Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské banky v hledáčku turecké krize

Evropské banky v hledáčku turecké krize

10.08.2018 15:52, aktualizováno: 10.8. 16:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

S tím, jak turecké finanční trhy bouří pod americkým tlakem v nejnovějším mezinárodním sporu se analytici snaží rozluštit, které ze světových aktiv mohou být v případném prohloubení tureckých problémů v nebezpečí. Turecko má řadu ekonomických potíží již od začátku letošního roku. Turecká lira ztratila od začátku roku do včerejšího dne více než 30 procent své hodnoty v důsledku rozsáhlého fiskálního stimulu, rostoucí inflace a velkého deficitu běžného účtu obchodní bilance. Na klidu rozhodně nepřidává prezident Erdogan, který se snaží spolupodílet na určování politiky centrální banky. Ta investory nepřestává překvapovat a přispívá k propadu liry. Koho by tedy zasáhla případná krize?

Evropské banky

Podle zpráv médií se představitelé ECB začínají obávat turecké expozice jihoevropských bank, které v euroasijské zemi poskytly významný objem půjček. Z toho vyplývá, že investoři držící podíly v některých evropských bankách mohou být vystaveni riziku. ECB však zprávy médií nekomentovala.

Data z Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS), označované za centrální banku centrálních bank, ukazují, že španělské banky pohledávají v Turecku 83,3 mld. USD, francouzské 38,4 mld. USD a italské 17 mld. USD. Evropští regulátoři se údajně strachují, že slábnoucí lira povede k nesplacení zahraničních půjček.

Akcie evropských bank Unicredit, BNP Paribas a BBVA klesají během pátečního odpoledne o 4 až 6 procent poté, co byly označeny za banky s největší tureckou expozicí. Táhnou s sebou dolů celý evropský bankovní sektor, EURO STOXX Banks Index ztrácí 3,66 %. Ušetřen není ani český trh, kde je nejvíce zasažena Erste ztrácející 3,5 %.

Carsten Hesse, ekonom společnosti Berenberg, ve své zprávě napsal, že některé banky eurozóny jsou pod tlakem „kvůli jejich přímé expozici na turecké banky nebo participaci v syndikovaných půjčkách – půjčkách nabízených skupinou poskytovatelů.“

Japonsko, USA

Když se ptali Timothyho Ashe, hlavního stratéga rozvíjejících se trhů u Bluebay Asset Management, řekl, že „v tomto stádiu jde pravděpodobně hlavně o bankovní expozice.“ Ale dodal, že expozice jsou značně mezinárodní. „Evropské, americké, Japonsko, Čína, Blízký východ – každý.“ Přeshraniční data BIS také ukazují, že japonským bankám dluží 14 miliard dolarů, britským 19,2 miliard dolarů a USA asi 18 miliard dolarů.

 

Lira padá dál

V pátek ráno dosáhla lira dalšího rekordního minima na 5,9976 za americký dolar. Sám Erdogan vystoupil a snažil se ekonomickou bouři uklidnit. Řekl, že turečtí občané by se neměli slabší měny obávat. „Probíhají různé kampaně. Nevšímejte si jich,“ vyjádřil se prezident. „Nezapomínejte, když oni mají své dolary, my máme naše lidi, našeho Boha. Pracujeme tvrdě. Podívejte se, kde jsme byli před 16 lety a kde jsme teď,“ řekl Erdogan svým stoupencům. 

Liře se však oddechu nedostalo. Odpoledne americký prezident Donald Trump prohlásil, že v případě Turecka autorizoval navýšení cel na ocel a hliník na dvojnásobek, tedy 50 respektive 20 procent. Lira na páru s dolarem zareagovala opětovným propadem na -15 %, který dál prohlubuje až na -26 %, a krátce prolomila dno sedmi lir za dolar.

001

„Mírný“ dopad

Navzdory tomu, že se turecké obavy šíří do zbytku Evropy, analytici jsou stále celkem optimističtí ohledně rizik pro globální ekonomiku a zahraniční investory. Roger Jones, vedoucí akciový analytik u investičního fondu London and Capital, poznamenal, že tu mohou být následky pro evropské pojišťovny, ale „mírné“. „Několik evropských bank a pojišťoven mají expozice (v Tureceku), ale skromné v kontextu celkové skupiny. Turecko je celkově malou součástí zisků evropských společností a žádnou z nich nelze označit za příliš exponovanou,“ komentoval Jones. „Ve Spojeném království má expozice v Turecku HSBC, ale ty jsou v kontextu skupiny skromné, podobně jako u Avivy,“ poznamenal při dotazu na konkrétní britské akciové tituly.

Trh dluhopisů

Hospodářské řehole v Turecku by mohlo znamenat problém pro evropský suverénní dluh a mohl by ovlivnit investory do dluhopisů a vlády, které se spoléhají na to, že jim trh s dluhopisy pomůže ve výdajových plánech. „Nečekám, že by kvůli Turecku výnosy dluhopisů nějaké země eurozóny opravdu utrpěly, ale země eurozóny s nejvyššími výnosy budou pravděpodobně ty, které by mohly pocítit menší dopad,“ vyjádřil se Hesse z banky Berenberg. Zmínil, že v tomto případě by mohlo být zasaženo Řecko, Itálie nebo i Španělsko „kvůli jejich vyšším než průměrným expozicím v Turecku.“ Ale Ash riziko, že by Turecko mohlo představovat problém, co se suverénního dluhu týče, odmítá. „Z toho velká globální nákaza nebude. Turecko je stále relativně malá ekonomika – (s hodnotou) 850 miliard dolarů, a není pravděpodobné, že by z toho byla velká dluhová událost,“ dodal Ash.

Zdroj: CNBC, Reuters

Čtěte více:

Medveděv: Sankce bude Rusko považovat za vyhlášení obchodní války
10.08.2018 8:36
Jakékoli sankce USA, které se dotknou ruských bankovních operací nebo ...
Provozní zisk innogy v pololetí klesl o deset procent
10.08.2018 9:18
Německé energetické společnosti innogy v prvním pololetí klesl provozn...
Evropský bankovní sektor klesá
10.08.2018 11:12
Pražská burza i poslední den v týden započíná obchodování v záporných ...
IEA: Klid na trhu s ropou kvůli protiíránským sankcím nevydrží
10.08.2018 11:52
Světový trh s ropou vstoupil do krátkého období klidu, který ale kvůli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení