Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomáš Holub (ČNB): Bude pokračovat diskuze, zda sazby držet či zvýšit

Tomáš Holub (ČNB): Bude pokračovat diskuze, zda sazby držet či zvýšit

17.09.2019 10:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká národní banka bude i po osmi zvýšení úrokových sazeb během posledních dvou let debatovat, zda není potřeba další utažení měnové politiky, aby mohla krotit inflaci. V pondělním rozhovoru s agenturou Bloomberg to uvedl Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB.

Ačkoli snížení úrokových sazeb nelze někdy v budoucnosti vyloučit, pravděpodobnost takového kroku je menší, než naznačují sázky na peněžním trhu, uvedl centrální bankéř podle Bloombergu. Agentura výňatky z rozhovoru zveřejnila v angličtině.

“Nedokážu si představit, že bychom teď diskutovali o tom, zda sazby ponechat nebo snížit – diskuze bude pořád o tom, zda ponechat nebo zvýšit,” řekl Holub. “Osobně se domnívám, že stabilita sazeb je přiměřenou reakcí na celkovou situaci, ale debata bude nadále mírně stočena směrem ke zvýšení,” podotkl také.

ČNB nechala na posledních dvou jednáních bankovní rady úrokové sazby beze změn. Ke snížení sazeb přitom na konci července sáhl v historickém kroku americký Fed a ECB představila komplexní soubor opatření na podporu ekonomiky eurozóny – včetně snížení depozitní sazby hlouběji do záporu - minulý týden. Bank of America Corp v srpnu předpověděla, že Česko sníží hlavní sazbu počátkem roku 2020 na 1,75 % z 2 %.

Rychlý růst mezd, slabá koruna a rekordně nízká nezaměstnanost, to vše je ale oporou pro domácí cenové tlaky v situaci, kdy by na tuzemskou ekonomiku mohlo začít doléhat zpomalování v zahraničí.

“Jednoduše jsme nad cílem a musíme hovořit o tom, jak a kdy dostaneme inflaci zpět ke 2 %,” uvedl Holub. “Otázkou je, zda potřebujeme další utahování měnové politiky, nebo zda je vnější prostředí dostatečně omezující na to, aby nás vrátilo zpět na cíl,” uvedl také.

Podle Holuba je zpomalování na globální úrovni už dost protiinflační na to, aby zkrotilo cenový růst i bez změny měnové politiky. Za předpokladu, že se kondice světové ekonomiky nebude dál zhoršovat, koruna zůstane relativně stabilní a že budou přicházet stimuly z fiskální politiky, by ČNB nemusela snižovat úrokové sazby po dobu, co bude tento útlum trvat, sdělil Holub ve stejný den, kdy vláda v Praze jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje.

Ke zvyšování sazeb by se ČNB mohla vrátit, až se evropská ekonomika zotaví, sdělil také centrální bankéř, který byl až do loňského roku hlavním ekonomem ČNB.

“Zdá se mi, že české výnosové křivky poměrně mechanicky odrážejí vyhlídky pro měnovou politiku v zahraničí, což je pro nás samozřejmě důležité, nyní se ale zdá, že máme o trochu více nezávislosti, než jsme mívali,” uvedl také.

Zdroje: Bloomberg

 

Čtěte více:

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard Kč
16.09.2019 16:43
Vláda dnes jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok...
Rozbřesk: Nová pracovní místa v Evropě nepřibývají
17.09.2019 9:28
I když ekonomický růst EU rozhodně neatakuje žádné rekordy, situace na...
Blog ČNB: Dilema současné měnové politiky ČNB
17.09.2019 10:33
Česká národní banka by mohla v blízké době ještě jednou zvýšit úrokové...
Koruně nepomohly zmínky o vyšších sazbách, hlavní trhy se konsolidují. Ze SA přijdou nové zprávy
17.09.2019 10:50
Ropa po včerejší korekci opět začala stoupat a Brent se už dostává na...

