Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je hospodářský rozmach USA na úkor globálního růstu?

Je hospodářský rozmach USA na úkor globálního růstu?

22.08.2018 17:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy by letos mohly být jedinou zemí ze skupiny nejbohatších států světa G7, která v tomto roce poroste rychleji. Učinit „Ameriku opět velkou“ jiným částem světa už možná tolik nesvědčí, píše agentura Bloomberg.

Ještě před nedávnem jásali někteří lidé nad tím, jak pěkně synchronizovaná globální konjunktura je. Tahle euforie pomalu mizí a trhy to už vidí.

0

Jak podotýká NatWest Markets, její koš takzvaných růstových aktiv (třeba australský dolar nebo měď) letos ztrácí zhruba 4,5 %. Oproti tomu širší americký akciový index S&P 500 je výše o téměř 7 %. Jak tento rozdíl vysvětlit? Podle Jima McCormicka ze stejné společnosti se v tomto roce už „určitě projevuje nevyvážený charakter růstu“.

Americký dolar s rostoucími úrokovými sazbami posílil, což znamená tlak na rozvíjející se ekonomiky. Letošní dvojí zvýšení sazeb pomohlo dolaru ke skoro 6% nárůstu na obchodně vážené bázi. To znamená, že zahraničním dlužníkům zdražilo splácení půjček.

0

Problémy na rozvíjejících trzích ještě tolik akutní nejsou. Jakmile se tak ale stane, „přirozeně se rozšíří zpět do Spojených států“ a dojde ke změně z hlediska toho, jak má Fed vést svou domácí měnovou politiku, míní Mark Nash z Old Mutual Global Investors.

Důkazy zpomalování za hranicemi USA už lze spatřit také. Ekonomové JPMorgan Chase & Co. tvrdí, že i když je celkový globální růst díky Spojeným státům vyšší než dlouhodobý trend, podíl zemí, které šlapou nad svůj potenciál, klesl na 60 % z loňských 80 %.

Útlum je vidět v Japonsku i v Číně, kde do rozhodnutí promlouvají obchodní spory s USA a kde se vedoucí kádry snaží přistřihnout křídla riskantnímu úvěrování. Nižší jsou evropské průzkumy a ukazatele důvěry – částečně kvůli strachu, jak to bude do budoucna s vývozem. Německé průmyslové zakázky poprvé po skoro dvou letech v červnu klesly. Pro největší evropskou ekonomiku jsou důležitým ukazatelem budoucí produkce.

A pak zde jsou rozvíjející se trhy. Turecká lira si to uprostřed politické krize střihla prudce na jih. Venezuela podnikla jednu z největších devalvací v dějinách a Argentina se snaží ochránit svou měnu vyššími sazbami.

Rozvíjející se a rozvojové ekonomiky bez Číny měly loni na globálním produktu skoro čtvrtinový podíl (24,6 %) a podle hlavního ekonoma Bloomberg Economics Toma Orlika zbytek světa dolů nestrhnou.

Přeshraniční obchod se ale zhoršuje. Na příklad logistická společnost Kühne + Nagel, která se nazývá globální jedničkou v globální přepravě, vypočítala, že obchod v Brazílii, Jižní Koreji, Tchaj-wanu a Indii klesá meziročně o více než 5 procent.

Za pozornost stojí i to, jak moc na brzdu šlápne Asie. Důvodem je její příspěvek ke globálnímu růstu. Loni činil 40 %, deset let předtím jenom 23 %. Region ekonomicky vyrostl , stejně jako jako propojení se zbytkem světa. Podle Roberta Subbaramana ze společnosti Nomura Holding tak není otázkou, zda vůbec, ale jak moc asijský růst ve druhé polovině letošního roku zpomalí.

Zdroj: Bloomberg, kuehne-nagel.com

 
 

Čtěte více:

Přijde jednou tektonický posun i na dolaru?
06.08.2018 17:45
Při hovorech o měnových kurzech se mohou ekonomové hodně vyřádit, prot...
Franklin Templeton: O měnách, obchodu a dalších mračnech
21.08.2018 10:49
Rozvíjející se trhy se v první polovině letošního roku zmítaly v proud...
S Trumpem k Triffinově krizi?
22.08.2018 15:48
Dokáže americký prezident Donald Trump, že Robert Triffin měl pravdu? ...
Soudy oslabují Trumpa. Trhy reagují mírně, ale negativně
22.08.2018 16:32
V dnešním obchodování na hlavních trzích upoutá 2procentní růst cen r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data