Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Čínské ekonomice je vše naopak. Co nám škodí, jí prospívá

V Čínské ekonomice je vše naopak. Co nám škodí, jí prospívá

26.11.2018 17:39

Vývoj v čínské ekonomice možná dobře popisuje srovnání s tou americkou: Ta se pohybuje v pozdní fázi cyklu, balancuje na hraně přehřívání a Fed se tak snaží postupně utahovat svou politiku a dosáhnout hladkého přistání. Tedy jde o stabilizaci růstu někde kolem potenciálu ekonomiky tak, aby nedocházelo k hromadění nějakých nerovnováh. V podstatě je to standardní proces (i když má svá specifika, jako například chování černých labutí v Bílém domě), ale i tak s ním jsou plné ruce práce. Už proto, že v minulosti se americké centrální bance učebnicově hladké přistání ještě nepovedlo a měla tendenci dopadat tvrdě. No a to vše je v podstatě piknik ve srovnání s tím, o co se pokouší Čína. Ta totiž vedle podobných převážně cyklických technikálií řeší ještě problém strukturální, a to rozměrů ve světové ekonomice pravděpodobně ještě nezaznamenaných.

Jak to nyní v Říši středu vypadá? To se v jedné ze svých posledních analýz snaží zjistit i Danske Bank, která se s námi o své závěry štědře dělí. V té nejzhuštěnější formě konstatuje, že „předtím, než se věci zlepší, se ještě budou horšit“. Pozornost si pak zaslouží zejména následující graf, který ukazuje vývoj PMI čínského výrobního sektoru spolu s projekcí dalšího vývoje. Na přelomu loňského a letošního roku zamířil index směrem dolů, což významně přispělo k letošnímu smíšenému vývoji v globální ekonomice a na akciových trzích. Podle Danske Bank ještě nějaký čas potrvá, než se PMI opět vydá nahoru, ale nakonec se tak stane – někdy v druhém čtvrtletí příštího roku:
0

Ve výše uvedeném obrázku je také uveden standardizovaný vývoj globálního PMI. Danske tvrdí, že vývoj v Číně předbíhá ten globální asi o dva až tři měsíce. Pokud se tedy banka ve svých projekcích nemýlí, globální ekonomika by měla být až do poloviny roku 2019 v růstovém útlumu a pak by se měla vydat stejným směrem jako Čína. U ní je pak dobré mít stále na mysli, že neřeší jen výzvy cyklické, nýbrž (jak bylo zmíněno v úvodu) i strukturální, a to monumentálních rozměrů.

Krátce se tyto výzvy dají definovat jako historicky pravděpodobně zdaleka největší a nejvýznamnější pokus o vyhnutí se, či vymanění se z pasti středních příjmů. Do ní mají tendenci padat rozvíjející se ekonomiky, které vyčerpaly potenciál relativně jednoduchých tahounů růstu (přenos technologií, know how, kopírování, či přímo kradení designu výrobků ze Západu ...). A pokud se chtějí dále rozvíjet, musí sáhnout hlouběji do systému a zabývat se věcmi měkkými, které se na první pohled nemusí zdát tak důležité, ale toto zdání hrubě klame. Nehovořím o ničem jiném, než o vládě práva, majetkových právech, svobodě jednotlivců, tisku i tlače, malých byrokratických překážkách, efektivní (tj. co nejvíce tržní) alokaci zdrojů, atd. Již tento samotný výčet kombinovaný s pohledem na směr, kterým Čína v oblasti věcí měkkých kráčí, ve mně ohledně vyhnutí se oné pasti budí skepsi.

Podobně může působit následující graf, který ukazuje, jak se v Číně vyvíjí úvěrový impuls. Ten již delší dobu slábne, což je přirozeně odrazem snahy o další nenafukování dluhové bubliny. Ta je sama o sobě jistě pozitivní, jak ale vidíme, celé hospodářství dál do značné míry funguje na principu „nejsou další dluhy, není potřebný růst“. Čtenář může samozřejmě namítnout, že úvěrová expanze je s růstem úzce propojená i na Západě, ovšem v případě Číny to není pouze vazba cyklická, ale i strukturální. Jinak řečeno, Čína se liší v rozsahu a pevnosti této vazby.
0

Pokud se tedy máme radovat z relativně optimistického scénáře vykresleného DB, museli bychom se také nejdříve ptát, čím by mělo být taženo ono opětovné oživení ekonomické aktivity. Pokud to bude zase jen zrychlení na silnici končící dluhovým srázem, velké pozitivum bych v tom nehledal (i když trhy jsou i v tomto případě zaměřeny jen na to, co je nyní).

Samostatnou kapitolou je pak to, jak sebemenší škobrtnutí západních ekonomik vyvolává ihned vlnu zkázopraveckých předpovědí, ale v případě strukturálně hluboce nerovnovážné Číny s jejím totalitním vedením se někdy pracuje s úplně jinými východisky: Dluhy působí pozitivně a slovy klasika „v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“. Měnové intervence a oslabování kurzu působí jen pozitivně (tj. v Číně není například možnost, že by poškozovalo kvalitativní konkurenceschopnost tak, jak se například tvrdilo v případě intervencí ČNB, či jak se tvrdí v Německu v souvislosti s politikou ECB). Masivní a neprůhledné dotace státním podnikům jsou elixírem mládí pro celou ekonomiku (protože je zřejmě alokují jen osvícení komunističtí úředníci). Spekulace na akciích a komoditách jsou jen detailem. Finanční represe je v této zemi nějakým zázrakem na rozdíl od Západu ku prospěchu věci. A o stavu oněch měkkých faktorů nemluvě. 


Možná jde u nás při pohledu na čínskou ekonomiku o nějakou kolektivní hypnózu související s časem bludů, o kterém jsem psal minule. Snad jen takovou hypnózou lze vysvětlit míru našeho sebemrskačství kombinovanou s klapkami na očích při pohledu na Čínu. A nebo se tu hrubě mýlím a dlouhodobého ekonomického rozkvětu lze dosáhnout bez rozkvětu hodnot jako jsou svoboda, lidských práv a tak. Myslím ale, že ne (a navíc s těmito hodnotami je ekonomický rozkvět jen pozitivním vedlejším efektem, či dokonce externalitou). Každopádně bez výhrad souhlasím s oněmi projekcemi, které tvrdí, že „než se věci zlepší, ještě se zhorší“. Nejsem si ale tak jist oněmi časovými horizonty.


Čtěte více:

EU se dohodla na pravidlech kontroly zahraničních investic
20.11.2018 17:19
Evropská unie se dnes dohodla na pravidlech pro dalekosáhlý systém koo...
Čína své neférové obchodní praktiky nezměnila, tvrdí Washington
21.11.2018 9:38
Čína své nespravedlivé obchodní praktiky víceméně nezměnila. Na základ...
OECD zhoršila výhled světové ekonomiky na příští rok
21.11.2018 14:48
Růst světové ekonomiky v příštím roce zpomalí na 3,5 procenta z letošn...
Boj proti americkým clům může otevřít Pandořinu skříňku
22.11.2018 12:15
Boj Evropské unie, Číny a dalších zemí proti americkým clům na dovoz o...

Váš názor
  • Konfucius Buddha a Stát (Císař)
    26.11.2018 19:58

    Konfucius Buddha a Stát (Císař), Čína žije svůj sen, který nedokázala naplnit čínská historie po 2000 let, filozofie v sepětí se životem, oni hrají svoje stolní hry a vědí, že svět je pro ně zdrojem moudra jako jejich historie, jsou celý žhaví dokázat že jsou nejlepší, mají úctu k bílému člověku jezdí ho okukovat :-), učí se z chyb celého světa, jejich pracovní morálka je vysoká jako v počátcích kapitalismu v 19.stol., jestli jezdilo v Číně 400.000 elektro busů před pár měsíci, kolik jich tam jezdí teď, pojedu se tam zase podívat, a tentokrát to vezmu vyloženě kapitalisticky, historii už znám, kolik už tam napašovali diamantů, zlata, surovin apod., podle mě mraky :-), jak se ta jejich hra jmenuje majiang, nehraje s námi Čína MAJIANG :-) , pokud to neumí, já jo, ... na Západě se bije na poplach, ale Germáni těžko skončí jak Indiáni, jestli Žida nahradí Číňan, bude to největší vtip, počátek se vrátí tam odkud pochází a každý Číňan to ví, dynastie Tchang a soudce Ti, krutost, iluze o spravedlnosti, něha a láska kurtizán, nepsal van Gullik vlastně o Západu a neprojektoval ho do Číny někdy mezi 7.a 9. století,
    rob
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university