Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Fed v červnu sníží sazby, akcie jsou příliš drahé a u nás se chodí pro miliony s igelitkou

Perly týdne: Fed v červnu sníží sazby, akcie jsou příliš drahé a u nás se chodí pro miliony s igelitkou

07.06.2019 11:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Dluhopisy zvyšují atraktivitu akcií: Mezi nejpádnější argumenty pro nákup akcií je nyní podle investiční společnosti Bespoke poměr dividendového výnosu indexu S&P 500 a výnosů desetiletých vládních obligací. Ty totiž v posledních týdnech výrazně klesly a nyní se pohybují na stejné úrovni jako dividendový výnos akcií – viz následující graf:
0

Fed sníží sazby: Hlavní investiční stratég společnosti Canaccord Genuity Tony Dwyer se domnívá, že Fed může snížit sazby mnohem dříve, než čeká Wall Street. Mohlo by k tomu dojít již 18. – 19. června a důvodem mají být podle stratéga zejména „kolabující inflační indikátory“. Navíc se výnosy vládních obligací pohybují pod úrovněmi, kde by je Fed chtěl mít.

Americká centrální banka podle stratéga udělala dvě velké chyby – komunikační a v nastavení politiky. Tu první již Fed napravil tím, že svou komunikaci překlopil do hrdliččího tónu. Tu druhou ale ještě napravit musí. Dwyer se domnívá, že index S&P 500 do konce roku posílí o 21 %, volatilitu na trhu by měla zvedat obchodní válka a na listopad naplánované volby.

Pictet radí podvážit:
Investiční společnost Pictet je ve svém novém investičním výhledu méně optimistická než Bespoke. Tvrdí, že je čas na podvážení globálních akcií, včetně amerických trhů. Jejich valuace jsou totiž vysoko, ekonomická data vysílají smíšené signály a rostou tenze v mezinárodním obchodě. Neutrální pozici má ale Pictet na akciích v Evropě, kde jsou valuace „rozumnější než v USA“. Nejlepší je pak podle firmy zaměřit se na akcie kvalitních společností, a ne na „spekulativní sázky“, protože takové „kvalitní“ tituly jsou částečným zajištěním proti riziku dalšího poklesu trhů.

Pictet drží podvážené pozice i na vládních obligacích, výjimkou jsou americké dluhopisy s neutrální pozicí. Ceny ropy by podle společnosti mohly krátkodobě dosáhnout dalších maxim, na přelomu roku by ale ropa Brent mohla testovat hranici 50 dolarů za barel, protože dojde ke zvýšení její nabídky na světových trzích.

Nespoléhejte se na PE:
Téměř 80 % investorů se spoléhá na PE poměr založený na ziscích očekávaných pro příští rok. Tvrdí to průzkum Bank of America Merrill Lynch, podle které si ale akcie s nízkým valuačním poměrem nevedou od roku 2010 nijak dobře. Opak platí o skupině akcií FANG, která mají valuace naopak vyšší. Podle banky se tak široce rozšířená praxe zaměřuje na ukazatel, který negeneruje vyšší návratnost investic.

Nízký PE poměr je podle Bank of America Merrill Lynch dokonce nejpopulárnějším měřítkem už čtrnáctým rokem v řadě i přesto, že „během většiny býčího trhu se pojil s nízkou návratností“. Druhým nejpopulárnějším měřítkem je podle banky ukazatel míry zadlužení založený na čistém dluhu (úročené dluhy očištěné o hotovost) a provozní ziskovosti EBITDA (čistý dluh/EBITDA).

Upalující Chorvatsko, pokles v Lotyšsku: Eurostat tento týden porovnává tempo mezičtvrtletního růstu evropských ekonomik dosažené v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nejhůře na tom bylo Lotyšsko, jehož ekonomika jako jediná klesla. Blízko stagnace se nacházela Itálie a mezi nejpomaleji rostoucí země patřilo i Dánsko, Řecko a Finsko. Naopak nejrychleji rostlo chorvatské hospodářství a tempem 1,5 % rostla ekonomika Polska a Maďarska. Česká republika dosáhla podobného tempa růstu jako Švédsko:
0

