání ECB nebylo příliš po chuti euru, které se tak v páru s dolarem propadlo do těsné blízkosti 1,16 EUR/USD. Mario Draghi přitom neřekl nic nového, v zásadě přes kopírák zopakoval to, s čím ECB přišla již v červnu. Nadálé tedy platí nastolený harmonogram velmi pozvolného utahování měnových šroubů, který bude v první fázi zahrnovat ukončení nákupu aktiv (prosinec 2018) a ve druhé i normalizaci úrokových sazeb (ne dříve než na konci léta 2019). Co snad trhy mohly interpretovat jako lehce silnější holubičí signál, byl Draghiho komentář k obavám z obchodní přestřelky. Tu však prezident ECB jednak zmiňoval již v červnu a jednak středeční schůzka Trumpa s Junckerem přece jen naznačuje alespoň dočasný klid zbraní.

Euro pak navíc může být pod tlakem i nadále. Dnes bude totiž na zveřejněn první odhad amerického růstu HDP za druhé čtvrtletí a očekává se velmi solidní číslo, které by mohlo atakovat až 4 % mezikvartálně anualizovaně.


 

Čtěte více:

ČNB: Banky čekají nižší zájem o úvěry na bydlení
23.07.2018 15:46
České banky očekávají ve třetím čtvrtletí vyšší poptávku po podnikovýc...
Holub (ČNB): Nová prognóza ukáže významný nárůst trajektorie sazeb
24.07.2018 12:43
Nová prognóza České národní banky, která bude zveřejněna příští týden,...
Bankovní asociace zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky
26.07.2018 11:07
Česká bankovní asociace v aktualizované prognóze zhoršila odhad růstu ...
ECB nepřekvapila: Sazby zůstávají, plán vypnout QE potvrzen
26.07.2018 13:55
Evropská centrální banka dnes podle očekávání nezměnila nastavení úro...
Unipetrol bude v srpnu schvalovat vytěsnění minoritních akcionářů
26.07.2018 14:52
Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol svolalo na 28. srpna...

Váš názor
  •  
    27.07.2018 9:38

    teď máme téma obchodní válka.....žádná obchodní válka nebude, Trump je pragmatik a byznysmen, to jenom brnká na nervy "evropským elitám"
    abc
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m