Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američané by evropskou skutečností byli hodně překvapení

Američané by evropskou skutečností byli hodně překvapení

05.11.2018 16:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Dánský premiér Lars Lokke Rasmussen je pobouřen zprávou, která koluje po Bílém domě a ve které se o jeho zemi hovoří jako o socialistickém státu. Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu by se Dánové podobnými věcmi nemuseli vůbec vzrušovat, protože „rada ekonomických poradců Donalda Trumpa bojuje s domácími levičáky, jako je Bernie Sanders, a hovoří o Dánsku, které existuje jen v představách obou stran tohoto konfliktu“. Přesto stojí za pozornost, že tito ekonomičtí poradci hovoří například o tom, že životní standard leží v Dánsku asi 15 % pod standardem USA a Spojené státy mají mimo jiné také efektivnější systém vzdělávání. Podle zprávy jde o důsledek špatného fungování systému redistribuce a s ním spojených nákladů.

Rasmussen v reakci na tato tvrzení napsal na Facebook, že kdyby spolu měly Spojené státy a Dánsko soupeřit o to, která země má lepší model, „Dánsko by vyhrálo ve všech bodech, protože má lepší rovnováhu mezi svobodou a komunitou.“ K tomu se přidávají „lepší příležitosti v oblasti vzdělávání a zdravotní péče“. USA ale mají podle Rasmussena právo na jedno vítězství: Jsou schopny samy sebe mnohem více vychvalovat.

Bershidsky přitom tvrdí, že dánský premiér je pravicovým politikem a například jeho přístup k imigraci je tvrdší než u Donalda Trumpa. O nějakém socialismu tak nemůže být ani řeči, ale Trumpovi poradci se stejně snažili hlavně zaútočit na Bernieho Sanderse. Ten totiž tvrdí, že dánský systém solidarity brání tomu, aby lidé padali do zoufalství. Sice platí vysoké daně, ale dostávají za to „kvalitu života, které by Američané jen těžko uvěřili“. Právě proto Bílý dům tvrdí, že ve skutečnosti se lidé v severských zemích nemají tak dobře jako Američané.

„Obě strany to se svými argumenty přehání. Sanders například přeceňuje schopnost dánského systému bojovat s chudobou,“ tvrdí Bershidsky a na základě výsledků průzkumu OECD dodává, že ve skutečnosti je mezi mladými Dány více „ekonomického zoufalství“ než mezi mladými Američany. Sanders také nehovoří o tom, že Spojené státy jsou otevřenější k imigraci a dánský sociální systém funguje lépe pro ty, kteří se v zemi narodili. Trumpovi ekonomičtí poradci se zase ohánějí například tím, že v Dánsku je spotřeba jednotlivců o 31 % nižší než v USA, ale nechápou, že to je způsobeno kulturními rozdíly. Dánové mají totiž vysoký sklon k úsporám. Jejich míra úspor v roce 2015 dosáhla 12,2 % HDP, což je jedno z nejvyšších čísel na světě, zatímco v USA dosahuje pouze 3,7 % HDP.

Z uvedeného je také zřejmé, že v řadě oblastí jednoduše nelze říci, která země je lepší, prostě proto, že rozdíly odrážejí postoje společnosti. Dánové například netouží po americkém systému zdravotní péče a je naopak otázkou, zda by jejich systém v USA vůbec fungoval. Pozoruhodné ovšem je, že v průzkumu spokojenosti World Happiness Report z roku 2018 nalezneme Dánsko na třetím místě na světě, zatímco Spojené státy jsou na místě osmnáctém. Bodové rozdíly mezi nimi ale nejsou velké a v podstatě tak můžeme říci, že „obě země jsou svým vlastním způsobem v pohodě“, uzavírá Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Macron vyráží do boje proti Silicon Valley. ČR, Dánsko, či Švédsko jsou proti
01.08.2018 11:05
Francouzský prezident Emmanuel Macron je podle Politica „hybnou silou ...
Dánské „socialistické peklo“
20.08.2018 12:15
Když komentátorka americké televize Fox News Trish Reganová před někol...
Dánsko obnoví vyšetřování Danske Bank, jednat o ní bude i Jourová
20.09.2018 12:34
Dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) znovu otevře vyšetřo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data