Porovnávní dubnové nezaměstnanosti ukazuje, že nejvyšší je stále v Řecku a to konkrétně na 18,5 %. Nejnižší byla nezaměstnanost u nás (2,1 %) a v Německu (3,2 %). Průměr v celé EU se pohyboval na 6,4 %.
0

Korelace bez obsahu: Lidé mají někdy tendenci hledat v nesouvisejících jevech nějaké zákonitosti. Ve světě existuje nepřeberné množství proměnných a podle ekonoma Tima Taylora tudíž existuje 100 % pravděpodobnost, že vždy najdeme nějaké dvě proměnné, které mezi sebou vykazují vysokou korelaci, která ale nemá žádný skutečný obsah. Poukazuje v této souvislosti na práci Tylera Vigena, který na svých internetových stránkách ukazuje řadu bezobsažných, ale vysokých korelací. Mezi grafy najdeme například celosvětový počet nekomerčních startů do vesmíru spolu s počtem doktorátů ze socilogie udělených v USA:
0

Podobně silná korelace bez obsahu existuje třeba mezi vývojem počtu rozvodů ve státu Maine a spotřebou margarínu na hlavu:
0
… a u nás doma

Dluhy na rodiče: Na ihned.cz se tento týden dočteme, že „vláda chce, aby se dluhy nezletilých převáděly na rodiče“. Na zákonného zástupce by podle návrhu přecházely peněžité dluhy nezletilých už okamžikem svého vzniku. Pokud by dítě rodiče nebo člověka, do jehož péče by bylo svěřeno, nemělo, závazek by přešel na stát. „Účelem zákona je poskytnutí zvláštní ochrany nezletilým osobám,“ uvedl Patrik Nacher (ANO).

Podle Kateřiny Valachové (ČSSD) návrh reaguje na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí. Dluhy vznikají kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, telekomunikační služby nebo kvůli jízdě bez platné jízdenky. Ministerstvo spravedlnosti upozornilo na to, že návrh může vést k neodpovědnému jednání dětí s vědomím, že riziko vždy ponese jejich rodič. Zpravodaj Dominik Feri (TOP 09) soudí, že novela se vydává na tenký led. S poukazem na expertní stanoviska mimo jiné upozornil na to, že pokud se dítě nebude moci zadlužit, vyroste generace, která nebude zodpovědná.

Pro miliony s igelitkou:
Seznam.cz přináší rozhovor s „předavačem výher“ společnosti Sazka. Muž, přející si zůstat v anonymitě, předává výhry více než 20 let. Jak jsou na tom Češi, dělí se o radost z výhry? „Zhruba polovina lidí to řekne partnerovi. Před malými dětmi to většinou tají. Sám jim doporučuji, aby pečlivě zvážili, komu dalšímu se o výhře zmíní. Něco jiného je, když se na jednu sázenku složí více lidí. Ti to pak musí řešit mezi sebou“, uvedl muž. Na otázku, zda zažil nějaké netradiční předávání, odpověděl:

„Pamatuji si pána, který přišel v montérkách, se svačinou v igelitce, do které jsme mu přidali půl milionu korun. Tenkrát to ještě šlo v hotovosti. Nebo přišel člověk, který si myslel, že vyhrál statisíce, ale až mojí kontrolou sázenky zjistil, že výhra je mnohonásobně vyšší. Málem mi tu omdlel. Také si pamatuji na výhru, která přišla opravdu v pravý čas. Přišel si pro ni pán, který v době povodní přišel o veškerý majetek. Ten pro výhru dorazil v kraťasech se síťovkou v ruce“.


Čtěte více:

MMF: Celní válka může napřesrok snížit globální HDP o půl procenta
06.06.2019 9:07
Celní válka mezi USA a Čínou by v příštím roce mohla snížit globální ...
Eurostat potvrdil zrychlení růstu ekonomiky eurozóny
06.06.2019 11:37
Růst ekonomiky eurozóny v letošním prvním čtvrtletí zrychlil na 0,4 pr...
Jednoduché vysvětlení, proč se v Americe daří diskontům
07.06.2019 6:02
Vypadalo to, že se blíží jejich konec. Teď ale americké diskontní řetě...
Německá centrální banka výrazně zhoršila hospodářský výhled
07.06.2019 9:32
Německá centrální banka dnes snížila odhad letošního růstu německé eko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení