Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dillow: Náklady recese jsou vyšší, než se tvrdí. A její údajné přínosy pochybné

Dillow: Náklady recese jsou vyšší, než se tvrdí. A její údajné přínosy pochybné

29.07.2019 6:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý ekonomický portál Stumbling and Mumbling tvrdí, že „stále více důkazů ukazuje na dlouhodobé škody napáchané recesemi“. Ty souvisí se třemi hlavními mechanismy zahrnujícími oblast vzdělávání, produktivity a obav z dalšího vývoje. „Bryan Stuart ukázal, že recese let 1980–1982 vedla v USA k významnému dlouhodobému snížení vzdělanosti a příjmů.“ Rodiče, kteří čelí propadu příjmů, snižují výdaje na vzdělávání, včetně nákupu knih. Tím klesá pravděpodobnost studia dětí na univerzitě. Výsledný efekt bude ještě horší, pokud se vláda rozhodne snížit finanční podporu školství a knihoven, píše ekonom Chris Dillow na Stumbling and Mumbling k první oblasti.

Recese také zvyšují nejistotu, která se projevuje nižšími investicemi do výrobních prostředků a také poklesem výdajů na výzkum a vývoj. Následně trpí růst produktivity, což popisují například Dario Bonciani a Joonseok Jason z Bank of England. Podle nich má růst makroekonomické nejistoty dlouhodobý negativní dopad na ekonomickou aktivitu, který jde daleko za hranice jednoho cyklu.

Ekonomka Erin McGuire se zase věnovala detailně třetí oblasti a tvrdí, že lidé procházející těžkou finanční situací méně investují do rizikových aktiv a klesá u nich pravděpodobnost, že začnou sami podnikat. Recese tak může dlouhodobě snižovat podnikatelského ducha společnosti a zároveň zvyšovat náklad kapitálu.

Stumbling and Mumbling připomíná, že se často hovoří o pozitivním dopadu recese na zdraví korporátního sektoru. Měla by totiž z trhu vytlačit málo efektivní firmy a následně ulehčit pozici těm úspěšnějším a celkově zvyšovat produktivitu. Proti tomuto argumentu ale stojí například to, že po roce 2008 produktivita v USA v podstatě stagnuje. Důvodem může být skutečnost, že finanční krize dolehne i na ty nejlepší společnosti, protože se snižuje celková dostupnost kapitálu.

Recese tedy mohou způsobovat větší škody, než se obecně soudí, a tudíž by se politici měli více snažit o jejich prevenci. Problém spočívá přirozeně v tom, že jejich příchod se odhaduje velmi těžko, tudíž v podstatě nelze reagovat preventivně. Stumbling and Mumbling v této souvislosti poukazuje například na Bank of England, která snížila sazby až v březnu roku 2009, což bylo téměř rok poté, co recese začala.

I přesto je však potřeba snižovat riziko recese například budováním odolného a dobře kapitalizovaného bankovního sektoru. Dopady recese pak mohou být více tlumeny automatickými stabilizátory, jakými je progresivní zdanění a silný stát blahobytu, který může zavést i garanci pracovních míst. Takový přístup sice může snížit zmíněný „čistící efekt“ recese, ale toho může být dosaženo také podporou konkurence.

„Recese představují samozřejmě nevyhnutelnou součást kapitalismu. Jelikož se zdá, že jejich náklady jsou vyšší, než se původně myslelo, je také důležitější snaha o jejich zmírnění. Ta vyžaduje odpovídající makroekonomickou politiku, ale také institucionální změny,“ uzavírá Stumbling and Mumbling.

Zdroj: Stumbling and Mumbling


 

Čtěte více:

Ekonomika USA překonala rekord v délce nepřetržitého růstu. Má to svá ale
02.07.2019 8:14
Americká ekonomika minulý měsíc zřejmě překonala důležitý milník a zaž...
Carlson: Recese z pohledu napůl plné „investiční“ sklenice
04.07.2019 10:38
Podle investora Bena Carlsona ze společnosti Ritholtz Wealth Managemen...
Davies: Brexit se blíží a s ním i riziko vážnější recese
11.07.2019 10:44
Investor a ekonom Gavyn Davies na stránkách FT tvrdí, že „ekonomická d...
Británie se po odchodu bez dohody může propadnout do recese
18.07.2019 15:11
Británie se může propadnout do recese a odchod země z Evropské unie be...
Medvědí trhy, recese a zodpovědnost centrálních bank
19.07.2019 12:26
Před časem jsem tu psal o tom, že fiskální politika je ve srovnání s p...

Váš názor
  • Qui bono
    29.07.2019 9:21

    Vždycky se musíme ptát, komu to prospívá. Měříme-li v dnešní době vzdělanost počtem studujících na unverzitách, je to spíše lobbying za financování školství, než příspěvek k produktivitě práce. Objem a administratiovní úroveň vzdělání už nejméně padesát let nekorelují s produktiviotu práce. Vestavěné stabilizátory jsou hezká idea, pokud se nevyužívá jen jejich oblíbená, tedy výdajová část. Jakmile se máv konjunktuře šetřit, najednou se k nim exekutiva nehlásí. A dostupnost kapitálu v našem světě se zápornými sazbami a množstevním uvolňováním také ztratila jsou váhu. Kdo platí Stumbling and Mumbling?
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba