Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Globální krize v nedohlednu, u nás H-system a nebezpečná stabilita

Perly týdne: Globální krize v nedohlednu, u nás H-system a nebezpečná stabilita

27.07.2018 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…


Krize v nedohlednu: CNBC tento týden přináší rozhovor s třemi známými investory, který se zaměřuje zejména na možnost příchodu další krize. Investiční ředitelka UBS Asset Management Suni Harfordová tvrdí, že zatím se krize vůbec neobává, protože se pohybujeme ve velmi přívětivém ekonomickém prostředí. Volatilita sice může být vyšší, než na jakou jsme byli zvyklí během posledních deseti let, celkově je systém ve „velmi dobrém stavu“. Pokud se pak nějaká krize dostaví, bude podle Harfordové bude pramenit z nacionalismu, teritoriálních třenic a problémů současné politiky.

David Villa z Wisconsin State Investment Board se domnívá, že další finanční krize nepřijde dříve, než za několik let. Spustit jí pak mohou tři související události: Cyklický vrchol ve zvedání sazeb, zpomalení ekonomiky a růst počtu defaultů. V současné době je ale úvěrový cyklus stále pod kontrolou a „nejsou patrná žádná výstražná světla“.

Marc Levine z Illinois State Board of Investment uvedl, že během jeho kariéry proběhla mírná recese v devadesátých letech, která pramenila „z hloupostí na trhu půjček financujících komerční nemovitosti“: Pak přišly velké bubliny z konce devadesátých let s „šílenými valuacemi technologických akcií“ a následně hypotéční krize. Pokud Levin porovná tyto události se současným vývojem, tak podle svých slov nyní žádné velké nerovnováhy nevnímá. Nelíbí se mu ale vývoj na trhu s obligacemi s vysokým výnosem a na trhu dluhopisů rozvíjejících se ekonomik. I zde ale jde jen o „mírnější excesy“, které podle jeho názory nevytvoří masivní problémy podobné tomu, co se před poslední krizí dělo na trhu s deriváty a hypotékami.

 

Brexit, jídlo a léky: WSJ ve čtvrtek píše o tom, že Velká Británie „plánuje hromadění zásob jídla a léků pro případ, že dojde k chaotickému brexitu“. Jak Britové, tak zástupci EU sice podle WSJ stále tvrdí, že očekávají dohodu. Nicméně „obě strany se stále více připravují na možnost, že jednání o brexitu nebudou nakonec úspěšná“.

 

Tesla pro policii: Reuters tento týden informuje o tom, že policie v Lucembursku přidala ke své flotile vozů dva elektromobily od Tesly. Důvodem má být zejména jejich rychlá akcelerace, která by prý policistům měla ulehčit dopadení některých zločinců a pronásledování řidičů, kteří překračují nejvyšší povolenou rychlost. V neposlední řadě pak chce Lucembursko tímto krokem přispět ke snižování emisí.

Lucembursko má konkrétně za cíl dosáhnout 10 % podílu elektromobilů a hybridů na celkovém počtu vozů na jeho silnicích. Tesla Model S, kterou policie koupila, je schopna zrychlit z nuly na sto kilometrů za hodinu během několika málo sekund. A podle Reuters není potřeba dobíjení baterií v tomto případě takovou překážkou, protože od jedněch hranic k druhým to je v Lucembursku pouze nějakých 100 kilometrů.

 

Trumpova sabotáž: Známý ekonom Stephen Roach v rozhovoru pro CNBC uvedl, že Trumpova taktika v oblasti mezinárodního obchodu je sabotáží celé ekonomiky a trhů. Ty přitom podle něj podceňují možný dopad obchodní války mezi USA a Čínou. „Trhy si myslí, že jde jen o další typickou Trumpovu věc. Tarify ale už byly zavedeny.  A já si myslím, že Spojené státy jejich dopad určitě pocítí. Poškodí spotřebitele, protože dodavatelské řetězce přesunou vzniklé náklady právě na spotřebitele. Ekonomika bezesporu roste rychle, ale váhal bych s extrapolací vývoje v posledním čtvrtletí do budoucna“, řekl ekonom, který nyní působí na Yale University a dříve pracoval pro Morgan Stanley. A dodal, že „pokud se Američané domnívají, že čínský prezident nakonec couvne, tak se velmi mýlí“.

Obchodním válkám se věnují i na FTAlphaville, kde mimo jiné poukazují na následující graf. Melanie Rama z Baloise Asset Management v něm ukazuje vývoj objemu mezinárodního obchodu a porovnává jej s vývojem zisků firem zahrnutých v globálním akciovém indexu MSCI. Podobné obrázky zdrojem optimismu v případě vypuknutí skutečné obchodní války pro akciové investory zřejmě nebudou:

001 

 

Vláda kam se podíváš: Eurostat přináší tento týden pohled na velikost a míru zadlužení vládního sektoru v evropských zemích. V prvním grafu můžeme vidět, jak se během let 2000 – 2016 změnil podíl počtu lidí zaměstnaných ve vládním sektoru k celkové zaměstnanosti. Největší „vládu“ mají v tomto smyslu severské země, nejmenší naopak Německo, kde v tomto sektoru pracuje jen asi 10 % zaměstnanců.  Ve srovnání se zeměmi jako Švédsko, či Norsko tedy asi třetina. V České republice se tento podíl mírně snížil a pohybuje se nad 15 %. Jsme na tom tedy podobně, jako ve Velké Británii, či Rumunsku.

001 

Druhý graf od Eurostatu ukazuje poslední data týkající se míry vládního zadlužení evropských zemí. „Přeborníkem“ je v tomto ohledu Řecko, kde vládní dluhy v poměru k HDP dosahují 180 %. Za ním se nachází Itálie a Portugalsko. Česká republika patří podle tohoto měřítka mezi nejméně zadlužené země, s poměrem vládního dluhu k HDP znatelně pod 40 % je na tom podobně jako Švédsko, Dánsko, či Rumunsko. Zdaleka nejnižší jsou ale vládní dluhy v Estonsku:

001 

 

… a u nás doma


H-System: Domácí média jsou plná zpráv týkající se vývoj v kauze H-System. Idnes.cz přináší rozhovor se Zdeňkem Krčmářem, předsedou senátu Nejvyššího soudu. Ten na otázku „jak složité bylo učinit rozhodnutí v kauze H-System pro vás osobně?“, odpovídá: „Bylo to velmi složité, na poslední stranu rozhodnutí jsem napsal, že vím, že se bavíme o obětech celé té kauzy, ale tady nejde o jediné oběti. Další oběti jsou další věřitelé. Tedy jde o to, aby i tyto další oběti dostaly spravedlivý podíl na zpeněžení majetku úpadce tak, aby se jim alespoň zlomek částky, kterou investovaly, vrátil“.

Družstvo (klientů H-Systemu) podle soudce „nemohlo mít pocit, že na základě příslibu učiněného prvním správcem konkurzní podstaty a věřitelským výborem jim bude majetek odprodán za pevně stanovenou částku“. I podle jednoznačného znění zákona o konkurzu a vyrovnání z tehdejší doby totiž mohla taková transakce proběhnout jen se souhlasem konkurzního soudu. A ten udělen nebyl.

Ani soudy nižšího stupně podle Krčmáře neměly pochybnosti, že bytové domy jsou užívány bytovým družstvem bez právního důvodu. Protože o tom, že vlastníkem osmi bytových domů je úpadce, i když do nich lidé investovali nemalé peníze, bylo pravomocně rozhodnuto už v roce 2008.

 

Budou důchody?: Ihned.cz se zaměřuje na analýzu OECD, která „výrazně varuje před stárnutím Česka a s tím souvisejícími nároky na penze a zdravotní systém“. „Česká populace stárne rychleji, než je tomu ve většině evropských zemí; poměr závislosti se zvýší z 28,1 % v roce 2016 na 49,7 % v roce 2070 s vrcholem na úrovni 56,1 procenta v roce 2058“, píše OECD. Jinak řečeno, nyní na jednoho penzistu připadají více jak tři práceschopní Češi, v 50. letech to už nebudou ani dva.

Podle ihned.cz OECD „bourá představu Babiše, že současné roky hospodářského boomu potrvají věčně. I kdyby byl premiér schopen zrušit nevyhnutelné hospodářské cykly, dostihne ho právě demografie. Problémem české debaty o reformě důchodů je, že nároky na penze nenabíhají plynule, a nenutí tak politiky hned k činu, ale poskočí radikálně až zhruba za dekádu“. Jde tak o „nebezpečnou zdánlivou stabilitu“.  

 
 
 

Čtěte více:

Největší rizika pro zbytek letošního roku
26.07.2018 17:24
Investiční společnost Schwab přichází s aktualizovaným seznamem největ...
Němci zahodili obrovskou konkurenční výhodu
27.07.2018 6:26
Více než dvacet let předtím, než se začaly společnosti jako Google, Te...
Facebooku klesly tržby i zisk, prohlášení vedení vymazala 130 miliard dolarů z jeho valuace
26.07.2018 10:10
Americké společnosti Facebook se ve druhém čtvrtletí zpomalil nárůst u...
Nečekaný průlom: EU dokázala odvrátit americká cla. Euro roste
26.07.2018 9:56
Včerejší jednání amerického prezidenta a šéfem Evropské komise přinesl...
Jeden z nejlepších byznys modelů na světě a pochybné finanční inženýrství
26.07.2018 17:45
Podívejme se dnes na zbylé společnosti ze seznamu dlouhodobějších tipů...
Fúze Qualcomm a NXP nedopadla. Čínská odveta za cla?
26.07.2018 17:22
Americký výrobce čipů Qualcomm zrušil nabídku na převzetí svého nizoze...

Váš názor
  • Blbnete z důchodů resp- finančních fondů
    27.07.2018 12:53

    tištění peněz a přefukování do penzijní fondů je regulérní hra, stejně jako každý druhý může hrát s nimi, ale ne Babiš , spíše Číňaň
    robelix
  • Přesnost nade vše :-)
    27.07.2018 12:52

    Cituji: "Tesla je schopna zrychlit z nuly na sto kilometrů za hodinu během několika málo sekund", tak to je informace hodná snad opravdu jen policie :-(
    oh171
    • Hmm..kdo volil Zemana je ...
      29.07.2018 15:08

      "..peníze ze zkrachovalé společnosti končily v rukou sociálních demokratů, už v listopadu 2000 na stránkách Mladé fronty Dnes. „Před volbami v roce 1996 neměla ČSSD na výplatu několika zaměstnanců aparátu strany a finanční nouzi vyřešila jednoduše: tito lidé uzavřeli smlouvy s H-Systemem, stali se jeho agenty a dostávali pravidelný příjem,“ A za 10 let se dozvime jak nas okradaji Zeman s Hrabisem dneska a budeme nadavat stale na Kradouska. Tomuhle narodu blbcu neni pomoci
      NTN
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.