Váš názor
  • US repo
    18.09.2019 12:11

    se stále řeší 0,25 sem a tam a co posledních pár dní v US, kde se jim repo vyletěla na 9% páč byl na trhu nedostatek likvidity sice krátkodobý ale skoro jak v roce 08, ono to pod povrchem bublá více než jsou kucí ochotní přiznat, uvidíme zda Jeremy dnes podlehne tlaku trhů a Trumpa, pokud je FED nezávislý tak žádný cut nebude, ale to se asi nestane shortu zdar :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Měnová politika ČNB vždy kulhá na obě nohy
    17.09.2019 11:19

    Jestli se slavné a velevážené ČNB dlouhodobě něco nedaří, tak je to měnová politika. Jsem na straně těch, kteří tvrdili, že umělé oslabení kurzu koruny bylo špatně, že ukončení intervencí přišlo pozdě, že dostupnost a nízké úroky hypoték vyhnaly cenu nemovitostí vzhůru a omezení hypoték přišlo opět, jak jinak pozdě. Na to zda úrokové sazby držet či zvýšit je zbytečné v ČNB diskutovat. Stačilo by se zeptat jedné chytré české ekonomky, která na rozdíl od slavné a velevážené ČNB vždy správně předpověděla, co v blízkém i vzdálenejším časovém horizontu rozhodnutí ČNB způsobí.
    Harpagon První
    • Re: Měnová politika ČNB vždy kulhá na obě nohy
      18.09.2019 10:03

      Jsem na straně těch, kteří tvrdí, že měnové intervence byly užitečné a jejich ukončení přišlo tak akorát. Nebo se snad někdo domnívá, že by byl ekonomický růst ČR (potažmo nezaměstnanost, mzdy apod.) stejný při kursu 22 Kč/€? Ano, zpřísnění hypoték mohlo přijít dříve, ovšem ceny nemovitostí podle mě více ovlivňuje katastrofální stav české stavební legislativy.
      JJa
      • Správnost oslabení koruny??
        18.09.2019 10:33

        Zastáváte názor o správnosti oslabení koruny. Kde tedy udělali soudruzi z ČNB chybu, že oproti jejich hlubokomyslným prognózám po jejich skončení stále nedochází ke zpevnění na cca 24,50Kč/1€ . Třeba je to i proto, že naše ekonomika v té světové neznamená nic a ČNB kromě křišt´álové koule ani jiné nástroje nemá.
        Harpagon První
        • Re: Správnost oslabení koruny??
          18.09.2019 12:06

          S poslední větou plný souhlas. Je zároveň odpovědí na větu druhou. Co se týká "správného" či "spravedlivého" kursu: podle mě nic takového neexistuje a ČNB je s tím současným zcela spokojena. Nejspíš více než s prognózovaným 24,50. (Jsem exportér, takže jsem pochopitelně spokojen i já :-)
          JJa
      • CNB nepracuje správně
        18.09.2019 10:16

        ani nezávisle, pokud jde o inflaci zvláště v nemovitostech jsou velmi významným faktorem, proč jsou nemovitosti o 30% dražší, protože 1.nechávají nizké sazby přestože inflace již delší dobu přestřeluje cíl, 2.s tím souvisí to že spolu s Andrejem se zasloužili o slabší korunu, byrokracie v čr je ale hlavním důvodem růstu nemovitostí, je to, že tuzemci co mají peníze navíc je berou jako ochranu proti znehodnocování měny (ve svém okolí mám dost lidí co koupili několik bytů, domů protože v bance jsou prý peníze "k ničemu") a pro cizince je nákup nemovitostí díky kurzu czk podstřelenému min. o 10% stále dost levný a jsme zpět u toho, že sazby mají být min. o 100 bp výše :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Měnová politika ČNB vždy kulhá na obě nohy
      17.09.2019 17:53

      Snad ne Šichtařové?
      tomas_p
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)