Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaká je hodnota firem, které se staly cílem Amazonu?

Jaká je hodnota firem, které se staly cílem Amazonu?

08.05.2019 17:05

Včera jsme tu trochu přemítali o tom, že Tesla by se podle některých odhadů její budoucí kapitalizace musela stát nějakou obdobou Amazonu řádící v automobilovém a energetickém průmyslu. Volně na tuto úvahu dnes navážu pohledem na jednu z dlouhé řady společností, které ohrožuje právě Amazon.

Lou Whiteman na stránkách Fool.com poukazuje na to, že Amazon se snaží penetrovat logistiku a přepravní služby. To by se mohlo negativně projevit na firmách jako UPS a FedEx, u nichž by se podle mne dalo dokonce hovořit o tom, že si samy s radostí vychovaly svého rivala. Whiteman ale jde dál a věnuje se snahám Amazonu o penetraci toho segmentu trhu, kde operují dopravní dealeři jako C.H. Robinson Worldwide, Echo Global Logistics, či XPO Logistics.

Právě zde může Amazon podle investora využít své zkušenosti z cloudu, aplikovat je na logistiku a zejména na brokerské služby, které dávají dohromady poptávku po přepravních kapacitách a jejich nabídku. Amazon prý již otevřel brokerskou platformu a jde tak za podobným cílem, jako Uber s jeho Uber Freight, či nové společnosti Convoy a Transfix. A jeho strategie je tradiční – slevy, které zabolí konkurenci a jen tak nezmizí.

Management C.H. Robinson, na kterou se dnes podíváme detailněji, tvrdí, že tento krok Amazonu již dlouho očekával. Firma je prý na tuto výzvu dobře připravena a bude jednat podobně, jako tomu bylo u Uberu. C.H. Robinson k tomu dodává, že přenos zkušeností do této oblasti nebude pro Amazon zase tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Tento trh je přitom dost fragmentovaný a je možná, že Amazon se zaměří zejména na menší konkurenty a nakonec dojde ke konsolidaci.

Akcie CHR se od počátku roku 2018 obchodují bez jasného trendu. Tržní kapitalizace firmy se nyní pohybuje na 11,5 miliardách dolarů a dosavadní hlavní čísla shrnuje následující tabulka. Tržby za posledních pět let vzrostly v průměru o 5,5 % ročně, o něco lepší to bylo s provozními zisky. Ovšem tok hotovosti se zvyšoval téměř o 20 %, a to jak na provozní úrovni, tak na úrovni volného toku hotovosti FCF. Nepřekvapí, že brokerství ani v této oblasti nevyžaduje vysoké investice a provozní tok hotovosti se zase tak výrazně neliší od toku hotovosti volné (která je k dispozici pro splátky dluhu, akvizice a akcionáře):

0

Zdroj: Morningstar

Ještě než se podíváme na valuaci akcií, krátká poznámka k návratnosti investic ROI této společnosti. Ta se totiž pohybuje na hodně vysokých 23 %, průměr za posledních pět let je hodně podobný. Tato návratnost je bezesporu vysoko nad návratností požadovanou a v takové chvíli je namístě uvažovat o její udržitelnosti. Tedy o tom, zda tu existuje nějaká nezkopírovatelná konkurenční výhoda či bariéra vstupu, která by takovou ROI uchránila před tlakem stávající, či nové konkurence. Nyní tedy zejména před Amazonem, který může podobnou ROI samozřejmě vnímat jako velké lákadlo. A důkaz toho, že odvětví bylo zralé na nějakého zákazníkům prospívajícího agresora a ceny mohou skutečně dlouhodobě klesnout.

Úvahu o valuaci CHR můžeme vnímat jako přemítání o hodnotách firem, které se staly cílem Amazonu. Či přesněji řečeno o hodnotách převyšujících jejich současnou kapitalizaci. V základním scénáři bychom mohli tvrdit, že jejich hodnota kvůli novému konkurenčnímu tlaku klesne na úroveň, při které bude jejich ROI odpovídat požadované návratnosti (viz výše). Jenže Amazon je znám tím, že je schopen dlouho udržet tlak ještě větší. Jak je tomu zde? Za posledních 12 měsíců vydělala CHR na volném toku hotovosti 730 milionů dolarů. Pokud by firma tuto částku generovala neustále, její současná hodnota by podle mých jednoduchých kalkulací dosáhla 12 miliard dolarů. Což je částka pohybující se mírně nad kapitalizací a trh tedy implicitně čeká, že tahle společnost bude dlouhodobě stagnovat.

S ohledem na historický vývoj a růsty jde jednoznačně o hodně skeptický pohled. Trh si ale do této „rovnice“ možná dosazuje i nějaký ten hospodářský útlum a pak pravděpodobně onoho predátora diskutovaného výše. I tak se ale počítá implicitně s tím, že CHR bude dál dosahovat oné výjimečně vysoké návratnosti. Pokud by se pak CHR namísto stagnace podařilo zvyšovat své FCF o „inflační“ 2 %, současná hodnota FCF by dosáhla necelých 18 miliard dolarů. A pokud by tyto peníze skutečně patřily akcionářům, tento scénář by představoval asi 50 % potenciál pro posílení ceny akcie. Pokud by naopak firma dlouhodobě klesala o 2 %, současná hodnota FCF by byla o 25 % nižší než je nyní kapitalizace.

Morningstar k posledním čtvrtletním číslům píše, že poptávka po kamionové přepravě v USA klesla více, než se čekalo, a to se může začít promítat i do sazeb, které má CHR nasmlouvány se svými zákazníky. Investiční společnost ale dodává, že ač CHR není imunní vůči cyklu, její variabilní náklady ji činí poměrně odolnou. Morningstar má cílovou cenu nastavenou na 83 dolarů na akcii, což je mírně pod současnou cenou tržní.

Jelikož Morningstar patří podle mých zkušeností k těm konzervativnějším investičním firmám, neměl by tento poměr cílové ceny a ceny tržní sám od sebe odrazovat od bedlivějšího zkoumání. A za připomenutí stojí, že pokud je cílová cena blízko ceny tržní, implikuje to, že akcie by měla vydělávat to, co odpovídá požadované návratnosti. Což zde podle mých odhadů znamená asi 6 % ročně. Akcie má totiž navzdory cyklické povaze odvětví, ve kterém se pohybuje, dost nízkou betu a tudíž požadovanou návratnost. Což může souviset s onou odolností zmíněnou výše.

 

Čtěte více:

Amazon, oslava propadáků a špionážní Alexa
16.04.2019 14:48
Izabella Kaminska si na stránkách FTAlphaville všímá výročního dopisu ...
Amazon dal ve čtvrtletí na lobbing rekordních 3,9 milionu USD
24.04.2019 8:29
Americký internetový obchod Amazon vydal v první čtvrtletí na lobbing ...
Zisk Amazonu odhady výrazně překonal, zpomalující tržby ale trh znervózňují (komentář analytika)
26.04.2019 12:32
Vládce online retailu překvapil svými čísly hlavně ve spodní linii výs...
Když vám všichni radí, abyste nakupovali Amazon...
29.04.2019 10:24
Marketwatch poukazuje na to, že podle průzkumu společnosti FactSet nyn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá
5:36Víkendář: Swedroe o investičních strategiích, zlatu a Buffettově úspěšnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m