Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co populistická pravice Evropy pochopila správně

Co populistická pravice Evropy pochopila správně

19.03.2019 14:19

Evropská lidová strana (ELS), konzervativní blok v Evropském parlamentu, bude 20. března rozhodovat, zda ze svých řad vyloučí maďarskou vládnoucí stranu Fidesz. K trvdé kritice Fidesze a maďarského autokratického premiéra Viktora Orbána za útoky na demokracii a právní stát spěje ELS pomalu. A stejně pomalu chápou Orbánovi západní kritici sociální a hospodářské politiky, o něž se jeho popularita opírá.

Orbánova rodinná politika

Vezměme si odvážný balíček rodinných politik, jež Orbán oznámil 10. února. Hodnocení těchto politik, jejichž cílem je řešit nízkou porodnost v zemi a snižovat přistěhovalectví, je zatím na Západě silně negativní a slepé k jejich účinnosti při upevňování Orbánovy podpory mezi maďarskými voliči.

Západní analytici si neuvědomují, že autoritářští nacionalisté jako Orbán získávají podporu nejen útočením na přistěhovalce, ale také zaváděním hospodářských politik, které prospívají průměrným lidem. Politické strany hlavního proudu na Západě si toto ekonomické ponaučení musí urychleně vzít k srdci, pokud chtějí svým populistickým vyzyvatelům konkurovat.

Orbán své nacionalistické poselství s radostí spojuje se štědrými a populárními sociálními politikami a zároveň povzbuzuje maďarské ženy a rodiny, aby měly víc dětí. Současná maďarská porodnost ve výši 1,45 dítěte na ženu nezajišťuje ani přirozenou obměnu. Obyvatel země ubývá už od roku 1989, což odpovídá poklesům v dalších bývalých komunistických zemích, které rodinám zajišťovaly rozsáhlou sociální podporu.

Středobodem plánu je celoživotní osvobození od daně z příjmu fyzické osoby u žen, které porodí a vychovají čtyři a víc dětí (Orbán a jeho žena jich mají pět). Tato a další politiky nového balíčku budou mít v Maďarsku skutečný dopad na všechny rodiny. Ženy do 40 let, které se poprvé vdají a odpracovaly alespoň tři roky, budou mít nárok na „mateřský“ úvěr ve výši 10 milionů forintů (přes 800 000 Kč) se zvýhodněnou úrokovou sazbou, který jim bude odpouštěn, až budou mít děti. Větší rodiny mohou požádat o vládní grant ve výši 2,5 milionu forintů (zhruba 200 000 Kč) na koupi sedmimístného automobilu. Prarodiče starající se o vnoučata budou mít nárok na uvolnění z práce a dávky. Na konec vláda vytvoří 21 000 nových dotovaných míst v zařízeních předškolní péče.

Pod palbou Západní kritiky

Přední západní média, analytici a politici jsou k plánu téměř bez výjimky kritičtí a chytají se tak přímo do Orbánovy pasti. Časopis The Economist, dlouholetý zastánce volnotržních hospodářských politik, které řadu lidí ve východní Evropě přivedly na mizinu a současně vynesly pár lidem obrovské bohatství a vyšší životní úroveň menšině ve střední třídě, Orbánův plán předvídatelně kritizoval za přílišnou nákladnost. U nových opatření je „nepravděpodobné, že by zplodily populační explozi“ a mohly by „nadopovat ekonomiku, která má blízko k přehřátí, a nafouknout ceny domů“.

Novinář Adam Taylor reflektoval tyto pocity ve Washington Post, kde prohlásil, že Orbánova politika „sotva pohne ručičkou porodnosti a může představovat špatnou návratnost investic“. Tuto neměnnou západní kritiku slýcháme už desítky let: pomáhat lidem je příliš drahé a nefunguje to, proplácení domů pouze zvyšuje jejich ceny, lepší je spoléhat na trhy než na veřejné programy.

Orbánovi kritici ale přehlížejí příklad Polska a Ruska, kde byly v nedávných letech zavedeny proporodní politiky. Ruská porodnost vzrostla na 1,75 dítěte na ženu, z minima na úrovni 1,17 v roce 1999, zčásti vlivem grantového programu pro nové rodiče. Také Polsko dosáhlo vyšší míry porodnosti od roku 2015, kdy zavedlo rozsáhlou iniciativu Rodina 500+, která dává rodičům možnost hradit školní potřeby, oblečení a prázdniny. Oba programy byly kritizovány příliš nákladné. Polský veřejný schodek přesto nevzrostl, nýbrž klesl. Tyto politiky spíše stimulovaly hospodářský růst a zároveň dramaticky snížily dětskou chudobu a zvýšily školní docházku.

Volnotržní útoky proti odvážným novým sociálním programům nepřekvapují. Nicméně část nejostřejší kritiky Orbánových politik přichází zleva. Progresivním kruhům se silně nelíbí fakt, že mnohé z jeho návrhů cílí na ženy způsobem, který působí dojmem realizace konzervativní agendy zaměřené na podporu rodin.

Afua Hirschová z britského Guardianu například míní, že „představa, že pomoc lidem žijícím v chudobě je podmíněna poslušnou reprodukcí, je na pokraji dystopie“. Podobně princetonská profesorka Kim Lane Scheppeleová v rozhovoru pro Public Radio International varovala: „Břemeno Orbánových nevydařených hospodářských politik ponesou ženy.“ Švédská ministryně sociálních věcí Annika Strandhällová zase uvedla: „Taková politika zasadí ránu autonomii, o niž ženy desítky let bojovaly.“

Pomoc, ne zlatá klec

Tito analytici mají pravdu, že Orbánovy politiky jsou koncipovány tak, aby ženy pobízely se vdát, koupit dům, porodit víc dětí a zůstat v Maďarsku. Jejich kritika ale v důležitých ohledech míří vedle. Obecně nejsou tyto návrhy nátlakové. Ani se nesnaží udržet ženy v papučích a uvázané doma. Orbánův plán je naopak navržen tak, aby ženám pomohl zvládnout rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Za to by měl být veleben, ne kritizován.

Vezměme si doživotní osvobození od daně z příjmu pro ženy se čtyřmi a vícero dětmi. Tento program prospěje v prvé řadě pracujícím ženám, protože ženy bez příjmu nezískají žádnou výhodu. V domácnostech s oběma rodiči, kde mají partneři podobnou či shodnou výdělečnou schopnost, může mít smysl, aby žena vydělávala nezdaněné peníze a muž zůstal doma s dětmi.

Rovněž přiznání dávek na výchovu dětí prarodičům pomůže ženám nastoupit do práce. Totéž platí o dotované péči o děti. A nový úvěrový program sice skutečně ženy pobízí, aby měly děti, ale také jim dává možnost koupit dům. Krátce řečeno, tyto politiky poskytují státní podporu za neplacenou práci žen.

Ať už se nám to líbí nebo ne, část nejsmělejších nových evropských iniciativ v oblasti sociální politiky přichází od tamních nejméně liberálních vlád. Negativní reakce názorových lídrů hlavního proudu na Západě dávají najevo, jak špatně jsou připraveni s Orbánem a dalšími zápasit o srdce a smýšlení voličů. Populistická pravice tlačí rétoriku a přístup sociální demokracie do služeb autoritářského nacionalismu. Jestliže Západ nedokáže rozpoznat či pochopit přitažlivost takového postupu, nebude schopen odpovědět protiútokem.

Autor: Mitchell A. Orenstein je profesor ruských a východoevropských studií a politologie na Pensylvánské univerzitě a vědecký spolupracovník think tanku Foreign Policy Research Institute.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Největší výzva moderního kapitalismu: Tunel
07.01.2019 18:20
Pokud bych měl vybrat svého kandidáta na nejslabší místo moderního kap...
Víkendář: Jak bránit liberální demokracii před skutečnými populisty?
20.01.2019 8:43
„Populismus není ničím novým, jeho vlny se šířily po Rusku i Spojených...
Veřejnost je lehce zmanipulovatelná, ukazuje to poptávka po protekcionismu
29.01.2019 11:16
Ekonomové Rafael Di Tella a Dani Rodrik na stránkách ProMarket tvrdí, ...
Franklin Templeton: Opravdové riziko na globálních trzích současnosti
22.02.2019 6:29
I když někteří pozorovatelé se mohou obávat, že současný globální hosp...

Váš názor
  • směšná vláda ČR
    20.03.2019 11:14

    která činí naprosto opačnou politiku podporující jen netáhla aby pak dala do urny správný lístek, na západě se stále divíme, ale tady se podporují jen dotacemi ultramiliardáři a ti z druhého konce co nejsou sociálně potřební ale soc.vyčůraní, a střední třída to má vše platit a pak dostane naprosto mizivou úlevu na dani na dítě. se budou naší pohlaváři z nejhorší porevol. vlády divit, Orbá je divný patron ale tohle logiku má
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení