Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF: S dolarem se děje pozoruhodná věc

MMF: S dolarem se děje pozoruhodná věc

30.07.2019 6:02
Autor: Redakce, Patria.cz

S americkou měnou se podle Mezinárodního měnového fondu stala podivná věc: Stodolarová bankovka se v celkovém počtu daných bankovek dostala před „všudypřítomnou“ dolarovou bankovku. Došlo k tomu poprvé v historii a nyní tak „nejhodnotnější bankovka Spojených států představuje i tu s nejvyšší cirkulací“. 

Následující graf z Finance & Development Magazine ukazuje konkrétní vývoj počtu jednotlivých druhů bankovek. Těch stodolarových je nyní podle MMF v oběhu více než dvojnásobek ve srovnání s obdobím před finanční krizí. Postupně se tak dostaly před populární dvacetidolarové a nakonec i jednodolarové bankovky, jejichž množství ovšem také soustavně roste. Nejméně je naopak dvoudolarovek a padesátidolarovek a jejich množství se snižuje mnohem nižším tempem:

001

MMF poukazuje na to, že k dispozici je stále více možností bezhotovostních plateb. „Proč Američané čím dál více touží po stodolarovkách v době, kdy se digitalizuje úplně všechno?“ ptá se fond. Odpověď je taková, že po těchto bankovkách netouží ani tak Američané, jako zbytek světa. Většina z nich je totiž držena v zahraničí, podle Federal Reserve Bank of Chicago téměř 80 % jejich počtu. U všech dolarových bankovek je to asi 60 %, zatímco v roce 1980 to bylo jen asi 30 %.

Správnější otázka tedy zní, co vede svět k touze po dolarových bankovkách. Možnou odpovědí může být geopolitická nestabilita. Tvrdí to ekonomka Fedu Ruth Judson. Dolar a dolarové bankovky mají podle ní statut bezpečného aktiva. Ve své studii z roku 2017 ukazuje, že mezinárodní poptávka po dolarech rostla v devadesátých letech a po přelomu tisíciletí, pak se stabilizovala a dokonce začala klesat s tím, jak se začaly používat eurové bankovky. Tento pokles trval až do roku 2008, kdy finanční krize opět přiživila poptávku po dolaru a dolarových bankovkách. 

Kenneth Rogoff z Harvard University k tomu ovšem dodává, že bankovky vyšších hodnot úzce souvisí s nezákonnými aktivitami. A zejména s daňovými úniky a snahou vyhnout se regulaci. „Za byty a domy ve všech významných městech světa se každý den platí s kufříky plnými hotovosti. A není to proto, že by se lidé báli krachu bank,“ tvrdí Rogoff. Poptávku po bankovkách pak podle něj zvyšuje i prostředí nízkých sazeb a inflace. Ty dolarové jsou pak stále populární proto, že tato měna je nadále dominantní rezervní měnou ve světě.

Zdroj: MMF


 

Čtěte více:

Pictet: Jaká je pravděpodobnost přímých intervencí na oslabení dolaru?
26.07.2019 6:05
Investiční společnost Pictet si všímá toho, že se současná americká vl...
Dillow: Náklady recese jsou vyšší, než se tvrdí. A její údajné přínosy pochybné
29.07.2019 6:05
Známý ekonomický portál Stumbling and Mumbling tvrdí, že „stále více d...
Bespoke: Jak to, že si Řekové půjčují levněji než Američané?
26.07.2019 13:20
Již v minulých týdnech se hned několik článků věnovalo tomu, že výnosy...

Váš názor
  • I N F L A C E
    30.07.2019 10:22

    __________________________________________________________________________ Tak to snad dá rozum, ne? __________________________________________________________________________ Kdybychom u nás nechali jako nejvyšší bankovku pětikilo (pamatuji, kdy tomu tak bylo a rodiče pamatují, že nejvyšší bankovkou byla stovka), kdybychom postupně nezavedli 1000, 2000 a 5000 pádivě inflační bankovky, tak to pětikilo je dnes také nejpoužívanější bankovkou (předčilo by kilo i dvoukilo i dříve papírove 10, 20 a 50 dnesMince). __________________________________________________________________________ V USA se rozhodli předstírat, že na dolaru žádná zásadní inflace není. Asi nečtou: __________________________________________________________________________ http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts __________________________________________________________________________ Ale jaká je realita? V 1933 bylo zlato za 20 dolarů za unci, v 1971 bylo zlato za 35 dolarů za unci. A dnes? 1400! To je docela fofr, ne? V jiných zemích by už dávno měli v oběhu 500, 1000, 2000 a 5000 bankovky. Ale v USA se rozhodli předstírat, že se dolar neznehodnocuje a demonstrují to tvrdošíjným trváním na max 100 USD bankovce. Přestože takové Švýcarsko má tisícovku. __________________________________________________________________________ Tak pak se nikdo nemůže divit, že kdo používá větší hotovost, musí to řešit kufrem stodolarovek. __________________________________________________________________________
    Hayek
    • Re: I N F L A C E
      30.07.2019 11:51

      Vyšší denominace je zbytečná, protože v USA nikdo kromě zločinců hotově nic neplatí. Platby nad sto dolarů v hotovosti probíhají pouze v kriminálních zemích, jako např. ČR a tam je tedy nutná vyšší denominace.
      Dannn
      • zločinec
        30.07.2019 12:46

        Jestli to je někdo zločinec, tak jsou to vlády a státy. Například USA: __________________________________________________________________________ - nelegitimní války, intervence a převraty __________________________________________________________________________ - internace občanů japonského původu do koncentráků (i těch, co v USA žili po generace a ani už neuměli japonsky __________________________________________________________________________ - všemožné manipulace s měnou (ZIRP, QE, ...) __________________________________________________________________________ - a v neposlední řadě znárodnění zlata v 1933 (a zákaz ho vlastnit platící až do 1971) __________________________________________________________________________ To jsou myslím VELMI DOBRÉ důvody pohlížet na vládu s krajní podezřívavostí. Dobré důvody snažit se, aby neměla přehled o majetku lidí.
        Hayek
      • ale ale
        30.07.2019 12:42

        Ale kdepak. Hotovost se tolik nepoužívá ne proto, že o to normální lidé nestojí, ale protože to stát silově omezuje. Je snad Švýcarsko kriminální zemí? Hotovost se hodně používá třeba i v Německu. __________________________________________________________________________ Ne každý je masochista a chce, aby státní moc, banka, atd... věděli co, kde, kdy a za kolik kupuje. __________________________________________________________________________ Navíc co nazýváte kriminální činností? Podle mne zločinem může být jen to, co někomu působí nějakou újmu. A ne to, co si za zločin vyhlásí generální tajemník KSČ, fýrer, císař, král, prezident, premiér, poslanec, eurobyrokrat, ... __________________________________________________________________________ Není zločinu bez oběti! __________________________________________________________________________ Když Lojza jde za prostitutkou, koupit si viagru, koupit si trávu, koupit si investiční zlaté mince (ano, jejich hlavní výhoda je, že NIKDO neví, že je máte - takže platit převodem je demence), tak má mnoho důvodů nezanechat stopu.
        Hayek
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university